Проповідь на Другу Неділю Великого посту

Євангеліє Другої Неділі Великого посту можна було б назвати не історією про розслабленого, а історією про друзів. А ще, це Євангеліє, є історією про віру, віру друзів. А ще, цей уривок є історією чудесного оздоровлення, оздоровлення через віру друзів. Хто-зна, можливо колись саме в Другу Неділю посту ми б могли колись відзначати Свято Друзів.

У Новому Завіті є дуже багато зворушливих уривків, але цей, особисто для мене, є одним із найбільш вражаючих. Скільки б раз я не читав цей уривок, щось ніби тьохкає в районі серця від слів євангеліста Марка “побачивши віру їхню”. Ці слова розкривають велике багатство значень, яке може міститися у слові “віра”. Подивімося, чи лише через віру у звичному розумінні, Ісус підняв з ложа розслабленого. Спробуймо підібрати синоніми до слова “віра” в цьому словосполученні. Чи зміниться щось, якщо ми скажемо “побачивши старанність їхню ”, або “побачивши зусилля їхні“, або “побачивши винахідливість їхню“, або “побачивши любов їхню“? Навіть, можна було б сказати «побачивши настирливість їхню», і це могло б замінити в даному випадку слово «віра». Для мене очевидним є те, що все це бачив Ісус через отвір у стелі будинку в Капернаумі. Для євангеліста Марка, який записав цю історію зі слів розповіді апостола Петра, причиною оздоровлення Ісусом розслабленого, була віра тих, хто був на даху будинку. Але ці четверо друзів допомагають і нам зрозуміти дуже просту річ, а саме, що віра ніколи не може існувати в людині без докладання зусиль, віра не може існувати без старанності у духовному житті, вона не буде зростати без того, щоб ми винаходили нові способи, як зустрітися із Богом, а без діл любові, віра взагалі мертва. Щодо нашої «настирливості», пам’ятаймо слова Ісуса: «Царство Небесне силою здобувається» (Мф. 11:12). Отже без настирливості в духовному житті, не можна говорити про живу віру.

Погляньмо на тих, хто розібрав стелю, щоб опустити перед Ісуса свого немічного товариша. Не забуваймо, що і ми також маємо багатьох друзів на небі, які наші молитви і прохання заносять перед Ісусом Христом. «Побачивши віру їхню», Христос може нам дарувати не одне зцілення і прощення гріхів. Молячись до наших небесних заступників (вони, як і друзі розслабленого також десь нагорі), ми можемо отримувати від Господа Бога численні добродійства. Завжди пам’ятаймо про це тоді, коли нам є важко і поблизу немає нікого, хто б надав нам реальну допомогу. Кожен день нашого церковного календаря спогадується пам’ять одного або кількох таких наших друзів. На їх честь є укладено численні служби, піснеспіви, тропарі і т.д., в яких не лише прославляємо їх життєвий подвиг, але й просимо в них заступництва.

Під час Великого посту чимало людей приступлять до Святої Тайни Сповіді. Але чимало з наших братів і сестер бояться, або не хочуть приступати до Сповіді. Сьогодні є дуже модно говорити про невтручання в особисте життя людини. Але якраз сьогоднішній уривок Євангелія нам каже про щось зовсім протилежне. Ці четверо «безцеремонно» втрутилися в життя розслабленого, Ісуса, навіть тих, хто були з Ісусом у домі. Тому і ми не будьмо байдужі до тих, хто поруч з нами. Допоможімо нашим «розслабленим» братам і сестрам віднайти прощення гріхів та зустрітися з Ісусом у Пресвятій Євхаристії. Часом людині мало є особистого бажання чи рішення. Якщо ми маємо хоч якийсь вплив на своїх друзів, то повинні для них щось зробити. Добра порада, слова підтримки і що найважливіше, це свій власний духовний досвід є те, що допоможе духовному зціленню людини. Не можна оминути і молитви за тих наших ближніх, які є духовними паралітиками. Будьмо тими, дивлячись на чию віру, Христос дарує свою благодать. Поруч нас завжди будуть ті, які нарікатимуть нам і сприйматимуть наші зусилля за зле. Але що може бути важливіше за спасіння людини, що може зрівнятися з тим, коли людина бере, як те ложе, життя у свої руки та йде, духовно зцілена, здорова і повна Божої ласки.

Подякуймо в цей день всім своїм друзям, тим, які нагорі, на небі і тим, які є біля нас. Амінь!

За матеріалами сайту http://paraskeva.org.ua

Усе по темі: Друга неділя Великого посту