Грішникам, які не дбають про власне спасіння

Безтурботні грішники дуже мало звертають уваги на навіювання, що робляться їм, стосовно виправлення життя. Коли, наприклад, починають їм погрожувати покаранням Божим у майбутньому житті, вони зазвичай кажуть: «Встигнемо ще покаятися!» Чи: «Ну, що ще там буде! Ніхто звідти не приходив сюди і ніхто тому і не знає, що буде там». Ті, хто не дбає про своє спасіння! Сам Єдинородний Син Божий сповістив, що нерозкаяним там буде погано. «Ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його» (Мф. 25:41). І підтверджує: «Небо і земля перейдуть, слова ж Мої не перейдуть» (Мф. 24:35). Що нерозкаяних грішників чекає огонь вічний.

Отже, не тіште себе, недбайливі грішники, суєтною надією відсутності покарання і опам’ятайтеся. Щиро покайтеся у своїх гріхах і з твердою рішучістю вступіть на шлях спасіння. Інакше, не забудьте, настане час і, можливо, він вже близький до вас, коли подібно до Євангельського багача будете волати: «Отче Аврааме, змилосердься наді мною і пошли Лазаря, нехай умочить кінець пальця свого у воду та прохолодить язик мій, бо я мучусь у полум’ї цьому» (Лк. 16:24). Але тоді вже пізно буде. І цієї малої милості, мабуть, не дадуть вам. Бо там між праведними і грішними утверджена велика безодня, так що всі бажаючі перейти через неї не можуть (в.26). Амінь.

Пролог