Перший Вселенський собор відкрив картину світу неймовірної краси

Ісус запитав сліпого: чи віруєш ти в Сина Божого?

Сліпий відповідав: а хто Він, Господи, щоб мені вірувати в Нього?

Насправді, Хто Він, Син Божий?

Здавалося б, таке важливе питання, але чомусь багатьох воно не хвилює до самої смерті.

Для когось Бог – це вищий розум. Для других Він хтось схожий на нічне небо, яке іноді відповідає натхненням почуттів на серці, але більше мовчить. Для когось Бог – просто статичний образ з ікони. Господь ось, як на зображенні, нерухомий, уважний, строгий і мовчазний. І люди розмовляють з цим зображенням як із живим Богом. Для когось Бог – це хтось невизначений як живий туман або океан Соляріс. А для когось Він просто чорний екран невідання.

Дивно. Ми говоримо, що любимо Бога, а не знаємо і не хочемо знати хто ж такий Христос.

  • Боголюдина. А що це таке?
  • Син Божий. Як це?
  • Господь. Яка Його держава?

Нам відомо, що нічого не відомо. Але ми спокійно живемо, молимося, готуємося до загробного життя, не знаючи, з ким нам належить жити після смерті і якось нас це мало турбує.

Кого любиш, того хочеш знати. Кого любиш, хочеш розуміти. Кого любиш, з тим хочеш жити. Коли закінчився християнський холокост перших віків християнства, люди взялися за розум, зібрали інтелектуальні сили та замислилися про те, хто ж є наш Бог стосовно нас, стосовно Всесвіту і яка природа божественної Трійці. І відразу пішли помилки.

Прийшов Арій і сказав: Христос є творіння. Христос не Бог. Умовно, – це просто дуже хороша людина, якій Бог дав особливу благодать.

Як це зрозуміти?

Те, що Христос не є Бог, означає те, що в Його природі немає нічого божественного, отже, воскресіння і царство Христові лежить у матеріальному світі. І, отже, нам потрібно влаштовувати царство Боже на Землі, а не на небі. І, отже, раз ми схожі на Христа, і в нас немає нічого від Бога, то і після смерті нам немає сенсу чекати безсмертя того, чого в нас немає – божественної душі. Значить, пий і веселися душа тут, поки не померла. Значить, на Страшному Суді ми можемо сказати Богові:

– Ти не можеш мене судити. Ти Сам не страждав у цьому тілі, а з нас вимагаєш святості. А це несправедливо і суд Твій нечесний.

Здавалося б, така дрібниця, а які грандіозні наслідки може спричинити така мікроскопічна помилка. Вона як вірус здатна була убити християнство. Ось заради запобігання цій небезпеці і зібрався Перший Вселенський собор. Він повинен був відповісти на питання:

– Хто такий Христос і в що ми віримо? Хто такі особи Трійці, і як у цій Трійці вони сполучені в одне ціле так, що єдиносущна і нероздільна в один і той самий час.

Це зовсім не теоретичне питання. З причини того, що ми створені за образом і подобою Божими, відповідь на це питання дозволяє і нам зрозуміти: хто ми такі? Творіння, на чию голову зійшла Божа сила? Швидкоплинна Божа тінь, що подібна до хмарної тіні? Діти Божі або Його пасинки?

Соборна думка церкви знайшла відповідь: У Христа дві природи. Божественна і людська. У Трійці Особи сполучені іпостасно. Їх суть описується поняттям «усія».

Усе не так складно.

Іпостась – це особа. Наприклад, є задум Божий про людину. І є ми – різні варіанти втілення цього задуму – усі ми люди. Але, незважаючи на різницю доль, характерів і зовнішності, нас об’єднує одна людська природа. Так і в Бога. У Ньому є різні Особи, але вони об’єднані загальною суттю Божою – усією. А усія – це поняття, яке виражає сутнісну єдність Бога.

Сила рішення Першого собору полягала в передбаченні людським розумом інтегрального способу мислення. Він дозволив зрозуміти те, до чого не змогла здогадатися прямолінійна античність: Усія може бути складною і складеною, а іпостась триєдиною. В Аристотеля від такої знахідки зламався б комп’ютер у його голові. Втім, у нього б там не помістився і інтеграл, і багатовимірність світу, і корінь з мінус одиниці і криволінійні простори Лобачевского. І це не біда.

Причому докази триєдності Бога були наведені не лише силою інтелекту Василія Великого, але і явлені Самим Богом через Спиридона Триміфунтського. Неписьменний єпископ Криту, вийшов на середину зборів, що сперечалися, узяв цеглу, стиснув її і з неї вийшли вогонь, вода і глина. Так святитель показав, як суть може бути багатоскладною.

Перший Вселенський собор

З усього сказаного святі учасники Собору зробили висновок приголомшливої важливості: Христос не просто хороша людина, наділена силою Божою. Він частково людина, а частково Бог.

І, найважливіше для практичного розуму християн: ми – діти Божі. Не за назвою, ні умовно, не заради гарного слова, а за подобою нашої духовної складової духовній складовій Христа. Ми не плоть від плоті цієї землі. Ми на ній божественні прибульці. Ми Божі. У нас є крапля Божа. Вона вкладена туди при народженні і хрещенні. Бог входить у нас у причасті. І завдяки цій божественній складовій, ми після смерті не помремо, як «просто хороша людина», обдарована силою згори, а повернемося додому, до Отця.

