“Половинками” не народжуються, а стають

– Чи справді в кожного з нас у цьому світі тільки одна половинка, яку ми повинні знайти?

– Я думаю, що «єдина половинка» – красивий міф. Цей міф був описаний у Платона в «Бенкеті», коли кілька людей говорять про любов, і один із співрозмовників розповідає легенду: колись люди складалися з двох початків – чоловічого і жіночого, а потім Бог їх роз’єднав, і тепер ці «половинки» шукають одна одну.

Але це лише легенда. Думати про те, що є на світі лише одна людина, яка призначена тільки для тебе, це неправильно. Адже на світі дуже багато людей. Так би майже ніхто не знайшов свою половинку.

Такий погляд дуже ризикований ще й тому, бо якщо людина буде так думати, то при першій же невдачі в спільному житті вона може вирішити, що «помилочка сталася» – «половинка не моя», і треба продовжувати шукати і шукати.

Мені здається, що «шлюби укладаються на небесах» у тому сенсі, що людина, яка розуміє, що її життя – у руках Божих, розуміє й те, що шлюб для неї не випадковість. Тобто, якщо люди, підійшовши до цього серйозно, створили сім’ю, то це означає, що Господь з’єднав їх. Але це зовсім не означає, що такий шлюб обов’язково повинен стати щасливим без наших зусиль.

Бувають, напевно, такі ситуації, коли дві людини, зустрівшись, дійсно відчувають, що вони один для одного створені, що вони доповнюють один одного, що вони удвох є одним цілим, і чим далі вони живуть, тим більше це відчуття зростає і зміцнюється. Але я думаю, що таке буває дуже рідко. Частіше буває по-іншому. Частіше буває, що, коли люди зустрічаються, вони наділяють один одного певними рисами, які бажають бачити у своєму потенційному супутнику життя. І він для них здається тією самою половинкою.

Адже що таке половинка, якщо розібратися? Моя душа жадає зустрічі з людиною, наділеною якимись певними рисами, бо чи мені їх бракує, чи я в них маю потребу – наприклад, у ласці, турботі, ніжності, відданості, увазі, розумінні, – і, зустрівшись з людиною, я, не знаючи її, звичайно, сподіваюся в ній бачити ці риси і думаю, що це і є моя половинка. Потім з’ясовується, що все зовсім по-іншому, і тих рис, які я чекав, якраз і немає. Проте виявилися ті, які я найменше хотів би бачити. Значить це не моя половинка, «помилочка сталася»?

Насправді, у слові «половинка» є сенс, але інший. Люди, які люблять один одного, не є спочатку «половинками», а стають ними в процесі життя. Бо любов насправді – це не тільки почуття, переживання якісь, а велика робота стосовно один до одного. Мова не про те, що десь є одна-єдина половинка, яку я знайду і тоді буду щасливий, а всі інші варіанти не будуть для мене щастям, а все навпаки: у принципі будь-яка людина може стати моєю половинкою, і все залежить від того, які зусилля я докладу для плекання любові. Дуже важливо, коли шлюб відбувся, щоб я для себе твердо вирішив, що, як би не склалися наші подальші відносини, але мені саме з цією людиною належить пройти все життя і не тільки це життя, але за цю людину мені відповідати й у вічності, перед Богом, Який мене з нею звів.

Мені свого часу сподобався момент в одному з романів Солженіцина. Там з контексту ясно, що чоловік героїні абсолютно її не гідний, і ось вона дуже гірко переживає через їхній конфлікт, але їй на думку ніколи не спадало пошкодувати про те, що вона вийшла заміж за цю людину. Бо вона була віруючою і знала: все, що відбулося, лише так і мало бути. Треба не шкодувати про те, що сталося. І незважаючи на все будувати своє життя.

Я зустрічав чимало сімей, де спочатку була палка, прекрасна романтична любов, а потім все валилося. Спочатку їм всі заздрили – як вони дивляться в очі один одному, як вони розмовляють, а потім, через рік, через два, вони розлучалися. І було видно, що їхні відносини перетворилися на пекло. У той же час я зустрічав чимало сімей, де, навпаки, не було особливих почуттів, просто час прийшов, жінка немолода вже, зустріла врешті-решт чоловіка – все зрозуміло, не хочеться бути одній, хочеться сім’ю, дітей – це нормально – поступово в них склалася прекрасна сім’я. Любов прийшла вже в процесі їхнього життя, хоча теж бувало не все гладко. І таких ситуацій скільки завгодно.

Ми кажемо, що сім’я це мала церква… А якщо порівняти її з великою Церквою? Ось дивлюся я на нашу та інші парафії, на тих людей, які складають церковну громаду – це, дійсно, сім’я. Церква – це велика сім’я. І я спостерігаю, що Господь збирає в общину людей абсолютно різних і, здавалося б, не відповідних один одному за жодними показниками – ні за освітою, ні за характером, ні за сферами роботи. Тут професор, тут же і продавщиця, і тут же вчитель, водій і т.д. – Люди з різним способом мислення і колом спілкування, але вони живуть єдиним життям, ми збираємося після служби на трапезу, кудись їдемо всі разом і т.д. І думаєш, як цікаво Господь влаштував, адже ці люди, не будь вони в Церкві, вони ніколи б не перетнулися, кожен був би у своєму світі. Але коли вони прийшли до Христа, у Церкву, то Дух Святий направив їх таким чином, що їм не нудно один з одним, вони один одного доповнюють, збагачують, і думаєш, що Господь у Церкві збирає людей, які ніколи б не зустрілися. Так само відбувається і в сім’ї: якщо Господь єднає людей, то це з’єднання може бути всупереч уявленням цих людей про те, яким би їм хотілося бачити свого супутника життя, але при цьому вони обоє на своїх місцях.

Тому, хто тобі дістався, з тим і живи, того і люби і намагайся зробити так, щоб ця людина стала твоєю половинкою, прагни знайти в ній якусь глибину, яка збудить у тобі любов до неї. Звичайно, це дуже важко зробити. Тому не треба поспішати вступати в шлюб і, познайомившись з людиною, потрібно трохи краще її пізнати. Однак, коли шлюб вже укладено, потрібно для себе вирішити: це моя половинка, вона повинна нею стати. Я бачив дуже багато людей, які були нещасливі в шлюбі, хоча шлюб починався з дуже палкої і яскравої романтичної любові. З іншого боку, мені за службовим обов’язком доводиться спілкуватися з людьми, між якими були кризи, і через усілякі негаразди вони хотіли розлучитися. Тобто, спочатку все було зовсім не так, як мало б за нашими мірками бути в ідеальній сім’ї, але врешті-решт, вони зрослися. От у цьому сенсі можна говорити про половинки.

 Автор: протоієрей Ігор Гагарін