Урок Благовіщення

Текст:

Про сенс свята Благовіщення здогадатися не складно: судячи з назви, воно пов’язане з Благою, доброю вістю. Але в чому саме полягає ця блага вість? Про це нам розповідає апостол-євангеліст Лука.

«Від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому на ім’я Назарет, до діви, що заручена з мужем була, на ім’я йому Йосип, із дому Давидового, а ім’я діві Марія» (1:26,27), – так розпочинається ця розповідь.

Ангел «ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами!» (в. 28). Проте це привітання збентежило Марію: «Вона ж затривожилась словом, та й стала роздумувати, що б то значило це привітання» (в. 29).

Божий посланець веде мову далі: «Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла! І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця» (в. 30-33).

«Як же станеться це, коли мужа не знаю?» (в.34) – відповіла розгублено Марія. Проте Ангел пояснив: «Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий! А ото твоя родичка Єлисавета і вона зачала в своїй старості сина, і оце шостий місяць для неї, яку звуть неплідною. Бо для Бога нема неможливої жадної речі!» (в. 35-37). Єлисавета була ж вагітною майбутнім пророком Іваном Христителем, про чиє народження провістив його батькові, священикові Захарії, Ангел Гавриїл.

Така відповідь заспокоїла Марію, і вона згодившись, промовила: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!». «І відійшов Ангол від неї» (в. 38), – так завершує свою оповідь про цю знаменну подію євангеліст.

Який же урок ми можемо отримати для себе з цієї події? – Що в усьому слід покладатися на Божий промисел: варто лише дати згоду, щоб Господь розпочав Свою роботу, звісно з нашою участю, з преображення життя: нашого власного і оточуючих. І тоді, навіть із, здавалося, малозначущих подій, може відбутися щось грандіозне, що здатне перевершити будь-яку уяву, як це сталося в житті Марії з Назарету.

Братство “Vita

Усе по темі: Благовіщення Пресвятої Богородиці