Чим важливий мир?

«Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас; візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим» (Мф. 11:28,29), – ці біблійні рядки вже наводились на сторінках сайту, а заодно з ними мова йшла про важливість миру, який обіцяє всім нам Христос у випадку, коли ми звертаємося до Нього. Чим же так важливий мир? – Спробуємо в цьому розібратися.

По-перше, бо так вважає Господь, і в цьому випадку ми маємо покластися на Його святу волю.

По-друге, щоб оцінити важливість тієї чи іншої речі… варто втратити її. Напевно, кожен з нас стикався у своєму житті з моментами хронічного неспокою, туги душевної, докорів сумління, образи, ненависті. Погодьтеся, стан, якого навіть лютому ворогові не побажаєш, вже на кажучи собі.

По-третє, мир з ближніми, з Богом, із самим собою – це, напевно, єдина річ, що залежить безпосередньо від нас. Матеріальний достаток, здоров’я, схвалення оточення, фактично будь-що цінне і значиме в цьому світі має тимчасовий, відносний характер, і залежить лише в певній мірі від нас, окрім згаданого почуття миру, нашого ставлення до оточуючого світу. До речі, завдяки миру із самими собою ми зможемо допомогти ближнім, щоб виконати Божий заклик: «Істинно кажу вам: зробивши це одному з цих братів Моїх менших, Мені зробили» (Мф. 25:40). А це можливо лише в тому випадку, якщо ми не будемо зациклюватися на власних проблемах, а зможемо ввійти в положення ближніх, і тим самим, вже в певній мірі, допоможемо їм: бо навіть слова співчуття, розради можуть сильно допомогти людині, що опинилася в скрутному становищі. Бачите, якось непомітно ми перейшли з вирішення власних негараздів до вирішення негараздів ближніх, бо насправді, це єдиний вірний, задуманий Богом шлях, подолання наших душевних проблем для досягнення благословенного та бажаного почуття миру.

Редакція сайту


Ваш коментар: