Не зіпсувати свій «імідж» пастиря або допомогти грішникові?

Увійди до контакту з Богом, і Він просвітить тебе. Не чекай від мене вказівок, що робити.

Буває, людина приходить до мене і каже, що палить, лихословить, провадить порочний спосіб життя, і я, як хороший священик, маю сказати їй: «Чадо, це гріх!» Але хіба це – мій головний обов’язок? Раз людина прийшла і сказала мені про це, значить, вона знає, що це гріх. І мій обов’язок – зробити так, щоб ця людина відчула радість і любов, яку дарує нам Господь. Але як це зробити?

Одного разу до мене прийшла людина і покаялася в тому, що часто лихословить. Я вже хотів сказати їй те, що завжди казав раніше в подібних випадках, – що це тяжкий гріх. Але доки вона говорила, я подумав інше і потім сказав їй:

«Розумієш, коли ти лаєшся, то почуваєш себе дуже сильним і важливим. Тобі здається, що ти маєш велику владу, раз можеш лаятися такими словами, які зачіпають дуже значущі, священні поняття. І тобі дійсно потрібна сила, потрібна влада. А хто зазвичай відчуває в цьому потребу? Люди, чию силу і значущість не визнали інші. І ось вони починають демонструвати це різними способами: один лається, другий нищить усе навколо, третій – коїть ще щось.

У чому ж тут справа? У браку любові. Ці люди не знали, що їх люблять. Тому що людина, яка відчуває Любов Господню, не може ганьбити Його і лихословити. Це просто неможливо».

Що ж дійсно треба таким людям? Невже просто зауваження священика? Чи все-таки їм треба допомогти вийти на спілкування з Тим, Хто є Любов? Пом’якшити їх душі, щоб вони відчули Бога і після цього згадували Його Ім’я тільки вихваляючи Його і кажучи: «Господи, дякую Тобі за те, що Ти любиш мене і дав мені побачити Твою любов. Дякую Тобі, Господи, за те, що для Тебе я цінний набагато більше, ніж для оточення. Дякую Тобі за те, що з Тобою я почуваюся упевнено, у безпеці. Як я можу ганьбити Тебе?»

По суті, людина, яка лається, ганьбить Ім’я Боже і коїть інші непристойності, тим самим демонструє почуття невпевненості в собі і внутрішню порожнечу. А як священик може заповнити цю порожнечу? Зауваженнями? Але вони нічого не заповнять. Докорами? Вони викличуть тільки опір. Підвищеним тоном? Буде зворотний ефект.

Згадаємо притчу про блудного сина – що зробив Батько, тобто наш Бог? Він обійняв свого сина, поцілував його, омив з пахощами і одягнув у новий одяг, дав йому перстень, влаштував на його честь бенкет, свято. Він подарував йому щастя. «Дитя моє, – сказав Він, – Я люблю тебе! Відчуй Мою любов! Відчуй, що Я люблю тебе, і що у світлі Моєї любові – солодкому, очищаючому світлі – усе, що ти накоїв, усі твої гріхи тануть, зникають. І тепер ти вже не захочеш грішити – бо світло Моєї любові наповнює і утішає тебе».

Але ось повертається додому старший син – хороший, працьовитий. Повертається – і бачить світло в будинку, гостей, веселощі, танці. Він кличе до себе одного із слуг і запитує: «Що сталося?» – «Брат твій прийшов; і батько твій заколов відгодоване теля, бо прийняв його здоровим» (Лк. 15:27).

Особисто мене дуже сильно вражає ось ця фраза – прийняв його здоровим. Як це – прийняв здоровим? Після того, як блудний син загруз у всіляких гріхах? «Я прийняв його здоровим», – каже Батько. Так, він повернувся, скоївши безліч гріхів, але в його душі було одне «чисте» місце – це покаяння і справжня прихильність до Батька. Раніше, колись, їх з Батьком зв’язували справжні, глибокі, щирі стосунки. Це і змусило його повернутися. Його душа, будучи грішною, залишалася прекрасною. І в ній продовжували жити благі наміри, прагнення до хорошого. Так само, як і в нас з тобою.

