Ціна слідування за Христом

«Кров мучеників є сім’я Церкви”, – колись казав християнський письменник Тертуліан, і був правий: саме гоніння часто сприяли росту Церкви, чи, принаймні, перешкоджали її остаточному занепаду. І тут немає нічого вигаданого людьми, як часто люблять критикувати Церкву люди далекі від неї. «Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьме хрест свій, та йде за Мною» (Мф. 16:24), – не раз казав Христос. Ми звикли до цього слова «хрест», для багатьох з нас – це символ, для когось – просто ювелірна прикраса, а для сучасників Христових – це ганебна, тяжка страта, на яку засуджували найзапекліших злочинців.

Щоб сказали на це люди, які хрестять своїх маленьких дітей або хрестяться в дорослому віці самі, як то мовиться, «на удачу», щоб біда оминала стороною, чи просто так, за принципом «бо усі так роблять»? Чи готові вони покласти своє життя за Христа? А точніше, навіть не Христа, а за віру в те, що Він – Син Божий? І не поспішайте з відповіддю, краще промовчить, адже «за всяке пусте слово, яке скажуть люди, вони дадуть відповідь у день судний: бо за словами своїми будеш виправданий і за словами своїми будеш осуджений» (Мф. 12:36,37). Ми за слова свої часто не відповідаємо, що вже казати за вчинки?

Звичайно, не кожному з нас доведеться віддати життя за слідування за Христом, але заплатити певну ціну все рівно прийдеться. Адже «дружба зі світом є ворожнеча проти Бога… Бо хто хоче бути другом світові, той стає ворогом Богові» (Як. 4:4), і відповідно, – навпаки: хочеш догодити Богові, стати другом Його, як стали апостоли Христові – мусиш рано чи пізно протистояти світові. Навіть у дрібницях, адже світ керується законами, які істотно відрізняються від заповідей, законів Божих.

А на останок трохи сумної статистики: за словами соціолога Масімо Інтровіне, щороку в різних куточках світу вбивають не менше ніж 105 тисяч людей, лише за те, що вони сповідують Христа. 105 тисяч людей – тобто кожні 5 хвилин хтось платить життям за те, що він християнин. Як вам Християнство з такого ракурсу?

Автор: Михайло Лукін