Чути Божий голос

В уривках Євангелій, які описують Різдво Ісуса Христа, бачимо дві важливі речі:

  1. Найперше, це радість від народження Ісуса Христа – Месії, яку проголошують ангели, пастухи і мудреці.
  2. Одночасно бачимо смуток і неспокій, бо цар Ірод, почувши про народження нового царя, почав вважати Його можливою загрозою для своєї влади і вирішив вбити Ісуса, позбутися найменших сумнівів щодо втрати своєї влади, тому Ісус разом з батьками був змушений втікати в Єгипет. Вже від перших днів Свого життя Христос зазнав терпінь і переслідувань.

Подібне стається у духовному житті християн. Зустрівши Бога у своєму житті, людина відчуває радість у серці, але вона триває переважно короткий час. Ворог щастя людини, духовний Ірод-сатана часто руйнує її через спокуси і гріхи.

Хоч Ірод намагався за всяку ціну вбити Христа, але не зміг знищити Його. Доля і життя Ісуса були в руках Небесного Отця, Який об’являв Свою опіку над Ним через сни Йосифові, котрий вірно виконував накази Божі, слухався Божого голосу, який промовляв до нього через слова ангела.

Приклад Святого Йосифа навчає нас, що Різдво Ісуса в душі людини стається тоді, коли вона уважно слухає Божий голос у своєму серці і виконує його накази і поради. А Божий голос, це голос любові. Коли людина прислухається до Божого голосу у своїй душі, Бог наповнює її Своєю любов’ю і радістю, як навчає Іван Богослов: „Бог є любов, і хто перебуває в любові, перебуває в Бозі і Бог у ньому” (1Ін. 4:16). Тому у духовному житті дуже важливим є навчитися чути Божий голос у своїй душі, котрий приходить до нас у вигляді різних добрих думок і порад. Це береже наше життя і здоров’я від всякого зла і нещастя, приносить радість, зберігає душевний спокій, як знак Божої опіки.

Подібне сталося з мудрецями зі сходу, які прийшли поклонитися Ісусові. Вони прийшли до Ісуса однією дорогою, а попереджені ангелом у сні не завертати до Ірода, вони послухали його пораду, пішли назад іншою дорогою, щасливо вернулися до дому.

Людина приходить до Бога однією дорогою: проблеми, терпіння, гріхи. Але зустріч з Богом має змінювати нас, щоб ми поверталися до життя іншою, Божою дорогою – дорогою заповідей, а особливо навчилися слухати голос Божих порад у своїй душі, щоб завдяки цьому Його опіка була з нами завжди, берегла наше життя, берегла мир і радість у нашій душі. Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: Неділя після Різдва