Тих, хто потерпає від лиха і шукає допомоги лише в Бога, Господь від усіх бід позбавляє

(Слово про купця)

Знайте, браття, що тих, хто потерпає від лиха і для полегшення своєї долі не прибігає до якихось недозволенних засобів, а шукає допомоги лише в Бога, тих Господь від усіх бід позбавляє і являє їм Свою особливу милість. Це ми зараз постараємося довести вам наступним прикладом.

Якийсь купець плив з товарами в Африку. Дорогою корабель розбився і потонув. І купець залишився ні з чим. Позикодавці запроторили його до темниці. Майно, що залишилося, усе було продане, і купець з дружиною залишилися тільки в тому, що на них було. Дружина купця стала займатися поденною роботою, від якої годувалася сама і годувала свого чоловіка.

Одного разу, коли вона була з чоловіком своїм у темниці, прийшов туди, для роздачі милостині ув’язненим, якийсь вельможа, зачарувався незвичайною красою дружини купця і запросив її до себе. Жінка, думаючи, що він хоче дати їй милостині, поспішила до нього. Вельможа, дізнавшись про її становище, сказав їй: «Я заплачу за чоловіка твого весь борг, тільки погодься бути моєю». Дружина відповідала: «Пане мій! ти знаєш, що дружина не володіє своїм тілом, але чоловік її. Тому дозволь спочатку про твою пропозицію мені сказати чоловікові». Вельможа погодився, а дружина про його пропозицію сказала чоловікові. Купець заплакав і сказав дружині: «Відповідай вельможі так: ми з чоловіком свого звільнення завдяки розпусті не лише не бажаємо, але і чути про нього не хочемо. Господь усе бачить і Сам звільнить нас». Дружина вельможі передала слова чоловіка.

А треба зауважити, що в той час сидів у темниці і чекав на свою смерть один розбійник. Він чув розмову між чоловіком і дружиною і, зітхаючи, сказав: «В якій скорботі перебувають тут у темниці це подружжя! Заради звільнення вони не хочуть купити його ціною блудною і залишаються вірними Богові. А я що роблю? Я ніколи не помислив про Бога і винний у багатьох вбивствах». І з цими словами він запросив до себе купця і його дружину і сказав їм: «Знайте, що я розбійник і багато зла і вбивств скоїв і через декілька днів я втрачу на пласі свою голову. Але от, бачачи вашу цнотливість, я розчулився і тому після моєї смерті прошу виконати волю мою. У такому-то місці, розкопавши це, ви знайдете золото, і усе, скільки його є, візьміть собі, сплатіть їм борг ваш і моліться Господу, щоб простив мене». Незабаром прибув начальник міста і велів розбійника обезголовити. Чоловік і дружина знайшли після його смерті заховане золото і сплатили ним увесь свій борг. Так Господь нагородив їх за те, що зберегли заповіді Його.

Отже, браття, бачите, як Господь любить цнотливих і винагороджує їх! Тому наслідуйте їх у цнотливості. І коли шлюб у вас «буде чесний i ложе непорочне» (Євр. 13:4), тоді Господь явить і вам Свої милості, і винагородить і вас. Амінь.