Зуміти побачити

Дорога в Еммаус, Роберт Цюнд

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

Після Славного Воскресіння Ісуса Христа не впізнавали: не Марія Магдалина біля гробу, не двоє учнів по дорозі в Еммаус, не учні на рибному лові.

Чому це відбувалося? Бо, воскреснувши, Господь повернувся не в колишньому Своєму житті – принижений, несучи хрест тягот земних, а Він вже отримав «всяку владу на небі і на землі» і усе Йому підкорялося! Тому вигляд Його мінявся, тому іноді можна було Його не упізнати.

Але і ми з вами, читаючи святі рядки євангельські про те, як учні спочатку не дізнавалися Господа, повинні замислитися, адже Він для того і воскрес, щоб бути усюди, серед нас. Віднині Господь є присутнім усюди, але ми Його не впізнаємо – подібно до апостолів, подібно до жінок-мироносиць, подібно до тих двох учнів, які йшли в Еммаус.

Нам здається, що в житті багато випадкового, багато марного, багато такого, що як би проходить не перед обличчям Божим! Але насправді це ми сліпі, а не Господь пішов. Це ми відвернулися, а не Він відвернувся. Це в нас очі спрямовані у світ, і ми не бачимо Божої присутності.

Він йде поряд з кожним з нас. І потрібно тільки впізнати Його, впізнати в обставинах життя, побачити Його у світі. Подумайте про те, що коли уранці сходить сонце, закликаючи вас встати і йти на свою роботу, – це Господь вас закликає. Подумайте про те, коли приходить у життя радість, велика або мала, – це Господь її вам дає. Якщо ми з вами осяюємо себе хресним знаменням, сідаючи за стіл для того, щоб приступити до трапези, – для чого ми це робимо?! Чи просто за звичаєм? – Ні. На знак того, що Господь нам це дав.

Але ми це забуваємо, і нам здається, що ми кинуті, що, йдучи життям, ми йдемо вниз, під уклон, до старості, до хвороб, до немочі, і що ми одні, і що нас нікому підтримати, і що навколо люди, які самі знемагають, падають, які не можуть нести життєвий тягар. І, проте, варто тільки пильно озирнутися і з вірою подивитися на все, що робиться навколо, і сказати собі:

– Господи, у цій темряві я знаю, що Ти тут! – і тоді я почую Твої слова:

«Це Я, не бійтеся», – як Ти казав під час бурі на озері, коли наближався до човна, де сиділи перелякані учні.

Тому, коли ти хворієш, страждаєш, – пам’ятай, що каже Господь: це Я з тобою, не бійся. Коли ти робиш щось для людини, слухай слово Господнє: «Це ти робиш для Мене». Коли ти долаєш спокусу, коли ти борешся з нею, – Господь каже: «Я бачу! Я дивлюся, тільки пам’ятай про те, що це Я тут поруч, і не бійся». Слід уміти впізнавати Його в усьому, слід уміти відчувати Його присутність. Як це зробити?! Просто – має бути бажання; слід нагадувати собі про це.

Але є ще одна обставина, яка може стати перешкодою. Адже ми хочемо Його побачити, але в нас чорна пелена на очах. Звідки вона? Від наших власних гріхів. Якщо ми хочемо бачити сонце через скло, скло має бути чистим! І чим брудніше скло, тим гірше видно світло. А якщо воно закопчене, то світло майже не проникає.

Так от, для того, щоб чути голос Божий, для того, щоб бачити Христа, Який стоїть і йде поряд з нами, ми повинні постійно очищати своє серце. Не втомлюватися боротися з гріхом, не втомлюватися бути Йому вірними. Вірність Йому звільняє, рятує і дає сили. Той, хто зраджує Його, – зраджує себе. Ми повинні зберігати Йому вірність! Господь нас призвав! Він нас створив! Він наш брат, улюблений, небесний Жених, наш Бог і Спаситель. От хто такий Христос, Якого ми закликаємо. І Він нам може дати те, що ніхто у світі ніколи не дасть.

Зберігатимемо Йому вірність. Завжди прагнутимемо до того, щоб почути Його, побачити Його, упізнати Його, – навіть тоді, коли здається, що навколо немає нічого світлого, а один морок. Упізнати Його, бо Він тут, поряд з нами. Амінь.

Автор: протоієрей Олександр Мень