Людинолюбство і довготерпіння Божі безмежні

(Слово святого Іоанна Милостивого про любов і довготерпіння Божі)

Дивовижна висота неба, вражаюча глибина моря, нескінченний, неосяжний простір всесвіту; але безмежно дивовижніше, більш вражаюче і не охоплюване довготерпіння і людинолюбство Божі до нас грішних.

Святий Іоанн Милостивий про це каже: «Якби ми частіше і розумно міркували про довготерпіння Боже до нас, то не наважувалися б і очей своїх зводити на небо, але в упокореному образі завжди ходили б. Пам’ятайте, що Господь з небуття у буття привів нас і питає нас навіть після того, як ми згрішили, і Своєю кров’ю спокутав нас від смерті вічної. Усю землю і саме небо Він влаштував на службу людям. І що нині грішників не винищує, але довготерпить їх, і милосердя Його дивне. Він не карає і тих, які багаторазово Його ганьбили, і утішає їх Своїм людинолюбством. Зверху дощ нам посилає. Не карає до часу і лиходіїв, що йдуть на злі справи, покриває їх до часу і заступає і не віддає їх у руки правосуддя. І розбійників, які плавають морем, не топить і довготерпить тих, які хибно Його тілом і кров’ю присягаються, і не віддає їх у цьому житті жодному злу. Інші на дорогах грабують, але і цих Він не віддає звірам на розтерзання. І тих, які йдуть обкрадати чужі домівки, до часу не віддає людям і псам, що стережуть їх. Інші опоганюють себе розпустою і пересичуються задоволеннями; але Господь довготерпить і на них, чекаючи до Себе їх навернення. Дійсно Він не лише не хоче смерті грішника, але і всяку солодкість йому подає. Бджола, облітаючи луги і поля, збирає мед, щоб тішити їм смак людини. Всяку рослину Господь сонцем зігріває, щоб нею тішити наші вуста і серця звеселити. Тому присоромимося благого Владики-Бога, Який стільки благ подає нам, і покаємося у своїх гріхах і навернемося до Нього, Христа Бога нашого, з добрими справами.

Отже, дійсно, довготерпіння і людинолюбство Божі до нас, грішників, безмежні і тому, теж дійсно те, що Господь є і Отець наш і Він є Отець усіх, не лише добрих, але і злих людей, не лише вірних, але і невірних; бо наказує сонцю Своєму сяяти для добрих і злих, для праведних і неправедних. Але подивимося і ще: чи не на кожному кроці в житті нашому вода б могла потопити нас, вогонь спалити, земля пожерти, лютий звір розтерзати, але хто ж досі оберігав і оберігає нас від усього цього? Звичайно, одне лише – довготерпіння і людинолюбство Божі.

Слава ж довготерпінню Твоєму, Господи, слава людинолюбству Твоєму, слава милосердю, слава піклуванню Твоєму, Людинолюбцю! Амінь.