Приклад предків Христових

Завершується час різдвяного посту, а з ним і наше приготування до одного із найбільших і радісних свят у церковному році – Різдва Христового. Піст, це не тільки обмеженість страв і забав, а нагода духовно приготуватися до зустрічі з Христом у даному святі.

Деякі з них ми знаємо: Авраам, Давид, Соломон, але більшість із них нам незнані. Але це не просто імена. За цими іменами криється певна і довга історія людського роду, історія поколінь вибраного народу, яка тривала тисячі років, бо лише Авраам жив дев’ятсот років. Всю цю історію Євангеліст Матфей помістив у цій одній книзі родоводу Ісуса Христа. Це історії дороги людини до Бога і звернення Бога до людини.

Для правовірного єврея родовід мав дуже важливе значення. Він запевнював йому приналежність до вибраного народу, а кожен, хто належав до царського роду сподівався, що можливо з його роду вийде очікуваний Месія. Книга родоводу у Євангелії від Матфея має подвійну мету. Подаючи родовід Ісуса Христа, євангеліст Матфей хотів показати Євреям, що Ісус має Божественне походження, Він є потомком вибраного Авраама, належить до царського роду Давида, а тим самим є обіцяним Месією.

У родоводі, який описує Матфей, бачимо не тільки чоловіків, а й жінок, не лише людей праведних, але й грішних, як Давид, що вбив свого товариша і взяв його жінку Урію, від якої народився Соломон; жінок, котрі починали своє життя в гріху розпусти. І це не випадково. Цим Євангеліст Матфей показує, що на Месію, на визволення з неволі рабства, гріха чекали праведники і грішники, Христос прийшов на землю для спасіння праведних і грішників: „Я прийшов покликати не праведників до покаяння, але грішників” (Лк. 5:32). Бог не відвертається від жодної людини, яка кається і навертається до Нього. Божа любов і милосердя є відкриті для всіх, хто відкриває перед Ним своє серце.

Постаті книги родоводу, це свідки віри, надії і любові Бога, котрі своїм праведним життям приготовляли народ на прихід Месії, а інші своїм покаянням показали дорогу до Бога.

Словами сьогоднішньої Євангелії Христос запрошує нас відкрити перед Ним своє серце у покаянні і Євхаристії, щоб Він очистив наші душі і ми отримали можливість радісно зустріти і провести час різдвяних свят, з’єднатися з Ісусом у вертепі своєї душі.

Приклад предків Ісуса хай допоможе нам добре приготуватися на прихід Ісуса зміцненням віри, надії і любові до Бога, щоб наша різдвяна радість була повна, щира і глибока, довготривала. „Це сказав Я вам, щоб радість Моя у вас перебувала, і радість ваша буде повна” (Ін. 15:11). Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: Неділя святих отців