Молитва за померлих

Народна мудрість вчить: хто не знає минулого, у того немає майбутнього. Недавнє минуле вчить нас: що в німецьких концентраційних таборах виживали не ті, що дуже хотіли вижити, а виживали ті, які іншим допомагали вижити. Адже концентраційний табір збудований, щоб знищити людину, тому їжі людям давали тільки щоб вони не сконали в один час, щоб камери встигали спалювати трупи. І якщо людина намагалась у таборі вижити, вона була вже приречена, і тільки ті, що не дбали за свої тіла, а намагались допомогти іншим, тільки такі духовні люди мали змогу вижити. Те ж саме було і в блокадному Ленінграді. Ті, що намагались вижити самі – загинули, і навпаки: ті, що допомагали іншим, ділились останнім – вижили. Ці факти запевняють нас у тому, що дійсно людина є вінець Божої праці, вона відрізняється від інших живих істот створених Богом на землі. І Святе Письмо давно вже вчить нас: будьте подібні до Бога, дякуйте, приносьте жертви Йому. І в книзі Йова праведного говориться для нас: що Йов приносив жертву Богові не тільки за себе, а й за своїх дітей. «Може, сини мої згрішили і похулили Бога в серці своєму» (Іов 1:5), – вважав Йов, і за них приносив жертву Богу.

Ставлячи нам у приклад праведного Йова, наша Церква і нас спонукає приносити жертву Богові за своїх рідних. Апостол Павло сказав: «А якщо і Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1Кор. 15:14). Ми, християни, віруємо, що воскреснемо, що ми будемо мати вічне життя, а ті, що не вірять у потойбічне життя, їм немає що робити в Церкві. А через те, що ми віримо у вічне життя, ми повинні молитись і приносити жертви за наших вмерлих.

У ці дні перед Великим постом, Церква бажаючи, щоб ми згадували, молились один за одного, установила поминальні дні за померлих. Як колись ваші батьки, діди просили здоров’я, благополуччя для вас, щоб і ви молились до Бога за душі померлих рідних. Приносячи жертви і молитви за вмерлих рідних, ви подаєте приклад своїм дітям, онукам, щоб і вони в майбутньому молились за вас. Тож нехай Господь за нашими щирими молитвами простить наших дідів, прадідів і оселить їх у Царстві Небеснім. Амінь.

Автор: ігумен Дмитро (Ющак)