А старший син?

Ні, він не був грішником. Але в нього була дивна душа – він не міг радіти щастю інших, не міг розділяти з ними їх радість. Він ревнував, заздрив, йому постійно чогось бракувало, і, по суті, він і був справжнім «блудним сином» – бо його зв’язок з Батьком носив суто формальний характер, а розумом він був десь далеко, не в Отчих обіймах, не в Отчій любові.

А на прикладі молодшого сина ми бачимо, як може змінитися людина. Але може і не змінитися.

Нас навряд чи сильно хвилює доля кожного. В усякому разі, навряд чи ми дійсно палко хочемо спасіння усіх наших близьких. Бо якби ми дійсно сильно цього хотіли, це б сталося.

Вдумаємося в притчу про блудного сина. Якщо ми хочемо зрозуміти Господа, то в першу чергу треба заспокоїтися, затихнути і почати повністю довіряти Йому. Якщо я хоч би на мить засумніваюся в тому, що Господь може усе для спасіння людей (зокрема і близької мені людини), якщо хоч на мить засумніваюся в тому, що Його любов набагато сильніша за мою любов, це означатиме, що насправді я хочу не спасіння мого ближнього, а просто щоб вийшло по моєму. Ну що ж – тоді продовжуватимемо робити те, що нам так подобається: катувати, карати себе і усіх навколо, припускатися одних і ті ж помилок, битися головою об стіну. Але це не те, чому слід навчитися в цієї притчі.

Годі робити людям зауваження! Вони не доведуть до добра. Що б хто не робив – залиш усіх у спокої. Якийсь час тому я проводив бесіду на тему «Залиш свою дитину в спокої. Ось і залиш. Ти її до божевілля доведеш своїми «корисними» зауваженнями, проповідями. Не тисни на неї – вона знає, як треба. Краще створи диво – я вже казав, яке. Зміни життя дитини своїм ставленням до неї – любов’ю, благодаттю, молитвою. Дай їй свободу. Допоможи їй. І постійно «турбуй» своїми молитвами Бога – не людей, а Бога.

Можеш прокидатися вночі і молитися за всіх дітей на світі – у тому числі і за свою? Роби. Але залиш дитину в спокої. Можна змінити об’єкт – залиш у спокої сусіда, або дружину, або чоловіка. Якою б не була людина – не вимагай від неї бути такою, якою тобі хочеться. Цим ти її тільки дратуєш. Але ж Господь заповідав нам просвічувати людей! Місія, про яку я кажу вам, є найважчою, бо це – місія через власну святість, упокорювання і зближення з Богом, власну молитву і благодать, яку виділяє наше власне життя. Така благодать не може дратувати.

Чи можемо ми з цієї миті почати жити так, щоб люди йшли до нас і прислухалися самі, із власної волі. А якщо не хочуть – то не примушувати їх. Але треба, щоб вони завжди бачили нашу любов. А бажаний результат може з’явитися вже після нашої смерті. Спочатку помремо, а інші після цього зміняться – якщо Бог захоче.

Нам хочеться побачити результат – по-людськи це зрозуміло, але що робити, якщо Божественний задум не завжди співпадає з нашим? І життя інших людей не завжди складається стосовно нашого життя так, як нам би хотілося.

Кілька днів тому ми служили Божественну Літургію. А напередодні, на всенощній, один хлопчина підійшов до мене і сказав: «Отче, завтра я не зможу бути на Літургії. Уранці я збираюся піти в кафе зі своєю дівчиною, бо це єдиний день на тижні, коли ми можемо побачитися!» У той момент я вже хотів було сказати те, що має сказати священик у такому разі, але раптом мені спала несподівана думка. А хіба такі слова хоче почути від мене Бог? Чи я просто вважаю за потрібне сказати їх через те, що земне життя нестримно мчить вперед і я читав це в повчаннях, говорив у проповідях? Осуд, зауваження.

