Гріхопадіння: древній обманщик

Біблійна розповідь про гріхопадіння використовує найпростішу, “дитячу” мову, щоб допомогти нам зрозуміти не лише катастрофу, що спіткала наш рід на зорі всесвіту, але і природу гріха як такого – гріха, який ми скоюємо тут і зараз. Третій розділ біблійної книги Буття (якщо у Вас є Біблія, ви легко знайдете це місце), починається із згадки однієї розумної нелюдської істоти: «Змій був хитрішим за всіх звірів польових, яких створив Господь Бог» (Бут. 3:1).

Змій, який з’являється в цій розповіді, згадується ще раз майже наприкінці Біблії: «І скинутий був великий дракон, древній змій, званий дияволом і сатаною, що спокушає всю вселенну, скинутий на землю, і ангели його скинуті з ним» (Одкр.12:9).

Йдеться про сатану; і нам треба трохи зупинитися, щоб зрозуміти, хто це такий. Господь Ісус каже про нього: «Він людиновбивцею був споконвіку і не стоїть в істині, бо істини немає в ньому. Коли він говорить неправду, від себе говорить, бо він неправдомовець і батько неправди» (Ін. 8:44).

Існують духовні сили зла, сили, що опираються Богові і прагнуть погубити людину, і Писання починає розмову про гріх саме з них. За людським спротивом Богові стоїть певна нелюдська сила, той, кого Біблія називає дияволом (тобто наклепником) і сатаною (тобто супротивником). Господь приходить, щоб зруйнувати діла цієї сили: «Заради цього i явився Син Божий, щоб зруйнувати діла диявола» (1Ін. 3:8)

Мета диявола – зруйнувати Боже творіння, і, особливо, стосунки людини з Богом; засіб, до якого він прибігає, – брехня. Про що ця брехня? Передусім, це брехня про Бога і Його слово. Про це і розповідає книга Буття: «І сказав змій жінці: чи дійсно сказав Бог: не їжте ні від якого дерева в раю?» (Бут. 3:1)

Насправді Бог цього не казав; диявол намагається представити заповідь Божу як нездійсненну і безглуздо тиранську. Який сенс помістити людей у саду, повному прекрасних плодів, і заборонити їм їсти ці плоди? Як взагалі вони можуть прогодуватися, якщо всі ці плоди для них заборонені? Хто такий взагалі цей Бог, який виступає з такою безглуздою і жорстокою забороною?

Відтоді тактика ворога не змінилася. Для багатьох людей – не без участі змія, християнство – це набір безглуздих і суворих обмежень. Багато невіруючих обдурені змієм і відвертаються від християнства; багато вірних перетворюють своє життя на щось безрадісне і сумне, бо вірять, що саме цього від них хоче Бог.

«І сказала жінка змію: плоди з дерев ми можемо їсти, тільки плодів з дерева, яке посеред раю, сказав Бог, не їжте їх і не доторкайтеся до них, щоб вам не померти» (Бут. 3:2,3).

Єва не піддається на занадто грубу брехню; вона пам’ятає, що заборона стосувалася тільки одного дерева, хоча піддається ворогові в тому, що доповнює його забороною не лише їсти, але і торкатися плоду.

«І сказав змій жінці: ні, не вмрете, але знає Бог, що того дня, коли ви з’їсте їх, розкриються очі ваші, і ви будете, як боги, що знають добро і зло» (в. 4,5).

У цій фразі сказано дуже багато що, і ми розглянемо її по частинах.

«Ні, не вмрете» – Сатана заперечує наслідки гріха. «Бог сказав, що ви помрете, якщо згрішите; але це не так. Ви можете згрішити і з вами буде все гаразд». Гріх не веде до смерті – це те, що змій намагається вселити людям. Він може робити це по-різному – заперечуючи буття Боже взагалі, або вселяючи людям, що Бог занадто благий, щоб допустити якісь гіркі або, тим більше, безповоротні наслідки гріха, або якось ще – але головна думка, яку він намагається вселити, – “ні, не вмрете. Ви можете відкинути заповідь, і нічого страшного з Вами не станеться”.

«Але знає Бог, що того дня, коли ви з’їсте їх, розкриються очі ваші, і ви будете, як боги, що знають добро і зло» – Гріх, навпаки, принесе Вам користь – розплющаться очі ваші, і ви будете, як боги. Бог не хоче, щоб Ви отримали цю користь – але знає Бог… Мета заповіді, як запевняє змій, позбавити людей чогось доброго. Один талановитий антихристиянський письменник виразив це так: «Є дві великі сили, – сказав чоловік, – і вони билися з початку часів. Усі покращення в людському житті, усі клаптики знання, мудрості і гідності, що в нас є, були вирвані однією стороною із зубів іншої. За кожен клаптик людської свободи йшла запекла боротьба між тими, хто хоче, щоб ми знали більше, і були мудрішими і сильнішими, і між тими, хто хоче, щоб ми лише скромно підкорялися» (Філіп Пулман. “Прихований ніж”).

Повставши проти Бога, – обіцяє змій – ви набудете “знань, мудрості і гідності”; Бог – тиран, який хоче зробити вас слабкими і безглуздими, щоб володарювати нам вами.

Думка, що гріх якимсь чином зробить нас щасливими, прекрасними і сильними – найбезглуздіша думка на світі, але дияволові раз за разом вдається вселяти її людям. Ми раз за разом думаємо, що цього разу, якщо ми послухаємо змія, а не Бога, у нас усе вийде, ми будемо щасливими. І раз за разом ми залишаємося біля розбитого корита.

Автор: Сергій Худієв