Християнське прощення

Євангельська етика багато в чому перетинається із загальнолюдською; це недивно, бо той же Бог, Який говорить в Євангелії, говорить і в голосі сумління, даному усім людям. Але в одному плані Євангеліє відрізняється від інших етичних систем: Євангеліє вимагає прощати.

Воно вимагає від нас подавити і відкинути один з найглибших імпульсів нашої пропащої природи – помсту. Цей імпульс вбитий у нас довгими віками історії. У родоплемінному суспільстві готовність помститися за смерть членів роду – священний обов’язок. Навіть на особистому рівні людина звикла захищати себе від образ, вселяючи страх потенційним кривдникам: «Пам’ятаєте, як я відреагував на попередню спробу мене образити? Зі мною краще не зв’язуватися!»

Механізм помсти заводиться відразу – коли мене особисто образили, тим більше коли я чую про те, що образили мій рід і плем’я, багато поколінь воїнів у моїй голові починають вимагати від мене виконати священний обов’язок помсти.

І ось Євангеліє це забороняє. Не просто говорить про те, що прощати краще (це спадало людям на думку і раніше), але про те, що прощати – обов’язково.

Неможливо бути християнином – і не прощати. Це важко – і абсолютно неможливо без благодаті Божої, але це обов’язково.

Християнське прощення – це не пасивність або слабкість; воно вкрай енергійне і активне, це подвиг. Як його здійснити?

Абсолютне усе в нашому християнському житті має одне джерело – смерть і Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Ця найважливіша подія у світі і найважливіша подія в житті кожного з нас. Вона змінює усе – і в масштабах історії, і в масштабах нашого повсякденного життя. Християнська етика, у тому числі заповідь про прощення, – це не стільки набір приписів, скільки прояв нового життя, яке дароване нам у Христі.

Новий Завіт говорить про те, що в Ісусі Христі ми стали новими людьми, з новою ідентичністю, новими цілями, новими стосунками з Богом і ближніми. Через віру і Хрещення, через перебування в Церкві Христовій ми – інші; залишаючись фізично в цьому світі, по суті ми належимо прийдешньому Царству. Це визначає і нашу ідентичність, і нашу місію: місію примирення.

Як каже апостол, «дякуючи Богові й Отцеві, Який покликав нас до участи у спадщині святих у світлі, визволив нас від влади темряви і ввів у Царство улюбленого Сина Свого, у Якому ми маємо відкуплення Кров’ю Його і прощення гріхів» (Кол. 1:12-14).

Бог позбавив нас від влади пітьми; що це означає? Що ми тепер можемо відхилити претензії цього світу на те, щоб визначати нашу поведінку. Коли гнівний, мстивий імпульс приходить звідти, з часів гріха і безбожництва, ми більше не зобов’язані його слухати. Ми назавжди звільнилися з цієї роботи. Це вже не наше начальство.

Коли люди навколо нас сповнені ненависті і помсти, ми вже не серед них; ми відокремлені, виведені з-під влади «князя піднебесного» (Еф. 2:1-2), і введені в Царство улюбленого Сина Божого.

Апостол також каже (він нагадує про це постійно), що ми маємо спокутування Кров’ю Його і прощення гріхів. Основою, на якій ми прощаємо інших, є саме це: наші гріхи прощені. Апостол стверджує: «Будьте один до одного добрими, милосердними, прощайте один одному, як і Бог у Христі простив вам» (Еф. 4:32) або, в іншому місці, «як Христос простив вас, так і ви» (Кол. 3:13).

Як нас прощає Христос? Передусім, Його прощення пов’язане із Спокутуванням. Він не ігнорує наші гріхи і не вважає їх чимось маловажним, навпаки, гріх має бути ясно засуджений, «без проливання крови не буває прощення» (Євр. 9:22). Прощення має свою ціну, і ця ціна висока – Христос платить її за нас на Голгофі.

Так і наше прощення інших людей не означає, що ми більше не вважаємо їх злі справи – у тому числі стосовно нас – злими. Рівно навпаки. Це злі, грішні люди, але і за них помер Христос.

Чи достатньо крові Христової, щоб спокутувати мої гріхи? Якщо я вірю в це (а цей єдиний мій порятунок), то я вірю і в те, що вона достатня для спокутування їх гріхів. Якщо – використовуємо цю грубу аналогію – Христос сплатив мої рахунки, він сплатив і їх рахунки. Я більше не можу пред’являти їх до оплати.

Так, вони ще можуть відкинути Боже прощення і загинути, але мені в будь-якому випадку нічого з них стягати. У цьому суть християнського прощення.

Відмовитися від наших претензії до людей буває дуже важко тому, що ми самі відчуваємо себе неправими перед Богом (і часто – перед людьми), і пред’являємо, так би мовити, зустрічний позов. І тут важливо зрозуміти: у Христі ми дійсно прощені. «Бо це для Мене, як води Ноя: як Я поклявся, що води Ноя не прийдуть більше на землю, так поклявся не гніватися на тебе і не дорікати тобі» (Іс. 54:9).

Звинувачення проти нас знищені: «Знищивши вченням рукописання, що було про нас і проти нас, і Він узяв його з середовища і прибив до хреста» (Кол. 2:14).

Ми прощені – і це проявляється в тому, що ми прощаємо інших.

Автор: Сергій Худієв