Як мені стати святим?

Сьогоднішня молодь має багато переживань, хвилювань, невпевненості. Сьогодні молоді люди під нашим впливом намагаються вибрати собі професію: щоб і до душі була, і приносила прибуток. Вивчившись, молоді люди намагаються знайти роботу. А знайшовши роботу, намагаються здобути прихильність начальства, щоб мати можливість просуватись по службі. Молоді люди шукають пару: щоб була в них робота, житло, пристойні батьки. Всі ці турботи повинні бути в молодих, але за цими житейськими турботами, ми дуже часто забуваємо про головне, що маємо, про душу.

Хто з молодих людей ставить собі завдання: як мені стати добрішим? Як мені стати досконалішим? Як мені стати святим? А євангеліст Лука в історії про заможного юнака розповідає: «І запитав Його один з начальників, кажучи: Учителю благий, що мені зробити, щоб успадкувати життя вічне?» (Лк. 18:18).

За Свого земного життя Ісус багато разів від багатьох людей чув, що вони мають бажання жити в Царстві Небеснім і водночас знав, що мало хто з них готовий докласти зусилля, щоб увійти в Царство Небесне, а тому дещо незворушно і байдуже відповідає: «Заповіді знаєш: не перелюбствуй, не вбивай, не кради, не лжесвідчи, шануй батька твого і матір твою» (Лк. 18:20). Почувши це, юнак з присутнім молодим людям запалом, щиро промовляє: «Усе це я зберіг від юности моєї» (Лк. 18:21).

Ісус почувши таку відповідь, пильно подивився на юнака і захотів зробити його Своїм учнем, і тому промовив: «Все, що маєш, продай і роздай убогим, і матимеш скарб на небесах, і йди слідом за Мною» (Лк. 18:22). Почувши ці слова, юнак опустив голову і пішов геть від Бога, бо мав великий маєток.

Багатий юнак, Андрій Миронов

У стародавній великій державі Персії був один володар, який людям засудженим до смертної кари давав вибір. Першим була швидка смерть, а другий держав у таємниці. Одного разу присудили до страти одного злочинця. Володар запропонував: «Даю тобі вибір – можеш обрати швидку смерть, а можеш обрати кару, яка знаходиться он за тими дверима. Злочинець вибрав швидку смерть і попросив: «Володарю, я вибрав швидку смерть, бо я те заслужив, проте хотів би знати, що за кара за тими дверима?».

Володар уважно подивився на злочинця і з сумом промовив: «Люди чомусь бояться таємного, їх страхає невідоме і вони завжди вибирають смерть, а там за дверима свобода – аби ти вибрав таємницю, ти був би вільним, але свободи гідні тільки відважні, чесні і справедливі люди». Аби юнак знехтував би своїм майном, ми знали б його ім’я як одного з учнів Христових. А юнак злякався невідомого, таємного, того, що пропонував йому Христос.

У нашому житті ми всі поступаємо так як поступив цей юнак. Нам шкода майна, грошей, друзів і заради цього земного, тимчасового ми зрікаємось Христа і вічного життя в раю. Нехай ці приклади врозумлять нас, щоб ми прагнули Царства Божого до якого прагне наша душа. А молитва, піст, Св. Причастя допоможуть нам дійти до бажаної мети. Амінь.

Автор: ігумен Дмитро (Ющак)

Усе по темі: 30 неділя після П’ятидесятниці