Про ходіння в храм Божий

Багато хто з християн дуже ледачий до відвідування церкви Божої, і в багатьох церквах, навіть у святкові дні, дзвін церковний лунає як в якійсь пустелі, і церкви теж бувають порожні. Внаслідок цього, таким ледачим ми і наважилися запропонувати сьогодні наступне слово від святого Златоуста. Якщо нас не слухають, то нехай послухають хоча б вселенського учителя.

Іоанн Золотоустий (347-407 рр)

«Благаю вас, хто прийшов сюди, повчати ледачих, щоб приходили в церкву; бо ви скуштували солодощі вчення, а вони ні… Церква є для всіх притулок, і тому всякий поспішай до неї. Якщо ти праведний, увійди сюди, щоб праведність свою зберегти; якщо грішний, поспішай сюди, щоб врятуватися. Не почувши вчення церковного, як хто може направити душу свою до добра? Слово Боже світлом іменується, і світло це дорожче за видиме світло, бо воно душі просвічує. Про те і Ісая пророк казав: «Народ, що ходить у пітьмі, побачить світло велике», тобто вчення істинне. І ті з вас, хто часто приходить у церкву, спонукайте до цього інших, так щоб ніхто не казав: «Я зайнятий і тому не можу прийти». Роздумуй про тих, які звані були на царську вечерю, але не пішли. Один сказав: «Я п’ять пар волів купив, другий – поле, третій – я одружився». І за це на них цар розгнівався. А ви і однієї години не хочете Богові присвятити. І який вам тягар з церкви на роботу йти? Адже от, якби хто став золото роздавати або срібло, або пропонувати мед або пиво, хіба ви не поспішили б, а в церкву, де я повсякденне слово Боже роздаю, яке краще за золото і дорожче за каміння коштовне і яке солодше меду, ви от ходите рідко. Тому я засуджую ваші лінощі і вас засуджую за те, що ви з нехтуванням ставитися до церкви Божої і втрачаєте духовне вчення її, через яке ви навчилися б благочестю і врятували свої душі».

Отже, браття, поспішайте до церкви Божої, і тут ви насолодитеся словом Божим, яке краще за золото і дорожче за каміння коштовне; тут під час Божественної літургії насолодитеся рятівними спогадами про життя нашого Визволителя і тут славитимете Господа з Херувимами і Серафимами, і тут, нарешті, ви увійдете і в найближче спілкування з Господом через Причащання Святійшого Тіла і Крові Його. Амінь.