Реакція на чудо

 

Текст:

Багато людей вимагають від Бога явного чуда, щоб увірувати в Нього. Проте чи це допоможе? Як більшість з нас відреагувала б на явне Боже чудо? Тільки не поспішайте з відповіддю, бо, як це не дивно, часто справжнє чудо людей не привертає, а лише відлякує. І щоб розібратися в цьому, варто розглянути події, що відбулися під час зцілення Ісусом Христом двох гадаринських біснуватих.

Сталося це, коли Христос переправився разом з учнями через Галілейське озеро «до землі Гадаринської», де їх перестріли два біснуваті, що були «дуже люті, так що ніхто не міг переходити тією дорогою» (Мт. 8:28)

Проте вони не кинулися на Христа, як було зазвичай, а біси, що поневолили їх, відчуваючи Божу силу, почали кричати: «Що Тобі, Сину Божий, до нас? Прийшов Ти сюди передчасно нас мучити?» (в. 29). А в цей час «оподаль від них пасся гурт великий свиней»… І просили демони: «Коли виженеш нас, то пошли нас у той гурт свиней» (в. 29,30).

– Ідіть, – відповів Христос.

Біси так і вчинили: «І вийшли вони, і пішли в гурт свиней. І ось кинувся з кручі до моря ввесь гурт, і потопився в воді» (в. 32).

А мимовільними свідками усіх цих подій стали пастухи, які від страху втекли в сусіднє місто, де й розповіли про все побачене. Якою ж була реакція містян?

«І ось, усе місто вийшло назустріч Ісусові. Як Його ж угледіли…», то не стали прославляти за зцілення двох нещасних, не винесли хворих, щоб Ісус зцілив їх, жителі «стали благати, щоб пішов Собі з їхнього краю!..» (в. 34). Що ж зробив Христос? – «Сівши до човна, Він» відплив у Капернаум.

Отже, реакцією місцевих жителів на явне диво був страх. Але чому саме страх, хіба вони були свинями і через це мали неодмінно загинути? Звісно, що ні. Вони просто зіткнулися з явною Божою присутністю, а де Бог – там завжди диво, і цей контакт виявив всю їх гріховність, яка не дала для них можливості наблизитися до Бога, щоб Він зцілив їх. А раз так, вони попросили Його забратися геть. Лише щире покаяння наближає до Господа і дозволяє виявити навколо себе безліч чудес та належно скористатися ними.

Братство “Vita”

Усе по темі: 5 неділя після П’ятидесятниці