Що хрест означає для нас?

Чи не задавалися ви запитанням: «Що особисто для мене означає хрест?» – чи це якась звична для погляду фігура, знак, символ, ювелірна прикраса, чи ще щось інше?

Цікаве, між іншим, запитання, бо відповідь на нього багато свідчитиме про нас. Але не спішіть казати, що саме означає для вас хрест, бо ми звикли давати правильні відповіді на подібні запитання, при чому до такої міри, що коли нас питають про духовні, піднесенні речі, ми навіть не задумуємося над відповіддю – сказали і забули, продовжуючи далі займатися своїми справами. Дехто стверджуватиме, що коли задають подібне запитання, треба відкласти вбік усі справи і серйозно задуматися над ним. Але це лише гарні слова, втім, як і очікувана відповідь на запитання: «Що особисто для мене означає хрест?», а все через те, що у світі існує таке поняття, як інерція: при всьому бажанні ми не можемо зупинитися і відкласти вбік свої буденні справи, обов’язки, і, що найбільш сумніше – гріхи: «Тому що не те роблю, що хочу, а що ненавиджу, те роблю» (Рим. 7:15). Виявляється, не все так просто, як би того хотілося нам.

«Яка користь, браття мої, коли хто говорить, що він має віру, а діл не має? Чи може ця віра спасти його? Якщо брат або сестра нагі і не мають денного прожитку, а хто-небудь з вас скаже їм: “Йдіть із миром, грійтесь і їжте,” – але не дасть їм потрібного для тіла, яка користь? Так само й віра – коли не має діл, сама по собі мертва» (Як. 2:14-17). Ці слова в повній мірі можна віднести до відповіді на запитання: «Що особисто для мене означає хрест?», – бо наша віра, яка проявляється в щоденних (а не разових) справах буде свідчити про те, що насправді являтиме особисто для нас Ціна, яка була заплачена на хресті. А слова, якими б правильними вони не були, залишаться лише словами.

Бо сама по собі важливість питань, пошук на них відповідей без підкріплення результатів пошуку практичними діями – все це має тимчасову цінність, бо як сказав Христос учням під час Тайної вечері: «Ви маєте печаль нині; але Я знову побачу вас, і зрадіє серце ваше, і радости вашої ніхто не відбере від вас. І в той день ви не спитаєте Мене ні про що» (Ін. 16:22,23). Не спитаємо, бо й так усе буде ясно: «Тепер ми бачимо ніби у тьмяному дзеркалі, тоді ж віч-на-віч; тепер я знаю частинно, а тоді пізнаю, подібно як і я пізнаний» (1Кор. 13:12).

Редакція сайту


Ваш коментар: