Іоанн Предтеча: Попередник нового життя

Святий Іоанн Хреститель проповідує (фрагмент), Лука Джордано

Це про нього Христос сказав: “Не було серед народжених жінками більшого за Іоана Хрестителя; але найменший у Царстві Небесному більший за нього” (Мф.11:11). Дивні слова! Виявляється, усі старозавітні пророки поступаються цьому чоловікові, який начебто не зробив нічого особливого, – просто закликав народ до покаяння, вказав на Ісуса. Він не виводив народ з рабства, як Мойсей, і не проголошував дивовижних пророцтв, як Ісая. Чому ж він виявився “більше” їх і в якому сенсі можна зрозуміти це “більше”?

Під ім’ям пророка Ях’ї шанують його і мусульмани; особливу роль відводили йому у своєму богослов’ї найрізноманітніші релігійні вчення і секти старовини – наприклад, гностики і маніхеї. І навіть знамените свято Івана Купала (його відзначають не лише на Русі) у церковному календарі не що інше, як день різдва Іоанна, хоча тут напевно старовинні язичницькі звичаї у свідомості народу просто поєдналися з датою християнського свята. Іоанна вважали і вважають своїм небесним покровителем багато громад, міста, провінції і корпорації – наприклад, канадський Квебек і Мальтійський рицарський орден, а з ним і вся острівна держава Мальта.

Більше того, ми читаємо в Євангелії, що і за життя до Іоанна стікалися натовпи народу, у нього була безліч учнів, і навіть духовні вожді юдаїзму спеціально відправляли до нього гінців, щоб запитати, ким він себе вважає. Але в чому ж причина такої популярності?

Він – перший, кого ми зустрічаємо в Новому Завіті; про його зачаття і народження розповідає детально євангеліст Лука. Його батьки, священик Захарія і його дружина Єлисавета, довгий час були бездітними (як, наприклад, батьки старозавітного пророка Самуїла), і про прийдешнє народження сина Захарія дізнався безпосередньо від архангела Гавриїла.

Взагалі, в його історії ми зустрічаємо дуже багато деталей, що нагадують нам про Старий Завіт, – і в той же час кожна з них веде до новозавітного Одкровення. З’єднання двох Завітів ми бачимо і в тому, як зустрілися Ісус і Іоанн, коли ще кожен з них був в утробі своєї матері.

Марія в домі Єлисавети, Карл Блох

Юна Марія, яку той же архангел Гавриїл сповістив про народження Сина, поспішила до Єлисавети, своєї родички похилого віку, яка була вже на шостому місяці вагітності. Як оповідає Лука, “коли ж почула Єлисавета привітання Маріїне, заграло дитя в утробі її” (1:41) – хтось визнав би це простим збігом, але Єлисавета побачила в цьому радісне вітання. Євангеліст підкреслює, що це була дія Святого Духа.

Головним у Новому Завіті було служіння Ісуса, але Іоанн був тим, хто мав приготувати народ до цього служіння, і знак про це був даний ще до їх народження. Саме тому церковна традиція називає його Предтечею, тобто “попередником”.

Проповідник нових сенсів

Дату початку його проповіді точно повідомляє нам Лука: “П’ятнадцятий рік правління Тиверія-кесаря“, тобто 28-й або 29 рік. Сам Іоанн жив у пустелі, носив грубий одяг з верблюжої шерсті і живився сараною і диким медом – тобто буквально тим, що можна знайти в пустелі. Це, мабуть, приклад найстрогішого аскетизму, який можна знайти в усій Біблії. Одночасно це ознака безмежної довіри Богові: людина абсолютно не піклується про власне харчування, знаючи, що все дійсно потрібне їй пошле Бог.

Аскет і палкий проповідник, від інших він не вимагав ніякого особливого аскетизму – тільки вірності Богові. Одного дня до нього прийшли воїни – а в ті часи Палестина була окупована Римом, так що для більшості євреїв ці воїни були зрадниками – і запитали, що їм робити. Вони, напевно, чекали, що він зажадає від них негайно відмовитися від співпраці з римлянами, накаже тікати в пустелю, постити і молитися цілими днями. Іоанн сказав лише: “Нікого не кривдіть, не обмовляйте і задовольняйтеся платнею вашою” (Лк. 3:14) – і тим самим раз і назавжди виправдав для християн військове ремесло. Виявляється, від солдатів вимагається чесно виконувати свої обов’язки, не удаючись до насильства і грабежу, і більшого з них не вимагається.

