День людський

Чудо множення хлібів, Геррі мет де Блес

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

«І звершив Бог до сьомого дня діла Свої, які Він робив, і спочив у день сьомий від усіх діл Своїх, які чинив. І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо спочив від усіх діл Своїх» (Бут. 2:2,3). Бог спочив від діл Своїх у сьомий день, і – за словом пророка Давида: “Тисяча літ перед очима Твоїми – як день учорашній” – день цей, день Божого спокою, триває і донині, і є, як і Хрест Господній, для “загиблих безумство є, а для нас, що спасаємось, – сила Божа” (1Кор. 1:18).

«Бог, – кажуть ті, що гинуть, – не діє, Він забув світ, Він не бачить сліз тих, хто плаче, Він не чує стогонів скорботних!» «Бог спить, – кажуть вони, – Йому немає діла до нас, і значить, нам немає діла до Нього. І значить, Його немає!»

Це не перебільшення і не метафора. Зовсім нещодавно один цілком пристойний і вихований чоловік, вчений з французького міста Тулуза, буквально кричав на мене, коли я спробував розповісти йому про те, як я вірую, він кричав, забувши про правила пристойності, забувши про те, що він у чужій йому країні і що чужоземцеві потрібно б шанувати звичаї і вірування її громадян, він, поважний пан, майже нестямно кричав мені французькою, так, що перелякана перекладачка ледве устигала перекладати: «Де ваш Бог, Він що, спить? Він хіба не бачить, що твориться в цьому світі? Де Він був, коли десятки тисяч людей гинули з голоду в Руанді? Де був ваш Бог, коли нацисти дітей живцем спалювали в печах крематоріїв?»

Людина кричить, коли їй боляче чи страшно. Цьому французові, звичайно ж, теж боляче, бо в нього самого, швидше за все, є діти, і він, жаліючи своїх, уміє жаліти і чужих. І, звичайно, йому страшно. Йому страшно жити у світі, де ніхто не захистить, де немає на кого сподіватися, де йому, дорослій людині, не можна, як дитині в хвилину небезпеки, закричати: «Мамо!» Ось він і кричить на мене від самотності і страху. Кричить він тому, що в його житті Бога немає, і сподіватися йому, бідному, немає на кого.

Нам, християнам, є на Кого сподіватися. У нас є Бог. Але чомусь ми з усією нашою вірою часто уподібнюємося цьому нещасному французові і так само, як він, у відчаї кричимо і скаржимося на Бога, у кращому разі лицемірно пояснюючи собі Боже мовчання власними гріхами: «Ми люди грішні, тому Бог нас і не чує». Неначе Бог приймає тільки молитву праведників!

Я гадаю, це відбувається найчастіше через те, що ми якось забуваємо, що день спокою Божого, сьомий день творіння, є в широкому сенсі день творчості, день роботи людської, епоха, коли людина, створена за образом і подобою Божими і за одним тільки цим наділена здатністю творити, повинна діяти на славу Божу, має здійснювати подвиг віри, яка, як відомо, “без діл мертва” (Як. 2:20).

Ми забуваємо про це, легковажно сподіваючись на те, що Бог усе Сам влаштує, а нам залишиться тільки проковтнути заздалегідь пережоване. Ми забуваємо, а Бог нам день у день нагадує у Своєму Святому Євангелії одну просту істину: ми створені вільними, і ніхто, навіть Він Сам не може нас цієї свободи позбавити. І навіть врятувати нас без нашої участі, без нашої співпраці з Ним Він не може.

Щоб слуга римського сотника зцілився від тяжкої своєї хвороби, треба було зарозумілому завойовникові упокоритися перед мандруючим проповідником і, упокорившись, благати про милість.

Щоб розслаблений встав, узяв постіль свою і пішов у дім свій, потрібне було з’єднання його власної волі до зцілення і жертовної любові чотирьох його друзів. Тільки тоді, коли воля і любов з’єднуються, Бог може діяти!

У сьогоднішньому Євангелії ми читали розповідь про те, як Господь наситив п’ятьма хлібами і двома рибками п’ять тисяч людей. Захоплені самим цим дивом, ми часто не помічаємо дивні слова Спасителя, які Він звернув до апостолів у відповідь на їх прохання відпустити народ: “Дайте ви їм їсти“. Ви, самі, віддайте їм останнє, що маєте. Ви, а не хтось інший, прийміть з усією любов’ю у своє серце, з усією рішучістю допомогти нужді цих людей. І диво здійсниться.

І диво здійснилося. Воно здійснилося, бо воля людська з’єдналася з волею Божою. Воно здійснилося, бо людина вирішила пожертвувати собою. Можливо, спочатку в малому. Лише п’ятьма хлібами і двома рибками пожертвували учні Спасителя. Але як та бідна вдова, що поклала в скарбницю храму лише дві дрібні монети, вони віддали усе харчування своє. І як бідна вдова врятувала цим свою душу, так і учні Христові своїм подвигом самозречення зробили можливим диво насичення п’яти тисяч людей.

Нам дуже важко судити самих себе. Свою жадність, свою жорстокість, свою злість. Нам, виявляється, простіше і легше судити Бога. Якщо ми протягом Сьомого дня, коли Бог повелів нам обробляти і зберігати створений Ним мир, усе розорили, усе опоганили і, передусім, осквернили храм Духа Святого – своє власне тіло, тоді, за логікою нещодавнього француза, в усьому цьому винен Бог: навіщо створив нас вільними? навіщо дозволив згрішити? навіщо не знищив відразу після гріхопадіння?

Але є ще і інша логіка. Логіка християнина, що кається, який розуміє, що його довге життя – це поле, що очікує його праці, його зусиль, його співпраці Богові. Так, навколо нас багато біди, багато болю, багато голоду, але замість того, щоб погрожувати небу кулаком, давайте спробуємо почути тихий голос Божий: «Дайте ви їм їсти!» – і, почувши, запитаємо себе: а сам я чи нагодував голодного – сьогодні, цього тижня, цього року, хоч колись? Амінь.

Автор: священик Сергій Ганьковський

Усе по темі: 8 неділя після П’ятидесятниці