Священик Павло Флоренський говорив про те, що людина не лише усія, але і іпостась, усе в нас як у Бога. І навіть свобода і воля, яка нас або сполучає з Богом або розлучає.

Усе наше життя ми торгуємося з Богом на предмет нашої свободи. Усе наше життя ми боремося з ближніми за право бути самими собою. Усе життя ми бережемо своє дорогоцінне Я.

І раптом, Перший Вселенський собор, відкривши таємниці природи Христової дає нам одкровення про самих себе і про свою свободу і таємницю особи.

Якщо ми подібні до Бога, якщо ми схожі на Бога, то суть нашої особи в Богу. І чим більше наша особа стає вільною і чим більше вона розкривається, тим менше вона бореться за себе, і тим більше вона відмовляється від себе на користь Бога. Чим більше в нас Бога, тим повніше ми реалізуємося в житті. Тим вільніше наша душа від горя, бід, пристрастей і тяжких оков тіла і матерії. І, навпаки, чим більше ми боремося з нашими близькими, чим більше ми нав’язуємо себе світу, чим більше ми намагаємося підкорити собі всесвіт, тим ближче ми стоїмо до смерті, тим більше над нами влади горя і страждання.

Наша особа тільки тоді особа, коли вона цілком реалізується в Богу, а не тоді, коли ми щось доводимо про себе і наполягаємо на своєму. Наполягаючи на своєму, ми віддаляємося від Бога і перестаємо бути особою. Тоді ми стаємо не дітьми Божими, а швидше, звіром. Втрачаючи духовність, ми кам’яніємо в матерії, як соляний стовп Лотової дружини.

Цей парадокс є наслідок відкриття в Христі двох Його природ – Божественної і людської. Людина – це не природне явище. Ця духовно-тілесна істота.

Таким чином, Перший Вселенський собор не лише абстрактна богословська конференція, що прийняла богословські аксіоми, але, непрямо, одкровення Бога і про нас. Бог дає приголомшливе знання через Христа: ми спадкоємці божественного прізвища. Ми наполовину небожителі.

Такого ще не було в історії людства, щоб віра і Бог сказали людині:

– Ви боги по благодаті. Ваша подоба Богові не формальна і не є фігурою мови.

Замислимося: ми – боги!

З однією умовою. Божественність у нас тільки закваска. Ми потенційно боги, а актуально ми ті, ким самі захочемо стати. Якщо захочемо стати богами, оскільки це визначено, ми повинні свої розум, серце і життя поєднувати з життям Божим. І тоді ми набудемо інших дарів Божих, такі як безсмертя і благодать. Ні? Помремо, як помирає квітка або гасне зірка. Ми станемо тінню сухої трави.

Якби просурмили труби, розкрилося небо і ангели б прочитали нам послання Бога про те, що ми боги, то це було б не так переконливо, як те, що людина сама собі здобула важке знання про себе і Бога. Диво небесного одкровення незабаром би забулося, перетворилося на міф або казку і розтануло в часі. Але тут, не так. Людина сама дійшла до одкровення розумом і силою інтуїції Духа. Коли людина доходить сама і залишаються інструменти доказу, то таке знання залишається в людській душі навіки. Своє, здобуте, зрозуміло як здобуте – це назавжди. Бог знав нашу недовірливість і дозволив нам самим переконатися в правді та істині. Він, звичайно, допомагав, але як завжди залишився в тіні, зробивши більшу частину роботи за нас.

Перший Вселенський собор відкрив картину світу неймовірної краси – Бог пронизує Всесвіт променями благодаті і дією Святого Духа. Ми в цій картині, істоти мало чим менші за ангелів і суть наша міститься у виблискуючій пишності духу, вкладеного в нас Богом. При цьому, Бог дозволив нам розпорядитися цим виблискуючим і дорогоцінним даром так, як ми визнаємо за потрібне. Адже ми ж боги! На нас не можна тиснути. І Він не тисне, надаючи право божественної свободи і любові

В історії людства не було прекраснішого дня, за винятком Трійці, коли б Бог показав людині яка вона велика, вільна і обдарована, як справжній бог. Все те, до чого досі здогадувалися інші релігії, не йде в жодне порівняння з цим одкровенням. І, скільки б не думали і не шукали люди іншого, кращого, вищого положення для себе, вони просто не зможуть його знайти. Тут даний абсолютний максимум. Просто немає інших філософських і богословських варіантів, більш утішних для нас, ніж ті, що приніс нам Христос і відкрив нам Перший Вселенський собор.

Господи, не дай ніколи забути, що ми створені тобою на Твою подобу.

Господи дай нам бути гідними Твоїх божественних дарів і довіри!

Так же любитимемо Бога, за Його любов і за Його дари, бо ця любов робить нас вільними, світлими і сильними. У ній ми знаходимо самих себе. У ній ми знаходимо свою малу трійцю – сім’ю, народ і церкву. У ній ми знаходимо те, чого більше знайти не можна – Бога.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: Неділя св. отців І Вселенського Собору