Але ніяк не можна сказати, що Іоанн був так само поблажливий з усіма. Найбільше від нього діставалося якраз духовним юдейським вождям, які претендували на володіння остаточною істиною, і ці їх уявлення, як ми потім не раз побачимо з Євангелія, затулювали їм очі на справжню Істину. Згідно з Матфеєм (3:7), саме до них звернув він слова: “Поріддя єхиднове! Хто навчив вас тікати від грядущого гніву?

Іоанн Хреститель і фарисеї, Джеймс Тіссо

Втім, Лука (3:7) каже, що ці слова він казав народу, який приходив до нього. Він прагнув не образити цих людей, а навернути їх до покаяння, і для цього він вказував їм на всю серйозність гріха і того положення, в якому опиняється грішник перед Богом. І потім він казав людям про Царство Боже, що наблизилося, і проповідував “хрещення покаяння для прощення гріхів”, але, звичайно ж, це було не те хрещення, яке звершується сьогодні в християнських храмах. Ніхто ще нічого не знав про Хрест – йшлося про ритуальне обмивання, яке за старозавітним законом слід звершувати після різноманітних осквернень (наприклад, після дотику до мертвого тіла).

Але Іоанн наповнив старий обряд новим сенсом. Тепер це була ритуальна дія, яка не просто повторюється, але знак справжньої зміни усього образу мислення і дій, раз і назавжди. Тому обмивання було не просто позбавленням від старого гріха, але початком дійсно нового життя перед Богом. Крім того, Іоанн учив людей, що вони чекають Його не поодинці: той, у кого зайве, має поділитися з незаможним. Це не був якийсь перепис майна з його наступною конфіскацією і перерозподілом, зовсім ні: Іоанн лише показував людям, як вони насправді повинні жити, якщо шукають спасіння. А вже як кому поступити, кожен вирішував сам.

Прообраз розп’яття

Зрозуміло, що до такого незвичайного проповідника, який буквально в кількох словах виразив усю суть Старого Завіту, стікалися натовпи. Але сам він постійно казав людям, що він – не Месія, на якого тоді напружено чекали, і навіть відмовлявся називати себе пророком. Чому? Насправді його служіння було цілком пророчим, і навіть Христос казав, що його можна вважати пророком Іллею, який, як вірили юдеї, мав з’явитися перед пришестям Месії.

Сказати про себе – “я пророк” означало б надати собі високий статус, зажадати для себе високих почестей. Для Іоанна все це було абсолютно чуже, він був “голосом у пустелі” – головним для нього було те, що Господь відкривав через нього людям. Із самого початку він говорив про Того, Хто йде після нього, але був раніше нього. Коли до Іоанна дійсно прийшов Христос, той спочатку не хотів хрестити Його: та хто він такий, щоб звершувати обряд над Месією? Але, можливо, саме це вище упокорювання Іоанна стало причиною того, що Христос (єдиний раз в усьому Євангелії!) нічого не зробив сам і все довірив йому – і потім назвав його найбільшим з народжених жінками людей. І все-таки, додав Христос, кожен у Царстві виявиться ще більшим за нього – так Він погодився з упокорюванням Іоанна, який ніколи не шукав ні почестей, ні слави.

Як Іоанн закінчив життя, знають усі. Він викривав тодішнього царя за його беззаконний шлюб з братовою дружиною – і цар кинув його до в’язниці. При цьому він все ж шанував Іоанна і не наважувався завдати йому ніякої шкоди. Лише хитра інтрига цариці, та танець її юної дочки на бенкеті, та поспішно вимовлена обіцянка виконати будь-яке бажання танцівниці призвели до того, що цар як би проти власної волі наказав відрубати Іоанну голову. Але хіба не видний і в цьому епізоді прообраз розп’яття Христового, наказ про яке так само через силу віддав Пилат? Світ, що загруз у злі, прагне відкинути тих, хто викриває його, і знаходить для того безліч способів і аргументів.

Велич упокорювання, велич подвигу, велич жертви – от, мабуть, головний урок Іоанна, сина Захарії, який для нас більш відомий, як Іоанн Хреститель, Предтеча Господній.

Автор: Андрій Десницький

Усе по темі: Усікновення глави Іоанна Предтечі