І тоді я запитав подумки: Господи, Ти хочеш, щоб я сказав саме такі слова цьому хлопчині? «Чадо, те, що ти збираєшся зробити, – гріх!» А потім я подумав: цей хлопчик ходить до мене вже три роки. Чи має сенс казати йому, що він хоче вчинити неправильно? Він і так це знає. А якщо я скажу йому не йти в кафе замість служби, невже він не піде? Піде.

І в той же самий час ще одна думка спала мені на розум: якщо я скажу йому не робити цього, то принаймні моя совість буде чиста. І в такому разі я буду правильним, порядним священиком, а батьки і знайомі цього хлопчика, дізнавшись про нашу розмову, скажуть: «Який священик молодець! Який він строгий, уважний! І які правильні речі він каже!» Так, але хлопчик теж знає правильну відповідь. І що я насправді маю зробити – не зіпсувати свій «імідж» або ж все-таки допомогти йому? Я подумав: «Господи, просвіти мене!» І негайно мені в голову прийшла відповідь. Я сказав цьому хлопчикові:

– Бажаю вам чудово провести час! Передавай від мене вітання своїй дівчині і скажи їй: мій духівник просив передати, що бажає нам з тобою добре провести час, і він молитиметься за нас.

Хлопчик запитав:

– Мені передати їй вітання від вас?

– Так. Хіба це погано?

– І що мені їй сказати?

– Те, що я сказав тобі: передати від мене вітання.

– Гаразд. Отче, мені дуже шкода, що я не зможу прийти на Літургію.

– Ну що ж зробити, раз ти так вирішив.

Через декілька днів цей хлопчик знову прийшов до мене, і я запитав його:

– Як усе пройшло?

– Добре, отче. Але коли я передав їй вітання від вас, вона прямо заніміла.

– Чому?

– Бо вперше їй передав вітання священик, якому ми сказали перед цим, що йдемо в кафе замість служби. Коли я усе їй розповів, вона сказала: «Запитай у нього, коли я можу до нього підійти!» Вона хоче поговорити з вами.

Розумієте? Це не означає, що в дівчині стався якийсь великий духовний переворот, але хто з нас може взагалі судити про внутрішні зміни кого б то не було? Принаймні в одному я тут упевнений: з одного боку, мною не був втрачений контакт з цими молодими людьми, а з другого – я не збрехав, не осквернив нашу віру, нашу Істину, і юнаки знали, що вчиняють неправильно. Але я набув їх довіру, їх любов. Вони зрозуміли, що можуть постукати до мене, зателефонувати, зустрітися, поговорити і що я не погрожуватиму їм пальцем і обрушуватимуся на них з критикою і зауваженнями.

Це і є батьківська любов, і, на жаль, я досі тільки копіюю її у святих, про яких читаю. Дасть Бог, настане той день, коли ми вже формально не наслідуватимемо старців і стариць, а діятимемо просто за велінням серця. Але для цього потрібна особлива відвага, можна сказати – єднання з Богом. «Закваску» тут дає Господь, а не люди. Ми робимо те, що робив Ісус Христос, Боголюдина. Він по-справжньому і при цьому по-людськи розумів людей, і тому прощав грішників, що приходили до Нього, кажучи їм: «Йди і більше не гріши. Ступай з миром».

А ми тільки і твердимо: «Те, що ти наробив, – гріх!» Так, і ти, і я знаємо, що це гріх, але для покаяння, для отримання душевного миру таких слів недостатньо.

