Надія для “безнадійно хворих” на дух

Коли людина важко хвора, трапляється іноді така страшна мить: лікар виходить до рідних і тихо, щоб хворий не чув, каже: “Надії немає. Врятувати неможливо. Медицина безсила. Готуйтеся до найгіршого”.

Але як би не була тяжка і невиліковна хвороба тіла, вона не може перешкодити вічному життю, вічній радості в Царстві Небесному. Іноді навіть, навпаки, саме хвороба і будить у душі ті сили, які роблять її гідної Вічності.

Є інша хвороба – гріх. Іноді він вражає людину настільки, що невиліковність і приреченість хворого очевидні для всіх. І, найжахливіше, що фінал цієї хвороби куди страшніше, ніж смерть тіла. Те, що почнеться з безсмертною душею таких хворих після її виходу з тіла, найстрашніше, що ми можемо тільки помислити. Саме про такі випадки Господь застерігає нас: “Не бійтеся тих, що вбивають тіло, а душі не можуть убити; але бійтесь більше Того, Хто може і душу, і тіло погубити в геєні” (Мф. 10:28).

Буває, що лікар засудить тілесно хворого до смерті, а рідні і сам хворий не вірять і протестують. З тими, хто безнадійно впав у смертні гріхи часто буває все ясно і без лікаря – і хворому, і оточенню. “Пропаща людина”, – кажуть про це одні з болем, другі із засудженням, треті із злорадством.

Про одну таку “невиліковну”, “безнадійно загиблу” згадує Православна Церква в п’яту неділю Великого посту.

Дуже багато років тому в Александрійському порту готувався до відплиття корабель. Він прямував у Святу Землю, пасажирами ж його були паломники-християни, які бажали вклонитися Животворчому Хресту Христовому, який тоді знаходився в Єрусалимі. Перед самим відплиттям до благочестивих паломників приєдналася жінка, яку знав багато хто. Це була відома в місті блудниця на ім’я Марія.

Як пізніше розповідала сама жінка, її притягнула можливість вдаватися до розпусти протягом морської подорожі в колі такої безлічі чоловіків. Грошей на проїзд у Марії не було, але, коли вона сказала, що може сплатити дорогу “іншим чином”, моряки, посміявшись, узяли її на корабель. Пізніше, коли, покаявшись, Марія стала відлюдником єгипетської пустелі, і там досягла найбільшої чистоти і святості, вона з жахом дивувалася, як море витримало ту розпусту, яку чинила вона під час подорожі. Не було жодного хлопця чи чоловіка, якого б вона не спокусила, і не було межі розпусті до самого кінця шляху.

З юних, майже дитячих, років вона була одержима похіттю, жаданням тілесних насолод. Усі ми в тій чи іншій мірі уражені цим гріхом: хто справою, хто словом, хто думкою чи потаємними почуттями. Хтось бореться – більш менш успішно, хтось, не чинячи опір, слідує своїм бажанням, іноді засуджуючи, а іноді і виправдовуючи себе.

Марія Єгипетська, будучи натурою сильною і цілісною, віддалася цій ваді цілком і без залишку. Багато років вона жила лише для насолод, розпалюючись з роками все більше і більше і не бачачи в житті жодного іншого сенсу. Якби жителів Александрії (як благочестивих, так і тих, хто користувався її “послугами”), які знали її, хтось запитав: чи можливо їй врятуватися від вічної погибелі, навряд чи хоч хтось цю можливість підтвердив. А якби їм сказали, що ця жінка не лише врятується, але стане однією з найбільших шанованих Церквою святих, – це визнали б безумством.

Проте Небесний Лікар може те, чого не можуть лікарі земні. Про невиліковних хворих тілом лікар може сказати: “Надії немає”, всупереч протестам рідних і близьких і самого хворого, які не бажають залишати надію. У людині, яка загрузла у вадах, може зневіритися весь світ, а Лікар Небесний продовжує вірити в неї, сподіватися на її навернення і зцілення.

Навернення і зцілення. Це не одне й те саме. Багато протестантських проповідників закликають і обіцяють: “Наверніться до Господа – і ви врятовані. Прийміть Христа в серце, і Він прийме вас у Своє Царство”. Православна Церква дивиться на речі не так просто. Навернення – початок зцілення, воно робить порятунок можливим, але ще не здійсненим.

Попереду – довга, тяжка робота. Гріх розтлив дух, душу і тіло. Навернення – поворот духу від пітьми до Світла, повна переоцінка цінностей, бажання піти від гріха до Бога, до Істини, до Святості і Чистоти. І в той момент, коли прийняте рішення, коли нова дорога ясна, здається, що так легко і радісно тепер йти по ній. Але якщо наш дух щось вирішив, це зовсім не означає, що душа і тіло з ним негайно ж погодилися. І якщо воля і совість протестують проти гріха, то тіло і душа часто жадають його із ще більшим пожаданням, ніж раніше. За наверненням йде боротьба. І такою боротьбою є все життя будь-якого справжнього християнина.

