Неділя сиропусна. Згадування Адамового вигнання. Прощена неділя

Остання неділя перед початком Великого посту іменується Церквою Неділею сиропусною, оскільки саме цього дня  закінчується споживання молочних продуктів.

У цей день Церква нагадує нам про вигнання Адама і Єви з раю, от чому цей недільний день ще отримав назву «Згадування Адамового вигнання».

На божественній літургії цього дня словами Євангелія Церква вчить як потрібно правильно постити, і що необхідно людині зробити для отримання від Бога прощення гріхів:

Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших.

Коли ж постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони потьмарюють обличчя свої, щоб показати людям, що постять вони. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. Ти ж, коли постиш, намасти голову твою і вмий обличчя твоє, щоб не показувати людям, що ти постиш, але Отцю твоєму, – Який у таїні; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно.

Не збирайте собі скарбів на землі, де черв і тля точать і де злодії підкопують і крадуть. Збирайте ж собі скарби на небі, де ні черв, ні тля не точать і де злодії не підкопують і не крадуть, бо де скарб ваш, там буде й серце ваше” (Євангеліє від Матфея 6:14-21 – текст надається згідно українського синодального перекладу Біблії)

Роздуми стосовно Адамового вигнання та євангельського читання:

2018


2019


2020


2021


2022

2023


2024

див. також запис за 2017 рік присвячений Неділі сиропусній