Закон і благодать

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

Христос воскрес!

Ніч Закону минула, і ранок Благодаті наблизився! Бо «закон був даний через Мойсея; а благодать і істина через Ісуса Христа сталися» (Ін. 1:17). Ніч Закону минула, бо віднині «світло в темряві світить, і темрява не огорнула його» (Ін. 1:5). Ніч Закону минула, і настав час, коли обіцяне Богом «сім’я жінки» (Бут. 3:15) перемагає зло в найпотаємнішому лігві його – у пеклі. Бо, як свідчить нині Святитель Іоанн Златоуст, «Зійшовши в пекло – полонив пекло»; бо, як співає сьогодні тріумфуюча Церква, «смертну оселю зруйнував Своєю смертю нині, і осяяв усе Божественним сяйвом воскресіння!»

Син Людський не закликає вірних Своїх «виконати» або «зробити», «здолати» або «досягнути», Він каже нам, Своїм учням: «Милости хочу, а не жертви» (Мф. 9:13). Він просить нас про любов: «Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією силою твоєю» (Мк. 12:30). Полюби – бо немає у світі нічого більшого за любов, бо і Сам Бог так полюбив світ, «що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:16).

Але не можна «полюбити» тільки тому, що це наказано правилами. Нікому не вдасться стати коханим за посадою, тому що любов – дитя Благодаті. Вона – вільний дар і не терпить примусу. Сам Закон тут безсилий! Бог, Який остерігав Адама від гріха непослуху загрозою смерті (Бут. 2:17), нині Сам зазнає смерть тільки для того, щоб ми, скорботні нащадки нашого прабатька, «мали життя, і надто мали» (Ін. 10:10). Наш Бог помирає за нас на Хресті тільки тому, що любить нас, бо «немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15:13). І людина може померти за людину, ціною свого життя купивши життя іншого, але ніхто з нас, як він не помирай, не врятує усе людство, не допоможе кожному, не подарує усім вічне життя.

Ось чому апостол Іоанн Богослов називає нашого Бога – Любов’ю (1Ін. 4:8)! Ось чому він, улюблений учень Христовий, пише: «Ісус, знаючи, що прийшов Його час перейти з цього світу до Отця, показав на ділі, що, полюбивши Своїх, які були в світі, до кінця полюбив їх» (Ін. 13:1)! Ось що означає: полюбити до кінця! Тільки той, хто любить «до кінця», смертю Своєю зневажає смерть.

Тільки той, хто по волі Своїй відкинув допомогу «більш як дванадцять легіонів ангелів» (Мф. 26:53), має право пробачити злочинця, пробачити бандита і вбивцю, та і не тільки пробачити, але першим ввести його в Рай (Лк. 23:43)!

Який Закон здатен помилувати засудженого до смерті тільки на тій основі, що сам засуджений про це попросив? Закон на те і Закон, що віддає «кожному за ділами його» (Пс. 61:13). Закон на те і закон, щоб всякий ображений помстився, щоб за всяке око було заплачено оком і за кожен зуб – зубом. Як казали римляни на зорі християнської ери: закон суворий, але він – закон! І ось настала година, коли час Закону минув. Як пише євангеліст Лука: «Закон і Пророки були до Іоана; з цього часу Царство Боже благовіститься» (Лк. 16:16). З цього часу на грішний світ виливається безмірна благодать Божа! З цього часу «і Слово стало плоттю, і вселилося між нами, повне благодаті й істини; і ми бачили славу Його» (Ін. 1:14)!

Ця Ісусова Слава засяяла позаземним світлом з похмурого Голгофського склепу, сповіщаючи творінню прощення і позбавлення від смерті і тління. Ця Слава Воскреслого Спасителя через тисячоліття сяє і нам, християнам останніх часів, зміцнюючи віру, зберігаючи надію, примножуючи любов, бо «від повноти Його ми всі прийняли і благодать на благодать» (Ін. 1:16).

Ми знаємо, що не зможемо виправдатися «ділами закону» (Рим. 3:20), але не сумуємо і не зневіряємося, бо, як свідчить апостол Павло, ми, вірою у Воскреслого, виправдовуємося «даром, благодаттю Його, через відкуплення у Христі Ісусі» (Рим. 3:24). Як би гірким, як би важким і сумним не здавалося нам іноді життя, сподівання наше не ганьбиться, надія наша не буває марною! А усе тому, що «прощення бо засяяло із гробу»! Бо дійсно посоромлена і знищена смерть! Бо дійсно Христос воскрес! Амінь.

Священик Сергій Ганьковський

Усе по темі: Пасха