Господь Ісус і Його народ

Христос учить народ, Джеймс Тіссо

Час від часу я стикаюся з питанням – чому Господь Ісус прийшов до євреїв, а не до інших народів? У самому питанні криється помилка – Ісус прийшов до всіх народів. До євреїв і греків, українців і американців, німців і в’єтнамців. Але утілився Він у середовищі єврейського народу, і за тілом Господь Ісус є євреєм. Відкриваючи Євангеліє від Матфея, ми бачимо довгий список Його єврейських предків. Іноді людям це здається дивним – хіба в Бога може бути національність?

Говорити про національність Божу, насправді, безглуздо. Але Церква учить, що Господь наш Ісус Христос володіє двома природами – Він цілком і повністю Бог і цілком і повністю людина. Уся єресь, що виникала в історії, яка заперечувала повноту або Його Божества, або Його людства, була відкинута Церквою.

Господь Ісус цілком і повністю людина, з тіла і крові, Він належить до людського роду, у Нього є абсолютно певні риси обличчя, Він народився від Жінки, у середовищі певного народу, Він сприйняв від Матері рідну мову, виріс серед одного з народів Землі. Будь-хто з нас, людей, має предків, рідну мову, наша особиста історія завжди вплетена в історію нашого народу. Це вірно і відносно Господа Ісуса. Він – Єврей, що народився від Єврейської Матері, і виріс серед єврейського народу. Більше того, Він більшою мірою Єврей, ніж усі інші.

Чому це так важливо? Через безліч причин.

По-перше, Господь Ісус не інопланетянин. Древні єретики, звичайно, не знали про інопланетян (уся ця науково-фантастична міфологія дуже пізня), але вони вірили в щось схоже – в якогось не-людського спасителя, чисто духовну істоту, яка тільки виглядала як людина, тільки приймала людський вигляд для того, щоб відкрити людям якісь таємниці. Такий «спаситель» міг ще виступати з проповідями, але от спокутувати людський рід від гріха і смерті він не міг у принципі – бо він сам не належав до цього роду.

Щоб стати нашим Визволителем, Заступником, Первосвящеником, необхідно бути людиною – одним з нас. У гріхопадінні люди вибрали – для себе і своїх нащадків – жити і помирати без Бога. Людський рід перетворився в закриту, навіть замуровану бунтівну фортецю – до похмурих стін якої кожен людський гріх додавав нову цеглину. Цю стіну не можна просто зламати зовні – бо Бог наділив людину невід’ємним даром вільної волі, і саме вільна воля людини повинна знайти дорогу назад.

Але навіть кращі (чи, інакше сказати, найменш зіпсовані) з нас, не годяться для цього завдання – ми усі, без виключення, уражені гріхом. Тоді передвічний Син Божий сам стає Людиною, Він народжується усередині бунтівної фортеці, щоб, як людина, зробити вибір, зворотний падінню, зворотний усім нашим гріхам, – прожити повністю безгрішне людське життя, у досконалому послуху Отцю, і, як межа цього послуху – прийняти спокутну смерть за всіх нас. Він воскресає з мертвих як глава нового, оновленого людського роду, для того, щоб прийняти нас у це нове людство і залучити до того вічного життя, яке має Він сам.

Тому (хоча не лише тому) спокутування може бути здійснене тільки зсередини людського роду. А належати до людського роду можна тільки належачи до одного з народів землі.

Але древній Ізраїль – не просто один з народів землі. Це обраний народ. У сучасній мові слово «обраний» звучить не дуже добре – неначе одних обрали, наблизили, а інших – відкинули, залишили за дверима, неначе одні краще, а інші – гірше. Коли люди проголошують самі себе «обраними», вони завжди роблять це за кошт когось «необраного», підвищення одних завжди купується ціною приниження інших.

Але не так обирає Бог; біблійний Ізраїль обраний не за кошт інших народів, але заради них. На нього покладена місія до усіх народів. Як Бог каже вустами старозавітного Пророка, «Я зроблю Тебе світлом народів, щоб спасіння Моє простяглося до країв землі» (Іс. 49:6) Звичайно, древні євреї – грішні люди, як і всі інші (всякий, хто читав Старий Завіт, добре про це знає), вони порушують заповіт з Богом або зовсім відпадають від нього, але Бог завжди зберігає Собі вірний залишок, через який Він діє у світі. Довгі віки старозавітної історії готують народ до прийняття Спасителя. Пророки відкривають, стверджують і відстоюють істину про Бога, Який Один тільки гідний поклоніння. Бог Ізраїльський відкривається як Творець Неба і Землі, джерело морального закону, Той, хто судитиме всі народи по правді. І Він відкриває, що пошле на землю Спасителя.

І от настає момент, заради якого і відбувається вся старозавітна історія, заради якого і обраний Ізраїль. В обраному народі з’являється Діва, якій належить сказати Богові: «Я – раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм» (Лк. 1:38) і стати Матір’ю Господа. Ізраїль, згідно пророцтва, стає світлом і спасінням усіх народів – в особі Ісуса Христа.

Апостоли і перші учні Господні також походять з єврейського народу. Коли велика частина народу відмовляється прийняти Євангеліє, апостоли виходять на проповідь язичникам – і так твориться новий народ Божий, Церква, що включає людей з усіх народів землі.

Хоча більшість одноплемінників Господа не увірували в Нього, святий апостол Павло застерігає нас від будь-якої зарозумілості стосовно них. Як пише він посланні до Римлян: «Бо я не хочу, щоб ви, браття, не знали цієї таємниці, – щоб ви не думали про себе, – що засліплення Ізраїля сталося частково, доки не ввійде повна кількість язичників; таким чином весь Ізраїль спасеться, як написано: “Прийде від Сиону визволитель і відверне нечестя від Якова» (Рим. 11:25,26)

Хоча в Церкві завжди були святі єврейського походження, масове навернення єврейського народу буде знаменням фіналу історії, що наближається, – як ми її знаємо. Як провіщає пророк: «А на дім Давида і на жителів Єрусалима виллю дух благодаті і розчулення, і вони будуть дивитися на Нього, Якого прокололи, і будуть ридати за Ним, як ридають за єдинородним сином, і уболівати, як уболівають за первістком» (Зах.12:10).

Автор: Сергій Худієв