Наум, викривач Ниневії

Пророк Наум, чиє ім’я означає “розрада”, жив явно в VII столітті до Р.Х., коли наймогутнішою державою на Близькому Сході була Ассирія. Але й вона була не вічна – саме про це свідчить пророцтво Наума. Він теж сповіщає лихо і розорення, але не своїм співвітчизникам, а жорстоким загарбникам ассирійцям. Напевно, так на початку сорокових років минулого століття проклинали гітлерівський рейх і бажали йому швидкої погибелі. Але як же можна було таке чекати, якщо Ассирія, мала найбільшу військову міць і довгий час не зазнавала поразок – зовсім як Третій рейх?

Пророк Наум, Джеймс Тіссо

Господь довготерпеливий і великий могутністю, і не залишає без покарання; у вихорі й у бурі хода Господа, хмара – пил від ніг Його… Перед обуренням Його хто встоїть? І хто стерпить полум’я гніву Його? Гнів Його розливається як вогонь; скелі розпадаються перед Ним. Благий Господь, притулок у день скорботи, і знає тих, що надіються на Нього. Але повінню, що все потоплює, зруйнує дощенту Ниневію” (Наума 1:3,6-8).

Ниневія – остання з декількох столиць цієї держави, вона була розташована на півночі нинішнього Іраку. Вона пала в 612 р. до Р.Х. під ударами своїх колишніх підданих, передусім вавилонян, яким судилося створити наступну велику імперію на древньому Близкьому Сході. “Піднімається на тебе (Ниневія) руйнівник… Щит героїв його красний; воїни його в одежах багряних; вогнем блищать колісниці у день приготування до бою, і ліс списів хвилюється. По вулицях мчать колісниці, гримлять на площах; блиск від них, як від вогню; блищать, як блискавка. Він (цар) викликає хоробрих своїх, але вони спотикаються на ходу своєму; поспішають на стіни міста, але облога вже влаштована. Річкові ворота відчиняються, і палац руйнується” (Наума 2:1,3-6).

Ця картина цілком звичайна і для других пророцтв про інші країни та міста: ворожа армія вривається в місто, руйнуючи все на своєму шляху… Але що це за “річкові ворота” і причому вони тут? Ниневія була величезним і добре укріпленим містом з великим гарнізоном та щедрими запасами провіанту. Коли до стін міста підійшли війська різних племен на чолі з вавилонянами, їх чекала, здавалося б, довга і виснажлива облога з неясною перспективою. Але все вийшло зовсім інакше. Ниневія стояла на березі ріки Тигр, і вавилонське військо прорило канал, щоб підвести річкову воду прямо під стіни міста. А потім хлинула небувала злива, русло переповнилося, і велика ділянка міської стіни – прямо біля царського палацу! – рухнула, підмита бурхливим потоком. Слідом за водою в місто через ці “річкові ворота” кинулося військо, що осаджало його. Місто було відразу захоплене.

Сьогодні тлумачі сперечаються: невже Наум дійсно вгадав, що так все і станеться? Чи він “вигадав” своє пророцтво, вже знаючи, що сталося з Ниневією? Адже не міг він передбачати такий несподіваний збіг подій! Важко говорити з упевненістю, хто що розумів без малого три тисячі років тому, але якби Наум просто описував події, які вже сталися, напевно він зробив би це барвисто і набагато яскравіше. Ні, туманні “річкові ворота” схожі якраз на пророцтво, сенс якого міг у той момент не розуміти навіть сам пророк, а коли все так і сталося, відкрилася картина, що стояла за цими словами. А от свідоцтв очевидців, як пала ненависна Ниневія, у Біблії ми не знайдемо. Це не так цікаво, як пророцтво, що збулося.

Але головне в книзі зовсім не деталі загибелі Ниневії, а її причини. “Це – за численні блудодіяння розпусниці приємної зовнішности, майстерної у чародійстві, яка блудодіяннями своїми продає народи і чаклуваннями своїми – племена.  Немає лікування для рани твоєї, болюча виразка твоя. Усі, хто почув звістку про тебе, будуть плескати у долоні за тебе, бо на кого не простягалася безупинно злість твоя?” (Наума 3:4,19) Господь викриває Свій обраний народ, коли той впадає в гріх, і карає його, якщо не слухає викриттів. Але це зовсім не означає, що злочини інших народів і країн Йому байдужі.

Він – Суддя усієї землі, і ця звістка одна з головних, що принесли людству біблійні пророки.

Самарія, Північне Царство, загинула раніше Ниневії. Але для Іудеї загибель чергової імперії означала позбавлення від страшної загрози… як виявиться далі, не дуже надовго. Але поки що слова Наума повні світлої радості. Він не торжествує з приводу загибелі супротивника, він тріумфує про те, що Господь позбавив Свій народ: “Ось, на горах – стопи благовісника, який сповіщає мир: святкуй, Юдеє, свята твої, виконуй обітниці твої, бо не буде більше проходити тобою нечестивий: він зовсім знищений” (Наума 1:15).

Автор: Андрій Десницький