Наше особисте Преображення

Преображення – це трансфігурація

В англійській мові є хороше слово, еквівалент нашого слова “Преображення” – трансфігурація. До Преображення ми звикли і не чуємо того, що звертає на себе увагу в новому слові. Трансфігурація – еволюція форми.

Абсолютно очевидно, що логічним фіналом Вознесіння стала трансфігурація тіла Христового – Преображення. Насправді, цього дня можна було б святкувати два свята відразу.

Ясно, що Христос не долетів до стратосфери, оскільки Його мета була не Місяць і не планета, подібна до Землі. Ясно, що Він не проходив портал світів, як це роблять у кіно зоряні мандрівники, бо після проходження цього порталу вони зберігають свої тіла колишніми.

Це для нас інший простір – як у математичній лекції. З простором математик може здійснювати різні дії, але уявити його наочно не може. А в Бога ця реальність видима. Тобто Він міг не лише змінити властивості тіла, але і потрапити в той світ, де час тече по-іншому та існують інші фізичні закони, при яких немає необхідності в нашій їжі, нашому одязі і гребінці.

Христос піднімався на небо, а міг “обернутися боком” і не злітати. Але Йому довелося спілкуватися з людьми їхньою мовою. У цій мові небо те, що вище і більше. Хоча реальне небо не обов’язково знаходиться за стратосферою. Небо для древніх було кришкою їх земної коробки. Земля – низом.

Символ неба і зліт людини в космос був присутній і в малому вознесінні Іллі. Але там Господь показав через “колісницю”, що людина без Божої допомоги піднятися на небо і преобразитися не може.

Пророк Ілля на вогненній колісниці, Роберт Ляйнвебер

Усередині нас небесний файл

З іншого боку, наше тіло має подобу загадкового тіла Христового і через нього ми схожі на Бога. Колись ми зазнаємо наше особисте мале Преображення через викид певної енергії, вкладеної в нашу природу. Ми немов пуповиною пов’язані з Божественною природою і благодаттю та повні божественними енергіями. Чи, кажучи сучасною мовою, усередині нас є небесний файл, який буде запущений двічі: після смерті і після Страшного Суду.

Усього цього учні Христові не могли знати. І похвально було те, що вони стояли, роззявивши роти, і дивилися на небо. Те, що їх здивувало, нас чомусь не приголомшує. Сучасний розум зупиняється на цьому польоті, неначе в ньому самому і є сенс Вознесіння. Полетів і полетів. Посвяткували і заспокоїлися.

Комусь і справді нецікаво те, що Господь не дав людині прямо у відкритому вигляді. Інші вважають, що лінь – не краща властивість людини, і Богові угодне, щоб ми старалися увійти до Його задуму, а Він нам у цьому допоможе.

Нам важливо не пролетіти розумом повз важливі сенси, вкладені в подію Вознесіння та Преображення. Адже все сталося не для того, щоб люди написали ікони чи зайвий раз прийшли на службу. Людина повинна прагнути духом до Христа, дивуючись і приймаючи диво, звернене до себе, шукати своє місце поряд з Христом і засвоїти думку, що цей світ – підніжжя престолу Божого, а ми в ньому – працівники неба у відряджені. І нам рано чи пізно доведеться пройти за Христом, зазнавши особисте Вознесіння і особисте Преображення.

Автор: священик Костянтин Камишанов