З новим щастям!

Що таке щастя? Це, як сказав відомий письменник, кожен розуміє по-своєму. Але, напевно, будь-якій людині хочеться, щоб воно було – це просте людське щастя. Хочеться відчуття тепла, затишку, захищеності, хочеться – хоч на якийсь час – відмовитися від турбот про хліб насущний, хочеться миру і любові в сім’ї.

І Новий рік всякий раз обіцяє нам це тихе щастя. І хоч ми вже і пошарпані життям, і багато чого натерпілися, і не раз були обдурені, і набули захисну оболонку у вигляді здорового цинізму – все-таки кожен кінець грудня нас відвідують мрії і надії. Мабуть, у ці дні ми стаємо трішки дітьми. А діти ще не розчаровані ні в людях, ні в житті. Вони схильні вірити чудесам.

Але чому ж ми все ще мріємо? Чому все ще віримо в диво? На чому засновані наші надії? Адже з кожним роком ми стаємо все ближче до смерті – і до своєї власної, і до кончини світу. Здавалося б, обставини зовсім не надихають. Здавалося б, ми повинні подумки обертатися назад, повинні прагнути зупинити мить. Але ми прямуємо вперед, ми щиро упевнені, що завтра буде краще, ніж учора. Чому так?

Справа тут, думається, от у чому. Новий рік – це свято часу. Але одночасно – хочемо ми цього або ні, усвідомлюємо або лише смутно відчуваємо – це нагадування про те, що час – тимчасовий. І що одного разу він буде здоланий вічністю. Але не поганою безмежністю безглуздого існування, а вічним Життям. І в цьому Житті не буде склок і чвар, не буде тривог і занепокоєнь, там не буде метушні і поспіху, не буде хвороби і смерті. Там, у цій сяючій, запашній, сонячній країні вічного літа не буде місця злу, але усі радітимуть один одному і любитимуть один одного. Там не буде учора і не буде завтра – там буде лише тріумфуюче, вируюче життям Сьогодні.

І ми, безумовно, праві у своїх прозріннях. І з кожним днем ми наближаємося до цієї країни вічного літа. Але християни знають більше (а у великій мудрості – багато печалі). Ми знаємо, що бажане нам блаженство не дасться саме в руки. Знаємо і те, що на шляху до нього немало перешкод, і багато з цих перешкод знаходиться усередині нас самих, і ламати їх – важко і боляче.

Але мета того вартує – погодьтеся.

Тому в новому році, що настає, побажаємо один одному мужності і чесності, віри і надії. Нехай збуваються мрії, нехай здійснюються чудеса!

З Новим роком! З Новим щастям!

Автор: священик Федір Людоговський