Як увійти до Царства Божого?

Першим кроком на шляху спасіння є віра в Ісуса Христа, як Богом посланого Спасителя світу, – визнання того, що Він є шлях, істина і життя, і що ніхто не прийде до Отця, як тільки через Нього. (Ін. 14:6). На питання юдеїв, що їм необхідно зробити, щоб догодити Богові, Ісус відповів: “Ось діло Боже, щоб ви увірували в Того, Кого Він послав” (Ін. 6:29). “Хто вірує в Сина, має життя вічне, а хто не вірує в Сина, не побачить життя, але гнів Божий перебуває на ньому” (Ін. 3:36). Віра в Ісуса Христа полягає не лише в тому, щоб визнавати Його за Сина Божого, але і в тому, щоб “по дитячому” – тобто, просто, довірливо і всім серцем, приймати Його вчення, – без усіляких мудрувань і поправок. Такої щирої віри чекає від нас Господь, кажучи: “Якщо ви не навернетесь і не будете як діти, не ввійдете у Царство Небесне” (Мф.18:3). Ця сердечна віра в Спасителя просвічує розум людини, осяює весь її життєвий шлях, за обіцянкою Спасителя: “Я – Світло для світу; хто піде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, а матиме світло життя” (Ін. 8:12).

Залучаючи людей у Своє Царство, Господь закликає їх до праведного способу життя, кажучи: “Покайтеся, наблизилося бо Царство Небесне” (Мф. 4:17). Покаятися – означає засудити всякий свій гріховний вчинок, змінити свій образ думок і вирішити, з Божою допомогою, почати новий спосіб життя, заснований на любові до Бога і ближніх.

Проте, щоб почати праведне життя недостатньо одного бажання, але потрібна ще Божа допомога, яка подається віруючому в благодатному хрещенні. У хрещенні людині прощаються всі гріхи, вона народжується для духовного життя і стає громадянином Царства Божого. Про хрещення Господь так казав: “Якщо хто не народиться водою і Духом, не може увійти в Царство Боже. Народжене від плоті є плоть, а народжене від Духа є дух” (Ін. 3:5,6). Відправляючи потім апостолів на всесвітню проповідь, Ісус Христос наказав їм: “Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам. Хто увірує і охреститься, буде спасенний, а хто не увірує, буде осуджений” (Мф. 28:19,20; Мк. 16:16). Слова “все, що Я заповів вам” підкреслюють цілісність вчення Спасителя, в якому все важливе і потрібне для спасіння.