Стати синами та дочками Господа

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогоднішня неділя Великого посту присвячується пам’яті Марії Єгипетської, бо вона визнана Церквою як зразок покаяння. Віддалившись від людського житла в глуху пустелю, вона впродовж багатьох років у тузі свого серця приносила своєму Господові покаяння.

Що ж змусило її кинути все колишнє життя і піти жити серед диких звірів, серед безводних місць?! Чому вона відчула себе такою великою грішницею? Адже тисячі людей і тоді жили, і зараз живуть, не відчуваючи так гостро гріха? Живуть, і ним здається, що вони не гірші за інших.

А річ у тому, що одного разу Марія Єгипетська, виявившись віч-на-віч зі святинею і відчувши, наскільки вона негідна, пережила глибоке потрясіння, і це так уразило її серце, що вона не знала, чи є межа для її покаяння.

Ви всі пам’ятаєте розповідь про її долю, про те, як вона прийшла в місто Єрусалим разом з паломниками. У голові її був вітер. Одна розпуста була в неї на думці. Вона просто йшла з усіма, з натовпом, бентежачи паломників; йшла, як глядачка, якій хотілося просто подивитися на людський натовп. І коли вона підходила разом з народом до Гробу Господнього, вона відчула, що якась сила її не пускає. Вона думала спочатку, що це натовп її тіснить. Кілька разів намагалася вона підійти до святого місця, але відчувала, що невидима перешкода відкидає її назад.

Звичайно, цього дня немало грішних душ підходило до святині. Але цю душу Господь обрав. Видно, Господь знав глибину її душі, знав, що під покривом цієї легковажної, безпутної жінки ховалася майбутня свята, ховалася глибока, любляча душа, яка збилася зі шляху.

І от Господь дав їй знак, одній їй серед усіх присутніх, – вона не може підійти до святині. І тут вона зрозуміла, як святий Господь! Як Він прекрасний і як мерзенна людина, тому вона не може наблизитися до Бога через свою негідність. Стрілою розкаяння, туги сердечної уразило це її серце, і вона пішла зі світу людей, пішла в пустелю, щоб там покаянням спокутувати свій гріх.

І ми з вами повинні разом з нею навчитися це відчувати. Ми звикли до своїх гріхів! Звикли, як люди, які живуть на півночі, де довго не сходить сонце, звикають до темряви. Звикли, як люди, які постійно недоїдають, вважають, що так і потрібно жити в голоді. Звикли до поганого, гріховного життя. Але сьогодні Господь нас знову кличе до очищення. І сьогодні тут ми, учні і учениці Христові, прийшли сюди не для того, щоб постояти перед зображенням Христа, а для того, щоб стати хоч би трохи гідніше Його! Для цього нам потрібне покаяння.

Згадайте, як Господу важко з нами! Ви пам’ятаєте, як вирвалися в Нього слова: «О роде невірний і розбещений! Доки буду з вами, доки терпітиму вас?» (Мф. 17:17). Навіть терплячий Господь, лагідний і великомилостивий, сказав такі слова, коли жив серед нас, на землі. «О роде невірний і розбещений! Доки буду з вами!»

Коли Господь ходив по землі, замислимося над тим, як Йому було?! Не лише на хресті, не лише тоді, коли Його зрадили, продали, відмовилися від Нього, а навіть тоді, коли навколо Нього були люблячі і щирі учні. Він серед них був наодинці. Він був зовсім самотній, бо вони Його не розуміли: Він говорив для них одне, а вони думали інше.

Ви чули сьогоднішнє Євангеліє, як Він для них говорить: чекають на Мене хрест і смерть, і муки, – а вони ділять між собою місця біля Його престолу, думаючи, що Він йде на урочистість. Він для них ясно говорить, що «відданий Я буду язичникам, і висміють і уб’ють Мене», – а вони сперечаються між собою, хто буде серед них перший, коли Він прийде в славі. Вони Його не чули, вони Його не розуміли.

Що може бути більш гірке, ніж нерозуміння близьких людей! Він, Боголюдина, у серці Своєму носив таємницю Божу, а поряд з Ним були прості люди. Він був нескінченно самотній серед нас, і тільки любов оточення могла пом’якшити цю самотність. І це було страждання всього Його життя!

Подумайте, хто міг з Ним говорити як з рівним?! Хто міг стати Його другом? Хто міг Його утішити? Він був один серед грішників – безгрішний. Він був один – Божественний серед тлінних і смертних. Він був один, Який прийшов послужити людям, а навколо були люди, кожен з яких хотів, щоб йому послужили.

І сьогодні ми повинні ясно собі уявити це Божественне страждання. Сьогодні, коли Він невидимо є присутнім серед нас, ми повинні пережити у своєму серці, повинні замислитися – які страждання ми доставляємо Господу своїми гріхами!

Поряд з нами Його Хрест, але це не просто знак, це означає, що Він тут дійсно з нами. І хіба ми не схожі на тих учнів?! Він нам каже одне – а ми своє, як глухі, як тупі, як сліпі, повторюємо тільки своє, помилкові учні, що загрузли в лоні гріха, готові зрадники, майбутні Іуди! Хто ми поряд з Ним!?

Слово Боже, говорить апостол, пронизує людину, як двосічний меч, але ми від цього слова йдемо. Чи часто ми з вами відкриваємо Слово Боже? Чи часто ми заглядаємо туди, щоб почути слово нашого Спасителя? Ми йдемо по життю спокійно, не озираючись, займаючись своїми справами і вважаючи, що хрест, який ми носимо, нас захистить, що ми пред’явимо його на Страшному суді: от він, наш пропускний знак, ми Твої, Господи. А Він скаже: які ж ви Мої, коли ви служили не Мені, а ворогові Моєму.

І справді, кожен з нас, якщо сьогодні погляне на себе, то повинен буде визнати: не Йому ми служили, не Його Закон дотримували! Собі служили, сатані служили, самолюбності, гордості, пожадливості, суєтності, дурощам – от чому ми служили, а не Христу-Спасителю. А Йому ми приносили свічки, Йому ми клали поклони. Адже Йому потрібне «серце скорботне і смиренне», от що Йому потрібне! І якщо ми цього не принесемо, то даремно сюди прийшли.

От, дорогі мої, про що нам нагадує сьогодні день Марії Єгипетської. Вона це зрозуміла! Її це до кінця, як блискавкою, пробило. І тоді вона покаялася так, що все життя її перевернулося.

Я думаю, що і нам з вами пора до цього покаяння прийти. Пора зрозуміти: можливо, у декого з нас вже життя до кінця йде, так краще пізно, ніж ніколи, сказати собі: так, до сьогоднішнього дня, до цієї неділі я жила не як православна християнка, а жила як язичниця, безбожниця, зрадниця Господові! Але, по милосердю Його, я сподіваюся не загинути, але отримати від Нього благодатну допомогу – через покаяння, через Його чашу, через Його Церкву, що обіймає всіх.

Як тоді Своїх учнів, нерозуміючих і безглуздих, які кожне слово Його розуміли не так, як було слід, Він все одно любив, прийняв до Себе і потім перетворив їх на апостолів – мудрих, проповідуючих Слово Боже, так і нас, жалюгідних і нікчемних, Господь може прийняти і зробити Своїми справжніми синами і дочками. Амінь.

Автор: протоієрей Олександр Мень