Стрітення Господнє

Стрітення Господнє (фрагмент), Симон Вуе

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

Більше трьохсот років праведний старець Симеон чекав цієї миті: коли Бог відпустить його в смерть. І подумати страшно: як це – з радістю, довірою і надією, з трепетом душевним, зі сподіванням праведний старець чекає смерті, сприймаючи її як упокой, як довгождану суботу життя! Він, що прожив за Божим визначенням більше трьохсот років, як ніхто інший сподівався, чекав це Немовля, щоб прийняти Його у свої слабкі старечі руки. І як же він змучився, як втомився від цього трьохсотрічного очікування.

Невже дійсно життя – найбільший дар Божий – набридло йому? Невже дійсно смерть – мерзотне породження гріха – здавалася йому солодкою мрією? І хіба ми самі, що зовсім не живуть так довго, все ж, змучені життєвими знегодами, тяжкими хворобами, самотністю і тугою, зрадою друзів і байдужістю самовдоволеного світу, хоч би іноді не подумуємо легкодухо про смерть? Чому сучасній людині так часто доводиться розриватися між двома страхами: страхом життя і страхом смерті? Невже ці наші страхи споріднені тому радісному сподіванню праведного старця?

Ні, звичайно! Наша біда в тому, що за довге життя ми не устигаємо так само, як старець Симеон, скучити за Богом, засумувати за Царством Його. Ми постійно забуваємо, що на Небі, у Бога, – не універсальний будинок відпочинку, а область тріумфуючого молитовного труда, духовний простір, де святі, що перемогли пристрасті і здобули Дух мирний, перебувають у стані, до якого вони звикли ще тут на землі, – у стані глибокої самозабутньої молитви. Молитви, що не має ні відпочинку, ні терміну, молитви, в якій немає місця жодним помислам, жодним спогадам, жодним сподіванням, окрім думок про Бога, окрім спогаду про Нього, окрім сподівання на Нього.

Тим і жахає нас смерть, що ми в ній, у смерті, втратимо звичне, що там, на Небі, ми опинимося в приголомшуючій самотності, позбавлені улюблених речей, дорогих друзів, обожнюваних кішок. Повірте, це не перебільшення і не жарт. Одна дуже стара і, ймовірно, глибоко віруюча жінка так до кінця життя і не змогла примиритися з думкою, що після смерті там, у Царстві Божому, їй не вдасться побачитися зі своїми домашніми тваринами. Її духівник, щоб утішити бідну в її скорботі, казав їй, що в Бога – всього багато, і якщо Він подарував їй тут, на землі, стільки радості від спілкування з природою, то вже, напевно, і там, на Небі, у Царя Небесного, щось знайдеться і їй, грішній, у розраду.

Рай, Мікалоюс Чюрльоніс

Як би ми не любили земне, як би сильно не прив’язувалися до нього, ніщо на землі не наситить нашу душу, так і залишиться вона ненасиченою, ніщо на землі не утішить її, невтішної. Тільки Небо наситить її, тільки Бог зможе її утішити! От чому подвижники йшли в пустелі, от чому аскети відмовлялися навіть від законного, Богом заповіданого відпочинку і їжі, от чому ченці-молитовники кожну секунду свого життя присвячували спілкуванню з Богом! Вони думали про майбутнє, бо гірко і порожньо було для них у сьогоденні. Вони жадали Неба, бо самотньо було ним на холодній землі. Не про смерть мріяли вони, не про “заслужений відпочинок” після трудів праведних, а про втрачений рай, про позбавлення від тяжкості хворої і грішної плоті.

Так і праведний старець Симеон усією душею шукав… ні, не смерті, а життя, але не того, до якого ми звикли тут, а іншого, Вічного. От чому, помираючи, він зустрічає Немовля-Христа як свого Спасителя, от чому, ще до того як Сам Ісус скаже про це, він пророчо каже про Нього як про Світло, що просвічує язичників, Світло, що осяює важку дорогу на Небо.

Страшно помирати, коли смерть – це розлука з усім, що тобі дороге. Легко помирати, коли смерть – це зустріч, Стрітення з Тим, Хто один дорожче тобі усього золота світу і слави його. Легко помирати, коли смерть – це зустріч з Христом!

Давайте спробуємо жити так, щоб помирати нам було легко! Амінь.

Автор: священик Сергій Ганьковський

Усе по темі: Стрітення Господнє