«Отче, – скаже мені хтось, – а ви не казали мені, що це гріх!» Значить, вся річ у тому, щоб вимовити слово «гріх»? Гаразд. Це – ГРІХ. І що далі? Людина змінюється після того, як ми кажемо, що вона грішить? І чому ми не додаємо тут слів Христових – «прощаються гріхи її численні за те, що вона полюбила багато» (Лк. 7:47)? «Навіть коли ти грішив, – каже Господь, – ти шукав любові, і Я знав це, тому і чекав тебе. Я розумів тебе, співчував тобі, і тепер обіймаю тебе, не гребуючи тобою».

Здолаємо ж у собі це бажання – засудити, розкритикувати. Покаємося. Притча про блудного сина примушує мене розкаюватися, бо, слухаючи її, я починаю розуміти свою негідність і повну неспроможність вирішити схожі проблеми. І деякі мої друзі, деякі священики і просто віруючі люди кажуть іноді, що в глибині душі вони прекрасно усвідомлюють це – ми не такі, якими нам слід було б бути. Ми не прагнемо до світла, не справляємося, – але, не дивлячись на все це, існує Божественна Любов, і ми заспокоюємося, довіряємося Йому і засинаємо спокійно.

Молися – але так, щоб заснути спокійно, і після цього в тебе вже не буде докорів сумління, що ти спиш, а не чекаєш, коли твоя дитина прийде додому. Довір її Богові! Ось зараз, коли ми розмовляємо, уяви собі цю людину, про яку ти так сильно турбуєшся, – турбуєшся, що її життю, здоров’ю або духовному розвитку погрожує небезпека. Що ти можеш зробити для неї зараз, у даний момент? Нічого. Нічого, окрім молитви. Ти молитимешся – і Господь Сам захистить і обереже її Своєю любов’ю і турботою. Бог потурбується про твого ближнього.

Ви навіть не можете собі уявити, який спокій зійде на вас, якщо ви це зрозумієте. Ви перестанете тривожитися про людей – про всіх і кожного, грішних, заблукалих, тут і у всьому світі. А що Господь зробить з цими людьми? Зробить, що потрібно, Він знає. А ми заспокоїмося і скажемо: «Слава Тобі, Господи! Ти навіть розпусників можеш зробити цнотливими, покірливими, чистими, непорочними і прекрасними. Ти можеш змінити усіх. І мене зміни, допоможи мені зрозуміти, що найбільший грішник – це я. І допоможи мені покаятися в душі, бо словами мені це дуже важко зробити через свій егоїзм. Адже я повинен вибачитися у всіх тих, про кого усе життя думав, що їм треба допомогти, що їх треба зробити кращими. Я маю покаятися перед цими людьми і сказати: «Я був набагато гірший за вас. Я був поганим обманщиком, лицеміром»».

Прикидаючись щирими, ми все одно нікого не переконаємо. Люди прекрасно розуміють, що відбувається. Один мій знайомий розповідав, що іноді, коли він молиться за когось один у своїй кімнаті, через певний час ця людина телефонує йому і каже: «Я телефоную, бо думав про тебе зараз і відчув сильну любов до тебе». При цьому не було ні дзвінків, ні смс – жодних дій стосовно цієї людини, тільки молитва – молитва до Бога, як Друга.

І коли ми станемо друзями Христові, перше, що Він скаже нам, буде: «Скажи Мені, чого ти хочеш! Дай Мені зробити щось для тебе, щоб ти відчув радість!» І тоді ми скажемо: «Господи, ось є те і те, зроби, будь ласка, це якнайкраще! Допоможи цій людині зрозуміти, як сильно я її люблю». І Господь негайно виконає прохання. Це найкраще.

Ось тому люди і не змінюються. Господь бачить, що ми грішні, але не може змінити нас – адже ми настільки переконані у своїй правоті і святості, що не хочемо нічого слухати і живемо в «країні далекій», як мовиться в притчі. Ми перебуваємо далеко від Бога. Тобто, з одного боку, ми так близько від Нього – у Церкві, а з другого – є справжніми блудними синами.

