Заради блага людей…

«Ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні» (Мф. 6:24). Коли людина починає служити мамоні, тобто земним скарбам (грошам, владі, високому положенні в суспільстві), вона не тільки може знехтувати Бога, а навіть убити. Як це сталося в Єрусалимі майже 2000 років тому.

«Корінь усього лихого є сріблолюбство, віддавшись якому, деякі ухилилися від віри і самі себе віддали багатьом скорботам» (1Тим. 6:10), – ці Павлові слова виявилися до жаху пророчими для юдейського священства зокрема та єрусалимських жителів у цілому. У 70 році римські війська знищили Храмові будівлі, а разом з ними Єрусалим і всіх його жителів – усе те, що так ніби намагалися спасти юдейські старшини.

«Тоді первосвященики й фарисеї зібрали раду і говорили: що нам робити? Цей Чоловік багато чудес творить. Якщо залишимо Його так, то всі увірують у Нього, і прийдуть римляни і заволодіють містом нашим і народом. Один же з них, на ім’я Каяфа, який був того року первосвящеником, сказав їм: ви нічого не знаєте, і не подумаєте, що краще нам, щоб один чоловік помер за людей, ніж щоб увесь народ загинув» (Ін. 11:47-50). Взагалі, коли люди чинять явне, жахливе беззаконня, вони завжди намагаються знайти йому якийсь зручний привід, пояснення, вони завжди намагаються прикрити його якимись вищими інтересами. Так Каяфа намагався прикрити холоднокровне вбивство турботами про народ, з часом Церква або ж політичні лідери свої злодіяння намагалися прикрити ім’ям Христовим. Але це стосується не тільки можновладців. Сумно бачити, як звичайні, пересічні люди намагаються прикривати свої власні, егоїстичні інтереси, а то відверте беззаконня, святим ім’ям Того, Хто сам був убитий ніби заради вищих інтересів, заради “блага” людей.

Заради “блага” людей убили Христа, заради “блага” конкретних людей або цілого народу твориться все людське беззаконня у світі, заради конкретного свого блага люди чи в переносному сенсі чи буквально вбивають своїх ближніх, а передусім – самих себе. Убивають той образ і подобу Божі, за якими були створені і які прийшов відновити в нас Христос. Якого вбили заради “блага”…

Редакція сайту

Усе по темі: Велика субота


Ваш коментар: