Гріх засуджувати ближніх

Судити людину нам не варто, по-перше, бо серце людське глибоке, як море, і внутрішні розташування серця знає один Бог; по-друге, бо в судженнях про ближнього ми завжди майже можемо помилятися, і, нарешті, по-третє, бо над усіма нами один Суддя істинний – Бог, а самі ми не судді, а підсудні.

Святий Афанасій Великій

Святий Афанасій каже: помислимо, браття, про Господа, Який каже, Не судіть, щоб і вас не судили. Багато хто явно згрішив, але таємно покаявся і прощення отримав та Святого Духа прийняв. І багато хто з тих, кого ми вважаємо грішниками, праведний перед Богом. Ми гріхи їх бачили, а того, що вони покаялися, не знаємо. Тому, якщо побачимо тих, хто грішить, не засуджуватимемо їх. Десять кроків відійде іноді засуджений нами, і за цей малий час він може змінитися до кращого; Іуда зрадник у четвер з Христом і з апостолами був, а розбійник із вбивцями розіпнутий був. Між тим у п’ятницю Іуда в пітьму непроглядну пішов, а розбійник з Христом у рай вселився. Тому не личить засуджувати того, хто грішить, і тим захоплювати собі сан Христовий. Ніхто, браття, без гріха, тільки один Бог. Хто міг думати, що Господь і таких грішників простить, як блудницю, митаря і царя Манасію, який п’ятдесят два роки ідолам служив і усіх людей Ізраїлевих беззаконню навчив. Проте і такого грішника простив, і решту часу він провів у покаянні.

Будемо ж, браття, себе судити, а не інших, за собою дивитися, а не за іншими. Чи до засудження нам, коли самі ми з голови до ніг у виразках гріховних і самі раніше інших гідні засудження, покарання і вигнання з дому батьківського? Чи до засудження нам, коли меч правосуддя Божого висить і над власними нашими головами? Чи до засудження нам, коли ми, осуджуючи інших, можливо, вдесятеро або в сто разів гірше за них? Ні, тут не до засудження, а треба самим, щоб уникнути праведного засудження на суді Божому, засуджувати себе і просити помилування. Дай же, Господи, бачити мені мої власні гріхи і не засуджувати брата мого. Амінь.