Що не можна робити в день Різдва Пресвятої Богородиці?

Загалом статті з таким заголовком можна прочитати напередодні кожного відомого широкому загалу населення церковного свята. При чому список справ не змінюється, хіба що порядок розміщення справ, які не бажано робити цього дня. Далі, як правило, слідує перелік народних прикмет, що пов’язані, на думку автора статті, саме з цим святом. Ще однією характерною особливістю подібних статей є те, що не можна з точністю встановити першоджерело цієї інформації, – найчастіше це людська фантазія: чи то безпосередньо автора цієї статті (досить часто під цими статтями навіть ім’я автора не вказується, що явно статті не йде на користь), чи чергове розповсюдження усіляких людських забобонів і вигадок.

Подібні статті прекрасно ілюструють ставлення більшості людей до Церкви і всього, що пов’язано з нею – люди переважно володіють перекрученою інформацією, яка не відповідає дійсності. Але це – пів біди, вся біда полягає в тому, що людям (принаймні, більшості) цього цілком достатньо, даний факт речей повністю задовольняє їх, і бажання перевірити надану інформацію в більшості не виникає. Що тут скажеш? – Їхнє право, таке саме право вважати себе православними мають люди, у яких зв’язок з Церквою обмежується в кращому разі відвіданням богослужіння раз на рік з обов’язковим розставлянням свічок на всіх підсвічниках (складається таке враження, що таким чином люди «мітять» територію), а також освяченням води на Водохреща та пасочок на Пасху (тут, головне, не переплутати, що святять і коли). Це, в принципі, шаманізм, а не Православ’я, але таких людей це взагалі не цікавить – вони задовольнили свої релігійні потреби, і цього цілком достатньо.

Для тих же, кого цікавить, що не можна робити в день Народження Діви Марії (адже назва цього свята може мати і таку інтерпретацію), то відповідь проста: не грішити. Втім, цей заклик стосується й інших днів церковного і світського року. А відмова від виконання будь-яких справ, які можна відкласти на інший день (от справжній підхід для будь-якого значимого церковного свята!) потрібна лише для того, щоб цей час присвятити відвідуванню богослужіння (за можливістю) і допомозі близьким і ближнім (обов’язково). При такому ставленні день Різдва Пресвятої Богородиці (скористаємося тепер офіційною назвою свята) пройде не дарма. А з таким підходом, тобто постійним прагненням допомогти близьким та ближнім, не пройде даремно життя (головне, у такій допомозі не шукати «свого» (див. 1Кор. 13:5)). Чого вам і собі бажаємо.

Редакція сайту


Ваш коментар: