Мир Бога, Який наближається

Вхід Христа в Єрусалим, Микола Кошелев

Ми наближаємося до найбільшого свята нашої віри – до Пасхи нашого Господа (до таємниці смерті-воскресіння-вознесіння-зіслання). Євангеліє Квітної неділі (Ін. 12:1-18) починається немов зворотнім відліком – шість день перед Пасхою прибув Ісус…

Перед страстями Ісус Христос використовує можливість востаннє побути з тими, кого Він любив – приходить до Марії, Марфи та Лазаря. Думаю, що євангеліст пише про присутність Лазаря, щоби підкреслити трагізм ситуації Ісуса Христа, Котрий є володарем життя, Котрий воскрешає і Котрий одночасно збирається піти на смерть.

Знана нам з Євангелій тим, що особливо уважно слухає слова Господа, Марія щедро намащує ноги Ісуса дорогим миром (триста динаріїв була ціна за триста днів праці найманого працівника – можна сказати річні зарплата!), а потім втирає їх своїм волоссям. Намастити гостя означало виявити йому свою гостинність та відкритість. Зазвичай намащували лише голову, а ноги в свою чергу мили, і то тільки раби своїм господарям (згадаймо жест вмивання ніг Христа апостолам). Марія намащує саме ноги Ісуса. Вона виявляє жест особливої духовної інтимності, жест щирого віддання та товаришування (як згодом виявиться – товаришування в страстях). В контексті усього цього відчувається вульгарність та недоречність коментарю Юди Іскаріотського, серце якого є далеко від Господа, який занурився у свою корисливість, що стало однією з причин його згуби.

В’їзд Ісуса Христа в Єрусалим відбувся на осляті – осли були звичайним засобом пересування на великих відстанях, щоправда не кожен міг собі дозволити мати осла. Ще однією справою, про яку непрямо пишуть Євангелія, є те, що Ісус Христос не в’їжджає на коні, що означало військову потугу; осел же значить мирний характер того, хто наближається.

Стараймося із зосередженням та любов’ю пережити тишину днів, що наближаються. Спробуймо в ці дні принаймні якимось маленьким жестом бути при Господі, намастивши Його святі ноги миром нашої любові та віри.

За матеріалами сайту www.ukr-parafia-roma.it

Усе по темі: Вхід Господній в Єрусалим