Покаяння

До Ісуса приходять люди і розповідають про галилеян, кров яких Пілат змішав з жертвами їх, тобто, ймовірно, велів їх убити під час звершення жертвопринесення. Ісус сказав їм на це: «Чи думаєте ви, що ці галилеяни були грішніші за всіх галилеян, що так постраждали? Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете. Або думаєте, що ті вісімнадцять, на яких упала башта Силоамська і побила їх, були винні більше за всіх, що живуть в Єрусалимі? Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете» (13:2-5).

Ми дуже часто говоримо, особливо тепер, що Бог карає, що нещастя – це покарання, яке Він посилає за гріхи. Але тут Спаситель прямо каже: невже вони були грішнішими за всіх, ці вісімнадцять людей, на яких впала вежа, або цих галилеян, яких убив Пилат? Ні, вони були такі ж, як інші. Але якщо не покаєтеся, ви загинете так же… Бог не карає нещастям, але людина, йдучи від Бога, як би «знеструмлює» себе, залишається без Його допомоги. Вдивіться в долі загиблих і зрозумійте, що насправді це ваша доля. От що каже Спаситель: люди загинули зовсім не тому, що Бог хотів їх покарати. Вони загинули з іншої причини – вони самі себе позбавили допомоги Божої, відрізали себе від Бога.

Безумовно, якщо ми дамо собі зарікання: ось кран, ось вода, але ми пити не будемо, – то врешті-решт помремо. Те ж відбувається в наших взаєминах з Богом: от Він, Господь, Він з нами, а ми свідомо відмовляємося від Його допомоги, рубаємо зв’язок між собою і Богом –  і в результаті гинемо.

Чи, скажімо, у мене телефон, я можу зателефонувати кому завгодно. Але я беру ножиці, перерізаю дріт, і усе – телефон замовкає. Мені тепер уже ніхто не зателефонує – не тому, що я поганий, не тому, що той, хто може мені зателефонувати, хоче покарати мене мовчанням, але тільки з однієї причини: я сам перерізав дріт. Це дійсно дуже складно і в той же час дуже просто.

Ілюстрація до двох історій, наведених на початку 13-го розділу, – притча про блудного сина (15-й розділ). Блудний син, йдучи від батька, сам рве з ним зв’язок. І тепер тільки він сам може повернутися, бо в нього є вільна воля. У той момент, коли він зрозуміє, що йому потрібно повертатися, коли він зробить хоч би перші кроки в протилежному напрямі (адже що таке покаяння? це шува, поворот!), – от тоді батько сам вибіжить йому назустріч. Син вигадав слова, з якими він хотів звернутися до батька, але навіть не встиг їх сказати; батько вже усе зрозумів, батько сам вибіг до нього назустріч!

Але для того, щоб батько вибіг до нього, синові все-таки потрібно було зробити поворот, потрібно було самому «полагодити телефон». Це дуже важливо зрозуміти.

Отже, чотири теми для роздуму під час посту пропонує нам Євангеліє від Луки: милостиня, молитва, палання і покаяння. І, напевно, не випадково до посту ми приходимо, читаючи саме Євангеліє від Луки. Ніде так детально не говориться про милостиню, ніде нам не даються із цього приводу поради на усі випадки, не наводяться найрізноманітніші варіанти. Ніде більше не говориться про безперестанну молитву, про палання. І нарешті, без притчі про блудного сина і без цих двох прикладів про вежу Силоамську і про галилеян, убитих за Пилатовим наказом, ми б не знали, що таке покаяння. Не випадково ж каже Амвросій Медиоланский, що притча про блудного сина – це Євангеліє усередині Євангелія.

Стосовно теми посту 18-й розділ Євангелія від Луки містить притчу про митаря і фарисея, в якій я хотів би звернути особливу увагу на вірш: «А митар, стоячи віддалік, не смів навіть очей звести на небо; але, б’ючи себе в груди, говорив: Боже, будь милостивий до мене, грішного!» (18:13).

Ударяючи себе в груди. Тобто в молитві митаря бере участь не лише серце, але і саме тіло. У єврейській мові є слово нефеш – душа, але це не душа за Платоном, безтілесна, з якимись крильцями невидимими, а те, що живе життям. Нерозривним з життям тіла, те, що не мислиться поза тілом. Не випадково ми віримо не просто в якесь абстрактне воскресіння, а у воскресіння тіла.

Це дуже важливо зрозуміти: тіло не може не брати участі в духовному житті, не може жити своїм життям і, скажімо, поїдати котлетки в той час, як дух буде молитовно перебувати перед Богом. Це не означає, що ми повинні абсолютно точно виконувати всі приписи Візантійського статуту. Але це означає, що впродовж тижнів, підготовчих до Великого посту, ми обов’язково повинні обговорити на сповіді зі своїм духівником або з тим священиком, до якого зазвичай ходимо, як саме ми повинні пройти піст, тобто визначити ту міру участі тіла в нашому житті духовному, без чого піст втрачає всякий сенс.

Треба зрозуміти, що піст – це не ритуальна стриманість, як було в язичників, як це є в інших релігіях: піст нічого спільного не має з ритуальною стриманістю. Піст – це час перероблення душі. А переробити душу, не торкаючись тіла, неможливо, бо вони нероздільні, бо вони живуть спільним життям. Переробляючи душу, ми повинні зайнятися і переробленням тіла. Потрібно, щоб тіла теж торкнулася ця робота. От що таке тілесний піст.

У Євангелії від Луки звільнення від гріховності мислиться як одужання хворого. Зустріч із Христом – як зцілення від гріха. Прикладів тому багато. Жінка з алавастровою посудиною мира, яка приходить, щоб пролити це миро на голову і ноги (по-різному в різних євангелістів) Ісуса. Вона грішниця, підкреслює Євангеліє від Луки. І в цій зустрічі їй прощаються її гріхи.

Закхей, зустрічаючи Спасителя, зціляється. Розсудливий розбійник на хресті отримує зцілення, одужання. Як хворий розстається з хворобою, так і він – зі своїми гріхами: «Сьогодні ж будеш зі Мною в раю». Блудний син і, нарешті, жінка, узята під час побачення з коханцем (Ін. 8:3-11). Ця притча спочатку була в Євангелії від Луки, у 21-му розділі, після 38-го вірша, – значить, це теж частина Євангелія від Луки. «Іди, і віднині більше не гріши», – каже їй Спаситель. У цьому «віднині» міститься головне в Благій Звістці про покаяння. Покаяння не є наша заява про гріховність. Покаяння завжди пов’язане з даром від Христа, Який дає нам сили надалі не повторювати те, з чим ми прийшли до Нього або навіть з чим нас привели до Нього.

Зустріч з Христом – це завжди одужання, це завжди зцілення. Не випадково в нашій літургійній практиці зустріч із Спасителем у таїнстві покаяння порівнюється з приходом у лікарню. По усьому Євангелію наскрізь проходить ідея, що не здорові потребують лікаря, а хворі. Це тричі повторено в Євангеліях (Мф. 9:12; Мк. 2:17; Лк. 5:31). Усе Євангеліє від Луки – як би коментар до цієї теми. Справа не в тому, що Лука якось по-іншому описує Спасителя, а в тому, що через кожне Євангеліє Сам Христос нам промовляє щось особливе.