Боже Царство

Царство

Царство Боже зазвичай розуміється або як місце, куди врятовані вирушають після смерті, або як повністю преображений стан всесвіту, який встановиться після того, як весь цей світ переживе Суд Божий і остаточний розподіл врятованих і загиблих. Те і друге не зовсім вірне. У притчах Господь описує реальність Царства як вже присутню у світі.

Його присутність описується не як раптова зміна, а як поступовий, довгий, навіть непомітний для сторонніх процес зростання – у притчі про куколі йдеться про те, як «зійшов посів і показався плід», у притчі про гірчичне сім’я – про те, як з маленької насінини росте велике дерево, у притчі про закваску – про те, як закваска поступово змінює все тісто.

Для тих, хто не хоче його бачити, Царство залишається «непомітним», як каже Господь: «А як фарисеї запитали Його: коли прийде Царство Боже? – відповів їм: не прийде Царство Боже помітно, і не скажуть: ось, воно тут, або: он там. Бо Царство Боже всередині вас є» (Лк 17:20,21). Царство – це реальність, вже присутня у світі,  яка з часу приходу Господа довгий час (дерево не росте за одну ніч) росте і розвивається. Царство (можливо, було б краще перекласти як «царювання») – це Церква, реальність, в якій Христос царює в житті Своїх вірних. У цьому плані Царство вже прийшло з Втіленням, Проповіддю, Смертю, Воскресінням, Вознесінням Спасителя і Зішесттям Святого Духа.

Ми вирішуємо – тут і тепер – хочемо ми стати підданими Царства чи ні, прийняти звершене Христом Спокутування чи ні. Бог обернув наркоманський досвід мого знайомого до блага, коли він покаявся і навернувся до Бога – і, якби він відмовився це зробити, він би загинув. Христос може обернути найбільш гіркі, страшні і навіть ганебні моменти нашого життя до блага – якщо ми віддамо наше життя Йому; Він може зробити нас підданими Свого Царства, якщо ми тільки Його приймемо.

У благочестивій сім’ї, де всі люблять один одного, у церковній общині, де люди працюють над творенням справжнього братерства, ми вже бачимо острови Царства, воно вже проступає через реалії пропащого світу. На початку ХХ століття були богослови, які вважали, що Царство поступово і плавно затвердиться в житті людства в міру того, як євангельська закваска змінить устої спочатку в розвинених християнських країнах, потім і у всьому світі. Такий погляд був, з одного боку, занадто песимістичним, з іншого – занадто оптимістичним. Людинолюбне суспільство, якому притаманні м’які і лагідні устої – це дуже добре, але Бог підготовив нам щось незмірно більше. Євангеліє багато сприяє покращенню устоїв,  але сповіщає воно – вічне життя. З іншого боку, жахи ХХ століття показали реальність сил зла і гріха у світі і поставили під питання наївну віру в невідворотний поступовий прогрес. Так, у 1911 році будь-хто, хто розповів би про події наступного півстоліття, здався б похмурим, гротесковим фантазером, якщо не божевільним. Але ми знаємо, що сталося за цим – криваві війни, революції, встановлення нечуваних в історії ідеологічних тираній, масові переслідування і геноцид.

Тому набагато розумніше триматися того, що прямо сповіщається в Писанні – Царство стане явним і затвердиться над усією землею, але тільки після низки катастрофічних подій, коли сили зла зроблять останню – і, навіть, як здасться на якийсь час, успішну – спробу затвердити свою владу над світом, і, головне, над умами і серцями людей.

Ці сили знайдуть собі голову в особі всесвітнього диктатора, який претендуватиме не лише на політичну владу, але і на релігійне поклоніння, – того, кого святий апостол Павло називає «чоловіком гріха» і «сином погибелі», а апостол Іоанн – Антихристом. Його правління, проте, продовжиться недовго – Господь Ісус покладе йому край, коли повернеться в славі, щоб судити живих і мертвих і преобразити весь світ.

Життя майбутнього віку

Рай, Мікалоюс Чюрльоніс

Настане день, коли людська історія, якою ми її знаємо, завершиться. Час боротьби і випробувань, сумнівів і страждань залишиться позаду. Істинний Цар, Господь і Спаситель наш Ісус Христос, з’явиться в славі, і Його Царство затвердиться вже абсолютно явним чином. Мертві воскреснуть, і всі ми зберемо плоди того вибору, який зробили за життя. Але це буде не кінець – це буде початок. Ранок дня, що не заходить, настане після довгої і бурхливої ночі; спочилі в надії воскресіння і життя вічного пробудяться, щоб побачити здійснення цієї надії. Як каже Писання, «І скажуть у той день: ось Він, Бог наш! на Нього ми уповали, і Він спас нас! Цей є Господь; на Нього уповали ми; радіймо і веселімось у спасінні Його!» «І витре Бог усяку сльозу з очей їхніх, і смерти не буде вже, ні плачу, ні крику, ні недуги вже не буде, бо колишнє минуло» (Іс. 25:9, Одкр. 21:4).

Наші якнайглибші надії здійсняться, наша спрага втамують, усе творіння буде зцілене. Ми побачимо, як слава і радість врятованого світу буде більше, ніж слава і радість первозданного.

Врятоване людство вічно житиме в домі свого Отця і з любов’ю роститиме Його сад. Ми не можемо описати це в подробицях – наша мова неминуче спотикається при спробі говорити про реальність майбутнього віку, але іноді Бог дає нам передчувати це; іноді нам допомагає в цьому краса природи або доброта людей, або творіння великих композиторів і художників. Життя християнина – це життя в надії і очікуванні; ми знаємо, що Божий задум здійсниться, що будь-яка скорбота тимчасова, а радість – вічна, і ми вже дізнаємося відблиски цієї радості в нашій душі.

Автор: Сергій Худієв