Бути в курсі новин

Є багато відомих висловів, які грають на людських емоціях, проте не несуть у собі великого змісту. От наприклад, фраза, яку часто приписують відомому німецькому державному діячеві Отто фон Бісмарку: «Якщо ви не займаєтесь політикою, то політика займеться вами».

Перед цим, щоб приступити до дискусії, варто дати визначення терміну «Політика». Політика – це діяльність з управління та керування суспільством на основі публічної влади.

А от тепер скажіть, будь-ласка, усім, щоб слідувати цьому заклику, треба подаватися в органи державної влади, чи, принаймні, приймати участь у роботі територіальної виборчої комісії? Напевно, що ні. Чи дивитися всі телевізійні випуски новин, щоб бути в курсі міжнародної обстановки, начебто наша обізнаність може вплинути на цю саму обстановку? Напевно, теж ні.

Але вислів Бісмарка повторюють багато політиків, а за ними, як папуги, безліч людей, які цим підвищують власну самооцінку, але від яких, насправді, не так вже багато і залежить. Тоді, питається, навіщо все це?

Не подумайте, що це заклик не цікавитись тим, що відбувається у світі чи в окремій країні. Хочемо ми цього чи ні, але світ глобалізується, кордони розмиваються, країни стають ближчими одна до одної, і часто події, що відбуваються на іншому кінці земної кулі, прямо чи опосередковано впливають особисто на нас і наших близьких. І ми нікуди не дінемося з цієї планети, якби того не хотіли.

Це заклик передусім цікавитися тим, що залежить безпосередньо від нас; цікавитись тим, що відбувається навколо нас, адже часто ми не в курсі того, що відбувається в нашій власній родині. І після цього, яка вже має бути різниця, що відбувається в Уругваї, особливо, якщо не знаєш, де знаходиться він?

«Вірний у малому і у великому вірний; а неправедний у малому, неправедний і у великому» (Лк. 16:10), – промовляє до кожного з нас Господь. Якщо ми не можемо подбати про тих, хто навколо нас, то на що тоді ми здатні? Хіба лише повторювати за політиками безглузді вислови і турбуватися новинами Уругваю. Але який у тому сенс? У цьому житті, майбутньому? – Ніякого.

Тому слід спочатку думати, кого варто наслідувати, а кого – ні, за ким повторювати гучні вислови, а за ким – ні. Спочатку слід турбуватися про близьких і ближніх, а як вже знайдеться час, цікавитися тим, що відбувається у світі, навіть, у тому самому Уругваї.

Між іншим, Уругвай – це південноамериканська країна, а на світлині – столиця Уругваю, місто Монтевідео.

Редакція сайту


Ваш коментар: