Як донести зміст свята Великодня до дитини?

Знаєш сам – навчи іншого!

Якщо ми вважаємо себе в якійсь мірі причетними до святкування Пасхи, ми повинні мати більш-менш чітке уявлення про нього. Тим більше, якщо ми бачимо своїм обов’язком прищепити дітям добру християнську традицію, нам просто необхідні дві речі:

  1. Розуміти зміст цього явища,
  2. Вміти доступною мовою розповісти дітям про те, що таке Воскресіння Христове.

Значна частина наших співвітчизників сповідує християнство. Дорога до храму відома всім. Багато приділяють багато уваги дотриманню церковних правил, обрядів. Багато дотримуються посту і відвідують служби. Але не для всіх може бути очевидно, що дитині, часом, складно осмислити суть усіх тонкощів богослужіння чи зміст окремих дій, символів і обрядів. Для цього батькам необхідно “зійти” на рівень дитячого сприйняття і їхньою мовою пояснити, чому ми робимо те або інше, виявити таємний сенс, прихований за зовнішньою серйозністю і неприступністю.

Дуже часто доводиться спостерігати таку картину: дитина, яка звикла до яскравих телевізійних образів, до швидкої зміни картинок, до “екшену” буквально нищить бабусю чи маму під час служби своїм небажанням “стояти струнко”. Їй хочеться бігти, грати, стрибати. Для благочестивих батьків цілком природна реакція: змусити мовчати, настрашити, примусити просто не заважати. Роблячи так, вони вважають, що цим самим прищеплюють чаду своєму належне ставлення до всього сакрального, до храму і богослужіння. На жаль, якщо подібне “смикання” не змінюється розтлумаченням сенсу богослужіння, не “перекладається” на дитячу мову, можна з упевненістю заявити, що дитина, знайшовши самостійність, піде з храму. І тільки життєві обставини вже в дорослому віці можливо приведуть її до церкви.

Біблійний зміст свята Великодня

Свята для того й існують, щоб нагадувати про щось. Хтось сказав: “Якщо хочете, щоб у вашій родині якась подія стала значущою, почніть її святкувати!” Святкувати – значить повертатися до значення події, намагатися ще і ще раз зрозуміти її зміст і те, яке відношення вона має до мене особисто. Це абсолютно справедливо і щодо такої великої події як Христове Воскресіння. Погодьтеся, що у Великодні фарбовані яйця і солодкі паски не є першопричиною події, що вони – всього лише допоміжні засоби, що дозволяють відчути й усвідомити головне: суть Воскресіння Христового.

Слід зауважити, що при забутті або ігноруванні істинного сенсу свята, на місце цього істинного значення приходять інші, вигадані, чужі. Ми починаємо святкувати не “тому що”, а “для чогось”. Святкуємо для того, щоб відпочити від роботи, щоб законним чином випити, щоб поїхати на дачу чи в гості і т.д. Так святкували раніше День Жовтневої революції і День Конституції, що сприймалися не інакше як просто вільні від роботи дні. Якщо ви дійсно серйозно вірите, ви не станете зводити Великдень просто до рівня вихідного дня.

Для того щоб розповісти дітям про значення Великодня, необхідно самим розуміти його. Спробуйте почати ставити собі прості, дитячі запитання. Наприклад, такі:

  • Що таке Воскресіння Христове?
  • Що передувало цій події?
  • У чому була необхідність смерті Христа?
  • Ким був Христос?
  • Чому це свято називається Великоднем?
  • Чи має це все безпосереднє значення до мене? І т.п.

Будьте впевнені, знайшовши відповіді на ці питання, ви зможете цілком ясно донести дитині суть справи. Щоб дізнатися про Пасху та про Ісуса Христа, як мінімум прочитайте одне з чотирьох Євангелій. У кожному з Євангелій (від Матвія, Марка, Луки чи Івана) даються вичерпні відповіді. При цьому обсяг для читання – не більше 20-30 сторінок. Євангеліє від Марка найкоротше, у ньому всього 16 розділів; від Матвія найбільше – 28.

Використовуйте дитячу християнську літературу для пояснення складних духовних істин, наприклад, Дитячу Біблію.

Допоміжні засоби для затвердження головного

Не слід забувати, що в батьків, які прищеплюють своїм дітям основи віри є багатий “арсенал” наочних посібників, використовуючи які можна привести до розуміння суті Великодня. Зупинимося тільки на символах великоднього застілля. Великодні яйця, паски. От значення деяких з них:

Великодні яйця. Відповідно до церковного переказу Марія Магдалина піднесла імператору Тиберію пасхальне яйце, оголосивши про воскресіння Христа. Тиберій, сумнівався в можливості воскресіння, заявив, що це неможливо, так само як і те, що яйце в руках у Марії може змінити свій колір. Після цих слів куряче яйце в руках у Марії раптом стало червоним.

Паска. Символізує перемогу Христа над смертю. Паска нагадує віруючим хліб (артос), що використовується в церкві під час хресного ходу на Великдень.

Неправильним буде вживати всі ці символи без пояснення суті тієї події, до якого вони походять. Оскільки всі ці “їстівні” атрибути не вживаються в інший час року під час інших прийомів їжі, вони просто вимагають тлумачення. Великоднє застілля – прекрасне місце і час, коли можна ще раз пояснити дітям про значення світлого свята Христового Воскресіння.

За матеріалами сайту http://megasite.in.ua