Останній аргумент Христа

Ми часто глухі до Євангелія. У нас майже не виникає питань по жодній з його частин. Це може свідчити або про те, що нам усе зрозуміле, або про те, що нічого не зрозуміле, і ми байдужі до предмету. Учень, який не ставить запитання учителю, сприймається учителем або дивним або безглуздим. У Луки і Клеопи, які йшли з Єрусалиму в Емаус, питання якраз, були. Їх хвилювало найбільше: чому сталося так, як сталося, і навіщо Христос був убитий?

Навіщо Христос пішов в Єрусалим на вірну смерть, таку схожу на самогубство? Ну, і якщо вирішив померти, то навіщо було так «бездарно» провалити суд у первосвящеників і в Пилата, граючи в мовчанку. Навіщо було так от, мовчки, померти на ганебному хресті? Суд і смерть, нарешті, можна було використати як проповідь про єдиного Бога, так, як це робили святі мученики на очах античних жерців і імператорів Риму. Взагалі, про багато що можна було б домовитися і багато виправити, не прибігаючи до такого радикального засобу, як смерть на хресті.

Чи, якщо земна місія Христа закінчилася підбором общини людей, готових перейняти на себе Святий Дух і стати новою Церквою, то навіщо обов’язково потрібно було так жорстоко помирати? Можна було просто вознестися, і все.

Та що там ми, учні Христові щиро не розуміли того, навіщо Ісусу смерть у той час, коли народ вітав Його як царя і кидав свій одяг під Його ноги і запропонував Йому безмежну владу. Чому не можна було узяти владу в цьому народі і все виправити до кращого?

Насправді, на підйомі народного натхнення можна було на раз захопити владу в синедріоні. Вигнати в шию корумпованих священиків і Самому очолити древню патріархію. Наставити на ключові посади апостолів, набрати нових чесних священиків, відновити заповіти правдою і честю та зайнятися катехізацією і мирним становленням народу.

Насправді, на підйомі народного натхнення можна було на раз вихопити владу в слабких юдейських царів, згуртувати країну і прогнати римлян, як це зробили германці в Тевтонбургському лісу, винищивши легіони Вару.

Народ чекав влади Христа і підносив її на блюдечку.

Христос входить в Єрусалим і… замість палких проповідей на площах і з кафедри поводиться так, немов не помічає ні римлян, ні мафії первосвящеників, ні тріумфуючого народу. Ходить по будинках убогих маргіналів. Їсть і п’є в якихось світлицях і відпочиває в далеких таємних садах. І що Він задумав, ніхто не знає. А думки в Нього були сумні.

Христос дивиться на Єрусалим і знає, що Його прихід спровокує загибель міста, руйнування прекрасного храму, загибель мільйонів ізраїльтян, позбавлення їх землі обітованої, полон і рабство євреїв серед інших народів на тисячоліття. Навіщо ж було рушити прекрасний храм, громити старозавітну церкву, місто, губити народ? Невже Він не прозрівав, що на місці Храму буде побудована мечеть, і юдеям залишиться молитися, стукаючись головою об єдину стіну колишнього Храму?

Як дивно.

Втім, після смерті Ісуса люди все-таки зробили те, що Господь робити не побажав. Вони досягли свого. Всяке безумство, знехтуване Христом, було доведене до згубного кінця.

Повстання проти римлян таки сталося, і загарбники перетворили Єрусалим на поле, засіяне сіллю. Христос був правий – справа не в революціях.

Царства «божі» як держави на землі були «реалізовані» в Росії, Кубі і Китаї. Росія стала, за власним бажанням, новим Ізраїлем, з новим «обраним народом», з місією вселенського порятунку. І, як і древній Ізраїль, вона теж рухнула у своєму безумстві. Христос був правий – справа не в державі. Росія, ставши новим Ізраїлем, загинула.

Царства Божого немає і в нації. Аллес фюр Дойчланд – це згубний проект канонізації нації. І річ не в тім, що по справедливості всі народи повинні рівно брати участь в управлінні світом. Річ у тім, що ця закоханість нації в себе несе горе і самій нації і мільйонам її жертв. Христос був правий – річ не в тому, щоб знайти святу націю і дати їй її землю. І не в тому, хто що нафантазує про себе. Юдеї чомусь вирішили, що вони стануть нацією святих і священиків, божественну владу яких добровільно визнає весь інший світ, захоплюючись їх святістю і мудрістю. Але нація святою бути не може за визначенням Це недосяжно в принципі. У ній завжди знайдуться грішники і безбожники, в тому ж відсотку, що і в націях простіше. Божий народ – це зовсім інше, ніж народ єдинокровний.

Царства Божого всередині кооперативу священиків, насправді, теж немає.

Царства Божого немає і в сім’ї. Його немає і в людині. «Усяка людина брехун» – ця аксіома обрушує всі століття гуманізму. Взагалі, в усьому тому, що бачить око, немає Царства Божого.

