Гріхи, про які соромно говорити

Діти, особливо більш старшого віку, соромляться говорити про свої гріхи, що стосуються взаємин з протилежною статтю. Деякі священики, бачачи таку сором’язливість, починають дітей «розкручувати» (є таке нехороше слово): «Робив ти це або не робив?». Я не прибічник такого підходу. Чому? По-перше, тому, що гріхи, скоєні проти сьомої заповіді, дітьми не повністю усвідомлюються, по-друге, тому, що батьки, через низку обставин, не привчили дітей у них каятися, по-третє, тому, що виховання в цієї дитини не особливо православне і, нарешті, по-четверте, – психологія людини так влаштована, що багато хто соромиться і не може цього висловити. Будь-якій дитині можна завдати психічної травми, якщо без її бажання почати «виводити її на чисту воду» в такому делікатному питанні. Якщо вона не розповідає подробиць своїх гріхів проти сьомої заповіді, то витягати з неї їх не можна.

Батькам потрібно вчитися делікатно виховувати в дитині соромливість як імунітет проти цього гріха.

Як це зробити? Не приховувати свого ставлення до гріха. Побачивши на вулиці непристойний плакат, як би ненавмисно сказати своїй дитині, що вам самому соромно дивитися на таке, а значить, і дітям не потрібно на це дивитися. Бог не любить цього, але попускає для нашого упокорювання. Говоріть з дитиною просто, спокійно і без зніяковіння. Вона має ясно собі уявляти наше ставлення до гріха. Від того, яким ми сформуємо її ставлення до гріха, залежить її майбутнє.

Дитячий піст

Для чого взагалі потрібен піст? Для того, щоб гамувати свої пристрасті. Дитячий піст має бути під силу маленькій людині. Звідси слідує те, що дитина має обмежувати свою плоть у межах тих можливостей, які їй доступні. Якщо дитина не може обійтися без шоколадки, нехай вона краще її з’їсть, ніж почне красти або обманювати батьків. Піст повинен починатися через власне бажання і молитву духівника, але духівник – не гуру, не начальник. Якщо ваша думка йде врозріз з думкою духівника, то дитина має слухатися батьків, тому що головну відповідь перед Богом за своє чадо дадуть батьки і більшою мірою батько як голова сім’ї.

Найголовніше в посту – не кількість м’яса, від якого ми відмовляємося, а набута духовна користь. До семи років дитині потрібно рости, тому не потрібно мучити її постом. Піст для дитини – не дивитися телевізор, не ображатися, не сваритися з мамою, слухатися батьків, прибирати оселю. Адже не в їжі ж головне, а в дусі. У дусі і в тих речах, від яких дитині під силу відмовитися. А якщо вона не може відмовитися від скоромного, то нехай краще вона поїсть, ніж ходитиме голодною і дратуватиметься на батьків і Бога за Його піст.

Але як пояснити дитині, чому не можна їсти шоколад або грати в комп’ютерні ігри під час посту? Адже вона поки що погано розуміє, що таке піст. Добре вона розуміє тільки те, що не можна їсти і грати. Тому намагайтеся пояснювати образно і коротко: «Не можна їсти, тому що Бог не дозволив, а раз ти з’їв – ти покайся в цьому». – без зайвих повчань і влізань у розум, який ще не дозрів, і в душу, яка ще не зміцніла. Короткі і образні оповідання опиняються в цьому віці дієвішими, ніж багатогодинні нудні проповіді.