Ви приймете силу

П’ятидесятниця змінює все – зокрема, змінює наше уявлення про те, що таке сила. У світі цьому сила – це здатність нав’язувати свою волю. У мускулистих крутіїв є сила в руках. У государів є збройні сили. В імператора в Римі є сила – численні, дисципліновані, загартовані в боях легіони, готові змусити кого завгодно підкоритися його волі. У сучасних розважальних фільмах у супергероїв є сила – вдень вони непомітні клерки, а вночі проявляють свої надздібності, щоб вбивати орди лиходіїв і визволяти з біди красунь.

Люди мріють про силу і намагаються її придбати – непоказний школяр хоче накачати м’язи і нагнати страху на своїх кривдників, держави створюють потужні армії, а там, де держави приходять у занепад – люди негайно починають створювати якісь племінні загони і приватні армії – щоб бути в змозі змушувати і залякувати, і щоб їх самих ніхто не міг змусити і залякати. Людям здається, що добре бути сильним і нікого не боятися – хоча дуже часто саме сила перетворюється на джерело страху. Спартанці були мілітаризованим суспільством, що поклонялося силі, – їм просто доводилося бути такими із страху, що їх раби, ілоти, піднімуть повстання. Середньовічні замки, що грізно височіють над місцевістю, символи сили (вони і будувалися, щоб її показати), але в той же час – і символи страху, що кріпаки повстануть, а сусідній правитель явиться, щоб відібрати землі.

І от у день П’ятидесятниці Апостоли отримують силу, яку у світі цьому взагалі не назвали б силою. «Апостоли? А скільки в них легіонів?» – міг би поцікавитися римський імператор. І справді, жодних легіонів, ніяких мускулистих рук, звичних до вбивства, ніякого брязкаючого заліза. Жодних надздібностей, які дозволяли б вбивати ворогів на відстані, або проникати невидимими в оселі чужих государів, або ще якось чинити насильство своїм ворогам, щоб змусити їх підкоритися своїй волі.

Коли відбувається явлення цієї сили, дехто зовсім не виявляє поваги – «А інші, глузуючи, говорили: “Вони напилися вина”» (Діян. 2:13)

Спробували б вони посміятися над імператором! Та що там, над прокуратором. Та хоч над останнім римським легіонером – вони б тут же переконалися, у чиїй руці сила. Але в день П’ятидесятниці у світ вторгається сила, у порівнянні з якою імператор з усіма його легіонами – порожнє місце. «Менше за нікчемність і порожнечу» (Іс. 40:17), – як сказав пророк Ісая. Всемогутній Бог Святий Дух сходить до людей, щоб жити серед них і в них – у Церкві. І Його мета не в тому, щоб битися з кимсь за владу – Він і так Володар усього. Його мета – врятувати пропащий людський рід. Супергерої являються до лиходіїв, щоб знищити їх – Святий Дух приходить, щоб врятувати їх і зцілити.

Зішесття Духа Святого, Луї Галош

Святий Дух приводить людей до покаяння і віри в Господа Ісуса; він робить це, даючи вуста і премудрість проповідникам Євангелія, мужність – мученикам, і усім християнам – те преображення життя, яке служить свідоцтвом світу.

Це – могутнє вторгнення з іншого світу, з прийдешнього небесного Єрусалиму, який вже є присутнім у світі в особі святих Божих. Там, поза Церквою, поза П’ятидесятницею, нічого не змінюється – списи змінюються мушкетами, мушкети – рушницями, рушниці – автоматами, але світ продовжує кидатися по тому ж колу страху і насильства. П’ятидесятниця розриває це коло, передові загони Царства Божого входять у світ, несучи життя, а не смерть, і життя, зведене на зовсім іншому ґрунті. Сила Божа захоплює слабких, переляканих і, за світськими мірками, немічних людей, у яких немає ні золота, ні зброї, і робить їх свідками перемоги Христа над всім цим світом.

Виявляється, достовірно, реально – тільки царство любові Божої, любові, яка «влилась у серця наші Духом Святим, даним нам» (Рим. 5:5), а світ цей приречений зникнути, з усією своєю примарною славою і силою. Імператор помре, і усі його легіони, потім загине і сама імперія, і її змінять інші, які теж зникнуть у свою чергу. А святі Божі будуть вічно – і на власні очі побачать, як весь цей світ прийде до завершення. Задум здійсниться, мертві воскреснуть і увійдуть до радості вічної.

Більше того, світ вже приходить до завершення – в особі Церкви Царство вже тут, Христос вже запанував, Він вже послав вісників, щоб зібрати Його обраних.

Ми опиняємося в двох паралельних реальностях – у світі цьому, який минає, і в Царстві, яке настає. Святі – це піддані Царства, які вже живуть серед нас. А ми коливаємося між тим і другим; світ цей з його страхом і насильством продовжує заявляти на нас свої права; і іноді ми піддаємося. Але П’ятидесятниця з усією безсумнівністю відкриває нам інше Царство – в яке не можна узяти дуже багато що з цього світу, і нам належить розтиснути руки і відпустити наші страхи, нашу ворожість, наші претензії на правоту, наші надії на силу світу цього – бо забрати все це в Царство не вийде.

Як сказав англійський драматург, сучасник Шекспіра, Крістофер Марло, «усе, що не стане раєм – стане пеклом» і нам краще залишити все те, що не можна узяти із собою в рай. У нас немає на це сил? Але нам саме про це і сказано – «ви приймете силу» (Діян. 1:8).

Автор: Сергій Худієв