І Господь каже: «Що Я можу зробити? До кого доторкнутися? Кому сказати: «Чадо, ти робиш не те, що треба?» Люди самі готові повчати Мене». Адже деякі з нас і Богові можуть вказати на те, що Його дії неправильні, як бувало за часів Ісуса Христа. Так-так, не дивуйтеся. І за часів Христа знаходилися люди, які казали Йому: «Що це Ти робиш? Їси в суботу, не омивши рук? Не дотримуєш традицій? У суботу здійснюєш диво? Розмовляєш з рибалками? Це ж убогі рибалки, як можна говорити з ними, Ти не розумієш, що робиш!»

Навіть Богові ми можемо робити зауваження. Ми не можемо тільки одного: преобразитися внутрішньо, змінитися в душі. Змінитися і сказати: «Господи, я готовий почути від Тебе про свої помилки і хочу, щоб Ти виправив мене». Ти готовий до цього? Ну, якщо готовий, – молодець, порадував. Мені це дуже подобається. Ось би і в мене вийшло стати таким і сказати: «Господи, візьми і зміни мене! Зміни хід моїх думок, бо вони неправильні!»

Ось що таке покаяння.  Покаяння немає, якщо продовжувати криво дивитися на світ – так, як ми дивимося на нього зараз. Неважливо, плачемо ми при цьому чи ні.

Плач не є критерієм покаяння, бо плакати можна і зі своїх особистих причин. Хоча, можливо, у даному випадку плач і не зашкодив би – адже зараз ми хочемо зробити щось зовсім інше, нове, уперше в житті. Але якщо сліз немає – нічого страшного, перший крок все одно зроблений. Тепер продовжуватимемо в тому ж дусі – вчитися тому, що не виходило роками в стосунках з чоловіком, дружиною, дітьми, друзями, усіма людьми на світі. Не виходило, бо викликало напругу, опір, злість.

Можливо, я неправий, але ця притча здається мені дуже сумною. Пам’ятаєте, як старший син, повернувшись з робіт, запитав, чому усі бенкетують? Твій Батько прийняв твого брата здоровим, пояснили йому. Твій брат живий та здоровий, з ним усе гаразд! Так, він згрішив, але зараз усе добре. А що сказав у відповідь старший брат?

Так от – проблемою в цьому світі є не гріх. Проблемою є лицемірство тих, хто вважає себе безгрішним. Ось це дійсно серйозна хвороба, і тут нічого вже не зробити.

Я прошу вибачення в тих, кого, можливо, збентежили мої слова. Пробачте мене, як Батько простив Свого сина в цій притчі, і подумки обійміть мене. Пробачте, якщо вам не подобається те, що я кажу. Якщо вам не хочеться змінюватися – продовжуйте жити так, як живете зараз, і подивіться на наслідки. За ними і орієнтуйтеся.

Якщо у вашій сім’ї оселилися мир, спокій і любов, то продовжуйте жити так і далі. Але якщо ви розумієте, що втрачаєте своїх дітей, їх довіру, що вони починають сміятися вам в обличчя або за спиною (при тому, що вам здається, що ви повністю їх контролюєте), то в такому разі, якщо є бажання і ви розумієте, що настав час, замисліться про усе це і попросіть Бога вказати вам шлях, за яким тепер слід йти. Це прекрасна мить – коли людина може сказати: «Господи, адже і я був Твоїм блудним сином! Я вважав Тебе своїм Батьком, я був священиком, богословом, духовним наставником, учителем, ченцем, проповідником, місіонером, церковною людиною, – але при цьому був блудним сином».

Так, так різко змінитися – важко, але воно того вартує. Давайте спробуємо чесно прожити решту років. Адже багато хто з вас молодий, щасливий, у вас попереду – життя, і добре, якщо з цієї миті ви змінитеся і проживете шістдесят-сімдесят років по-іншому. Та і всім нам, хто старший, варто потрудитися, щоб змінити себе хоч би на один день – скільки відпустить нам Господь.

Автор: архімандрит Андрій (Конанос)