Проти тих, хто у хворобах звертається за допомогою до чародіїв

Дуже шкода, браття, що досі можна зустріти між вами людей, які під час хвороб залишають надію на Бога і допомогу лікарів і шукають її в так званих чародіїв. Сумно дивитися, як іноді темна людина, приходячи до якогось обманщика або того, хто дійсно за допомогою темних сил лікує, віддає йому останню копійчину, принижується перед ним, благоговіє, ледь не обожнює його. Де ж у нас після цього, браття, наш Господь-Заступник і Помічник, Який у скорботі набуває нас? Де дана при хрещенні обітниця зречення від сатани і усіх справ його? Які після того ми християни?

«О, наскільки краще померти, – каже св. Златоуст, – ніж до ворогів Божих йти! Який сенс тіло лікувати, а душу губити? Яка користь тут мале прийняти полегшення, а там бути посланим з бісами у вічний вогонь? Слухайте, що сталося: захворів Охозія цар і, залишивши надію на допомогу Божу, послав до волхвів. Але от пророк Ілля зустрів слуг Охозіних і сказав: «Хіба немає Бога в Ізраїлі, що ти посилаєш запитувати Веельзевула, божество аккаронське? За те з постелі, на яку ти ліг, не встанеш з неї, але помреш» (4Царств 1:6). Так передчасна смерть спіткає і усіх, що ходять до волхвів. Святі апостоли прокляли волхвування, а св. отці відкинули на соборах і від св. причащання відлучили тих, хто ходить до волхвів, і наклали на них строгі заборони».

Отже, продовжує вселенський учитель, «відстаньте, браття, від проклятого волхвування, щоб не прийняти вам вічну муку. Скажете, немає терпіння від тяжкої хвороби. Пригадайте Іова, який у страшних струпах пролежав сім років, не вимагав волхвів, але казав: краще мені померти, ніж образити Бога.

Іов багатостраждальний, Роберт Ляйнвебер

Пригадайте також Лазаря голодного і хворого, що все життя пролежав біля воріт багатого в нехтуванні і нарузі, але до волхвів не звернувся. І якщо вони такі тяжкі хвороби перенесли без нарікання, то якої ж милості чекати ми можемо від Бога, коли і в легкій немочі ходитимемо до чародіїв і знахарів? О, християнине, як очищається золото вогнем, так і гріхи наші хворобами. Згадай мучеників, і Пророків, і Апостолів, які прийняли вони муки та скорботи! Волхви ж не позбавлять від хвороби, а ти, йдучи до них, скоїш гріх великий і лютий, бо, залишивши Бога, до бісів йдеш, і яку після цього милість приймеш від Нього? Чи як призвеш Його в молитвах? Навіщо губиш душу твою? І як Богові відповідатимеш? І як у церкві будеш присутнім? І як причастишся св. Тайн? І як слово Боже почуєш? Отже, залиш знахарів і хворобу з вдячністю перенеси».

Чим підсумувати слово моє до вас, браття, після такого слова св. Златоуста? Зроблю висновок питанням: ви чули, як згубно для душі ходити до чародіїв; а для тіла чи отримаєте ви хоч щонайменшу користь від цих слуг сатанинських? Огляньтеся навколо себе пильніше і скажіть мені: у кого, як не в тих, що ходили до них, ми бачимо викривлені обличчя, осліплі очі, члени, що знемогли? Чи не явний це знак покарання Божого для тих, хто ходив, і чи не явний доказ безсилля тих, хто темними силами лікує? Навіщо ж шукати допомоги в них і навіщо гнівати Бога? Отже, залишимо звичай злий і в хворобах до Творця нашого і Лікаря душ і тіл наших звернемося. Амінь.