Про правосуддя Боже

(Слово святого Василія Великого)

Багато хто спокушає себе хибною надією на милосердя Боже. Інший грішить і не кається і тільки каже одне: «Бог милостивий, Бог милостивий!» Що сказати такому? Так, скажемо, що Бог, дійсно, милостивий, але Він разом і правосудний, і віддає кожному за справами його.

Святий Василій Великий учить: «Чи благий є Бог?» – запитує він. І відповідає: «Так, благий, але і правосудний. Праведного Він нагороджує за заслугами його, а тих, хто ухиляється в розпусту, поставить Господь з тими, хто чинить беззаконня. Чи милостивий Бог? Так, милостивий; але разом він є Праведний Суддя, як і сказано, любить Господь милостиню і суд… Так, милість у Нього сполучена з правосуддям. Так, буває іноді і гарна погода, а бувають і грім, і блискавка. Іноді сяє сонце, а іноді пітьма землю вкриває. Господь посилає і дощ, а іноді дощить на землю і вогонь. Одне по благості, а друге по правосуддю. Тому убоїмося і правосуддя Божого, щоб не почути нам суворий голос: «Або зневажаєш багатство Його милосердя, лагідности і дов­готерпіння, не розуміючи, що милосердя Боже веде тебе до покаян­ня?» (Рим. 2:4). По жорстокості ж твоїй і нерозкаяному серцю, збираєш собі гнів у день праведного суду Божого. Хіба ж можна врятуватися не виконуючи заповідей Господніх? І невже ж можна залишитися без покарання тому, хто зневажає наказане? Ні, на суді Божому стане проти нас і саме слово Боже і скаже: «Викрию тебе і поставлю перед тобою гріхи твої» (Пс. 49:21).»

Страшний суд, Віктор Васнєцов

Отже, правда, що Господь милостивий; але, як бачите, Він у той же час і правосудний і віддасть кожному за справами його. І тому нехай грішники не спокушають себе безкарністю і марною надією на милосердя Боже. Бог милостивий тільки до тих, хто кається і піклується про своє виправлення. А тих, хто не кається, гнів Його чекає. І на суді Його вони почують: «Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня! Ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його» (Мф. 7:23; 25:41). Амінь.