Притча про блудного сина

Текст:

Христова притча про блудного сина (Лк. 15:11-32) настільки відома, що немає особливого сенсу переповідати її. Краще поглянути на її основних дійових осіб.

Насправді головним героєм у цій притчі є не молодший син, хоча саме йому найбільше приділяється уваги, а його милосердний батько, який спочатку розділив за вимогою молодшого сина спадок, а потім видивлявся його в очікуванні на повернення. Коли ж син повернувся, батько не висварив, навіть словом не дорікнув, а «переповнився жалем: і побіг він, і кинувсь на шию йому, і зачав цілувати його!» (в. 20). Наказ же слугам дати сину «одежу найкращу», і подати «персня на руку» свідчив, що син не тільки прощений, але повністю відновлений у своєму синівстві.

Звичайно, у постаті батька постає милосердний Господь, Який завжди прощає нас і повертає втрачену гідність дітей Божих, коли ми із жалем у покаянні повертаємося до Нього. А тепер варто поговорити про блудного сина, а точніше… про заблукалих синів. Бо хоча старший син весь час залишався поруч з батьком, він був би не проти залишитися сам. Такого висновку можна дійти з його невдоволених слів: «Ото, стільки років служу я тобі, і ніколи наказу твого не порушив, ти ж ніколи мені й козеняти не дав, щоб із приятелями своїми потішився я» (в. 29). Проте ці слова суперечать батьковим: «Ти завжди зо мною, дитино, і все моє то твоє!» (в. 31). Старший син не був обділений у статках, але не цінував батькового товариства, тепло батьківського дому, що за браком коштів почав цінувати молодший син.

Фактично, у житті подібне стається з кожним, при чому неодноразово: коли усе гаразд – ми часто віддаляємося від Бога, коли в нас якась скрута – ми згадуємо про Нього. Коли ж Господь допомагає нам у цій скруті – ми часто знову відходимо від Нього… до чергової скрути. Дійсно блаженною є людина, яка в усі пори життя пам’ятає Господа!

Зважаючи на все це, ми повинні завжди пам’ятати про Господа, в усьому покладатися на Нього і бути милосердними до ближніх. Адже всі ми, так чи інакше, були Його блудними дітьми: «Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть» (Мт. 5:7)

Братство “Vita

Усе по темі: Неділя про блудного сина