Про необхідність і користь посту

Свята Церква, наслідуючи приклад Господа і Його Апостолів, встановила для нас у певні дні пости. Так, за її статутом, ми дотримуємо пости: Великий, Різдвяний, Успенський і Петровський; постимо в середи і п’ятниці, у день Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього і в день усікновення Голови Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Тут, кажучи про пости і перераховуючи їх, ми на хвилину зупинимося і запитаємо себе: пости встановлені, але справа в тому, чи потрібні вони і чи є нам від них якась користь?

Що відповісти на це? Св. Златоуст міркує:

«Багато хто каже: навіщо піст для тих, хто чисто живе? Але вони помиляються. Хто був святіше за Адама до гріхопадіння? Але і йому вказаний був піст. «Від усякого дерева в саду ти будеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього» (Бут. 2:16-17). От перший піст, який був у раю. Але якщо він був потрібний для людини в раю, то тим більше став для неї необхідним після гріхопадіння. Якщо він потрібний був для нас і тоді, коли ми ще не згрішили; то тим більше став необхідним після гріхопадіння. І Бог гнівається на тих, які ганьблять піст, і любить тих, які дотримують його.

Не дотримав Адам посту і почув грізний голос: «Порох ти і до пороху повернешся». З цього зрозумійте, що Бог гнівається на тих, хто ганьбить піст, і на смерть засуджує тих, хто порушує його. Ви розумійте силу посту. Він рятує від страти: пригадайте ниневитян: вони усі б загинули, якщо б не навернулися до покаяння і посту. Чесний піст викинув їх із самої безодні погибельної. І нам урок від них. Вони не знали закону і дотримали піст. Чи нам, що мають закон і вказівки на піст, порушувати його? І Мойсей, і Ілля, йдучи на бесіду з Богом, передусім наклали на себе піст. І Сам Господь Ісус Христос, не потребуючи посту, проте сорок днів постив, щоб подати нам приклад і показати, що постом ми можемо перемогти усю силу диявола».

Христос у пустелі, Іван Крамськой

Ясно, значить, браття, що піст корисний нам і потрібний. І це істинно так. Піст, підсумуємо повчання словами одного проповідника, є найсприятливіший засіб для спасіння душі і для здоров’я тіла. Як людині не можна ходити без ніг, птахові літати без крил, так душі неможливо врятуватися без посту. Піст убиває пристрасті, приборкує повстання плоті, угашає розтління похоті, приборкує язик і утримує його від марнослів’я, відганяє гріховні помисли, возносить розум до Бога, розташовує душу до молитви, пом’якшує озлоблення серця, народжує розчулений стогін про гріхи, відкриває шлях до покаяння і примирення з Богом. Яка благодать! Скільки добра приносить нам піст.

Постіть же, браття, і ви відмовитеся від чуттєвого життя, будете частіше думати про небо, виховуватимете в душі благочестя, вдосконалюватиметеся у вірі, надії і любові до Бога і прикрашатимете себе чеснотами. Амінь.