Шукайте Царства Божого

«Шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, і все це додасться вам» (Мф. 6:33). Таке веління Господнє. Що таке Царство Боже? Царство Боже – це весь Божий світ, торжество правди й чистоти, торжество небес, де святі ангели й праведні душі, стоячи біля престолу Бога, невтомно Його славословлять. Царство Своє Бог хоче облаштувати й ствердити між нами, людьми. Для цього Він послав у світ Сина Свого Єдинородного, дав нам Свій закон і повелів творити Його святу волю. Це значить, що Царство Боже – там, де люди живуть за велінням Його, творять Господню волю.

Всюдисущий Бог живе у світлі неприступному. Небеса – Його престол, земля – підніжжя. Заслугами Єдинородного Сина нам приготовано на небі багато осель (Ін. 14:2), в яких і ми, подібно до ангелів, освітимося колись, як сонце (Мф. 13:43), і будемо вічно насолоджуватися такими благами, яких око наше не бачило й вухо не чуло, і на серце не приходило (1Кор. 2:9).

Але не лише в житті майбутньому, на небі, але й нині тут, на землі, ми можемо, якщо захочемо, відчути Царство Боже. Господь благодатно торкається нас, вселяється в обраних Своїх. Він – Істота вседосконала й всеблаженна, Він – джерело любові й радості, і тільки в наближенні до Нього людина може відчути істинний світ і блаженство. Спаситель каже: «Царство Боже всередині вас є» (Лк. 17:21).

Як нам досягти Царства Божого? Яких зусиль треба докласти? Насамперед треба берегтися від усього, що не угодно Богові, суперечить Його волі й заповідям. Діла плотські й земні, які не слід робити, у перерахунку апостола, такі: перелюб, блуд, нечистота, ідолослужіння, ворожнеча, сварки, заздрість, гнів, звади, єресі, ненависть, убивство, пияцтво, безчинство, неправда, розкрадання, стяжання, лихослів’я, марнослів’я й сміхотворство. Кожен, скоюючи це, не матиме спадку в Христовому й Божому Царстві (Еф. 5:5).

На противагу справам тьми ми повинні всіляко намагатися творити волю Божу, чинити, як діти світла (Еф. 5:8), робити справи, які йменуються справами світла й плодами Духа Божого. Згідно з апостолом Павлом, справи ці такі: любов, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність, помірність, умертвіння страстей і похотей плотських, уподібнення Богові. Роблячи ці справи, людина може відчути вплив благодаті й зрозуміти, що значить «Царство Боже всередині вас є».

«Великим миром утішаються ті, що люблять закон Твій, і не спотикаються вони», – каже слово Боже (Пс. 118:165). Цар Саул, прогнівивши Бога своїми беззаконнями, не знаходив собі спокою навіть на висоті свого трону й тяготився своїм станом. Цар Давид, коли вчинив злочин, не відчував у собі миру духовного, але, викритий своєю совістю, взивав: «Нема спокою в костях моїх від лиця гріхів моїх» (Пс. 37:4). Апостол Павло, перебуваючи за ґратами, радів стражданням своїм (Кол. 1:24). Тільки благочестя й праведність можуть принести нам духовні дарунки благодаті Божої – мир і радість, можуть відкрити нам Царство Небесне.

Шукати Царства Божого – це значить перебувати у всецілому послуху святій Церкві й у нерозривному союзі з нею. Церкву заснував Сам Господь як істинне Своє Царство на землі. У неї Він вклав все багатство благодатних дарів, необхідних для нашого спасіння. У ній ми народжуємося й виховуємося для вічності – Царства Небесного.

Намагаймося жити під її керівництвом, праведно й богоугодно, і Господь пошле нам, крім благ духовних, і земні блага, життєві. «Шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, – говорить Спаситель, – і все це (тобто всі блага земні) додасться вам» (Мф. 6:33). Амінь.

Автор: Жан Корбон

Усе по темі: 3 неділя після П’ятидесятниці