Марія Єгипетська, опинившись в Єрусалимі в день Воздвиження Чесного Животворчого Хреста, мала грізне знамення. Вона не змогла увійти до храму, задержана якоюсь Невидимою Силою. І жінка зрозуміла, що це за Сила. Зрозуміла, по-перше, що Бог дійсно є; по-друге, що їй, такій, поряд з Ним місця немає. Цей день став поворотом в її житті. Спочатку було благання про прощення і рішучість почати інше життя. Прощення Марія отримала, але на цьому не зупинилася. Вона знала, що покаяння – значно більше, ніж благання про прощення і отримання його. Покаяння – це повна зміна свідомості і очищення, відновлення, преображення всієї людської істоти: духу, душі і тіла. Одна справа – усвідомити гріховність і згубність похоті, інше – відучити від неї душу і тіло.

Марія йде в пустелю, яка стає полем бою в безперервній війні за чистоту, цнотливість і святість.

Юдейська пустеля

І перші 17 років ця боротьба була тяжкою, здавалося, безнадійною. Душа і тіло вимагали того, до чого так звикли і без чого, здавалося, не могли. І лише через 17 років Марія відчула звільнення. Інші роки були вже не очищенням і відновленням, а зростанням, сходженням до богоподібної досконалості.

Про подвиг Марії Єгипетської Православна Церква згадує щороку в п’яту неділю Великого посту. Не можна не захоплюватися наполегливістю і силою волі подвижника; не можна не радіти тому, що для жодного грішника не закрита можливість оновлення, а значить і нам, поки живі, не закритий шлях до досконалості. Але мені в ці дні хочеться поговорити ще і про друге – про те, що було до навернення: про нещасливе плавання, про яке з таким соромом згадувала Марія і яким завершилася гріховна частина її життя. І навіть не про саму Марію, а про тих пасажирів, з якими вона грішила.

Пасажири, нагадаємо, були не випадкові, а благочестиві, і пливли-то вони не у справах, і не відпочивати, і не розважатися, а молитися Богу в найсвятішому місці на Землі – в Єрусалимі. Вони прямували взяти участь у святі Воздвиження Хреста – того Хреста, на якому були обмиті Кров’ю Христовою гріхи світу, гріхи кожного з нас.

А хіба Церкву нашу не порівнюємо ми з кораблем, і хіба не в Єрусалим (Небесний Єрусалим!) держить цей корабель свій курс?

Церква – корабель спасіння, ікона

А якщо так, то чи не являється той корабель, на якому пливла Марія, образом корабля нашого? І ми, члени Церкви Христової, чи не схожі в чомусь на тих паломників, яким відома була мета подорожі, але це не заважало їм дорогою робити те, що вони робили?

Багато хто, ймовірно, зневажав Марію, вважав себе справжнім християнином, а на свою попутницю дивився, як на породження диявола. І ніхто з цих “християн” не міг помислити, що серед них – найбільша свята. Впадаючи з нею в розпусту, вони, можливо, в усьому винили її, а про себе міркували так: “Так, ми немічні. Але ми, коли припливемо, покаємося, і милосердний Господь, знаючи нашу неміч, простить нас”. І якби їх запитали, а чи можливе покаяння і навернення для Марії, навряд чи хтось відповів би ствердно: “Подібні до неї загинули остаточно і безповоротно”.

Ось такий був корабель, така подорож, такі паломники. А я не можу знову і знову не думати: про нас це все, наш це корабель, і паломники ці – ми, якщо не всі, то більшість. Знаючи, куди веде дорога, що ми робимо цією дорогою! Неможливо уявити, щоб блудний син, повертаючись до батька, продовжував дорогою грішити. Ми теж, начебто, повертаємося, але як повертаємося! І оправдання в нас готове: “Бог милостивий, Сам знає нашу неміч”. І ще – серед нас завжди є своя “Марія”, та або той, хто здається нам у тисячу разів грішніше за нас: “От їм-то немає прощення точно”. І коли Господь говорив, що “митарі і блудниці поперед вас йдуть у Царство Боже” (Мф. 21:31), чи не нам Він це говорив?

Корабель наш пливе у Святу Землю. Чим би ми на ньому не займалися, як би не поводилися, він не змінить курсу. Ніщо не зможе відмінити тієї зустрічі, якою завершується будь-яке людське життя. І наша надія на милосердя Боже не марна, але милосердя це дієве тільки там, де є щире, глибоке покаяння, справжнє навернення. Чи є воно в нас?

Автор: протоієрей Ігор Гагарін

Усе по темі: П’ята неділя Великого посту