Але чому ж Христос, якщо не узяв духовну чи світську владу, то хоч би не спробував домовитися з тим же Пилатом? Адже зараз усі голови конфесій якось контактують навіть з безбожною владою. Більше того, Ісус немов спеціально ліз на рожен, провокуючи лють до Себе і тим влаштовуючи Свою швидку смерть. Чому Христос не пояснив усе без загадок народу? Не всі ж дурні і сволоти в народі. У ньому було багато чесних і щирих людей, які, при належному поясненні, змогли б зрозуміти Господа. Ні. Натяки, загадки, притчі, умовчання.

Будь-який абсурдний вчинок можна пояснити, вибравши правильну систему координат.

Ми бачимо, що з погляду держави, нації, первосвященицької мафії, християнство – або небезпечне безумство, або згубна спокуса. Недаремно старійшини народу сказали: «Краще нам, щоб один чоловік помер за людей, ніж щоб увесь народ загинув».

Вхід Господній в Єрусалим став перевіркою влади, Церкви і народу на те, яке місце вони відводять Богові. Тоді, як і зараз, політикам Бог потрібен, як учасник їх пропаганди. Народу Бог виявився потрібен, як той персонаж, який дасть йому достаток і підвищення над іншими народами. Первосвященикам Бог виявився потрібен, як гарант їх влади і благополуччя.

Як можна було довести порожнечу і згубність сакралізації держави, нації, священицької профспілки в ту весну нульового року? Чудеса не зарахувалися. Слова любові знехтувані. Голос з неба не взятий до уваги. Що ще залишалося зробити Богові? Правильно. Навести останній аргумент – померти і воскреснути, з’єднавши в одному вчинку життя і смерть, любов і жертву, як нові реалії нового життя.

Звичайно, розп’яття не було самогубством. Самогубство – доля слабких егоїстів, що з’їхали з глузду. Христос був могутній. Христу не потрібна була віра. Він її носив у Собі, як Бог. Він був неймовірно розумний і абсолютно не зациклений на Собі і Своїх переживаннях. Одного разу тільки Він з гіркотою сказав: «Лисиці мають нори, і птахи небесні – гнізда», маючи на увазі те, що в Нього, Царя Всесвіту немає ні дома, ні місця, де голову прихилити.

Ну, гаразд, проповідь Христова не була почута народом, але навіщо Бог дозволив їм убити Ісуса Христа? Ні – і ні. Живіть, як знаєте. Невже не можна було просто піти?

Феномен Христової жертви і мучеництва, що сталося за нею, в тому і полягає, що народ, побачивши смерть невинної, чесної, сильної, розумної і доброї людини, починає замислюватися про те, заради чого Він так поступив, будучи в силах і розумі?

Ціна смерті Христової була така, що тисячі чесних людей замислилися про те, якщо така непроста царствена людина, сильна в слові і справі, явний пророк і друг Божий створила це, то це має свідчити про те, що…

Царство, нація і сім’я – це точно не самоціль нашого життя. Так, держава – інструмент справедливості. Вона є захисний і необхідний механізм процвітання народу і Церкви, але тільки механізм, а не бог, який «понад усе». Як ні крути і як не мітингуй, уряд і партії завжди і скрізь залишаться мафіозною командою міцних і розумних мужиків, що обдирають за допомогою закону недолугий і неорганізований народ, з більшим або меншим успіхом. Суть будь-якої банди «уряду» у будь-якій країні в будь-який час – жадання наживи і влада. На жаль. Усе питання тільки в тому, який шмат з пащі цього звіра – уряду може перепасти народу, що прагне благ і собі.

І єпархії, митрополії, патріаршества, парафії, недільні школи, семінарії і гуртки православних мам – це теж не Царство Небесне. Самі знаєте.

І сім’я – теж не Царство Небесне, а тільки інструмент, що допомагає людям його досягати. Згадаємо слова Христові:

– Хто любить батька чи матір більше, ніж Мене, недостойний Царства Небесного.

Та що там Царство Небесне! От, любить чоловік свою вередливу і норовисту матусю більше своєї сім’ї, більше дружини і дітей, і сім’я розвалюється. «Святість» матусі все уб’є. Де вже тут Царство Небесне. Фетишизація засобів відводить від мети і сенсу християнського життя, відводить від Бога, губить людину і закриває небо.

Цього дня проповідь Христова прозвучала не для малої компанії учнів, не для тисяч простого народу. Христова пропозиція прозвучало для таких складних утворень народу, як держава і Церква.

У цю неділю Господь звернувся до всього юдейського народу і не був зрозумілий ні Церквою, ні владою, ні народом. Навпаки, Він їх усіх злякав і розчарував, і вони не простили Йому ні переляку, ні розчарування. Люди взагалі ненавидять тих, хто уперто і свавільно не бажає відповідати їх очікуванням і планам. Відчуваючи страх, священики убили цю загадкову людину, яка бентежила їх дух і підкопувала їх благополуччя. До цього їх стримував страх перед народом, що очікував і беріг свого майбутнього вождя і пророка. Розчарування народу в Христі зробило Ісуса беззахисним перед синедріоном, і той миттєво цим скористався.

Автор: священик Костянтин Камишанов