Ходіння по воді

Текст:

Зазвичай Христос не творив дива на показ, а все через те, що вони відволікали людей від Його проповіді, яка для Господа була куди важливіша. Адже всі дива мають тимчасовий ефект: так зцілені люди чи навіть ті, кого Господь воскресив, все одно з часом помирали. А проповідь Христова стосувалася життя вічного: «Пильнуйте не про поживу, що гине, але про поживу, що зостається на вічне життя, яку дасть вам Син Людський» (Ів. 6:27).

Проте траплялися випадки, коли Господь порушував Своє правило і здійснював привселюдно явні чудеса. Звісно, не заради слави, або ж як зараз сказали: заради реклами, а тільки задля блага людей. Так одного разу Він нагодував мізерною кількістю їжі натовп голодних людей: «Їдців же було мужа тисяч із п’ять, крім жінок і дітей» (Мт. 14:21).

Проте не менш характерний випадок, що стався невдовзі після цього насичення. Так «звелів Ісус учням до човна сідати, і переплисти на той бік раніше Його, аж поки народ Він відпустить. Відпустивши ж народ, Він на гору пішов помолитися насамоті; і як вечір настав, був там Сам» (в. 22,23). А в цей час «човен вже був на середині моря, і кидали хвилі його, бо вітер зірвавсь супротивний. А о четвертій сторожі нічній Ісус підійшов до них, ідучи по морю» (в. 24,25). Як повелися учні?

«Як побачили, що йде Він по морю, то настрашилися» й від страху закричали (в. 26).

«Заспокойтесь, це Я, не лякайтесь!» (в. 27) – озвався до переляканих учнів Ісус.

У цій ситуації не розгубився Петро: «Коли, Господи, Ти це, то звели, щоб прийшов я до Тебе по воді» (в. 28). Почувши «Іди», Петро «вилізши з човна… пішов до Ісуса» по воді! Проте подорож апостола не була вельми тривалою: «Бачачи велику бурю, злякався, і зачав потопати, і скричав: Рятуй мене, Господи!» (в. 29,30).

Ясна річ, що Господь негайно йому допоміг: «Ісус простяг руку й схопив його, і каже до нього: Маловірний, чого усумнився?». А «як до човна ж вони ввійшли, буря вщухнула». А всі оточуючі вклонившись, промовили: «Ти справді Син Божий!» (в. 31-33).

Який урок ми можемо отримати з цієї євангельської історії? Що через любов до нас Господь готовий навіть скасувати природний стан речей, щоб нам допомогти. З нашого боку треба лише не сумніватися в цьому.

Братство “Vita

Усе по темі: 9 неділя після П’ятидесятниці