Відвідування Господнє

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

Коли за тиждень до Пасхи Господь в’їхав на віслюку в Єрусалим, народ радів і тріумфував, а Він плакав. У людей були свої мрії, свої надії, свої бажання, а Господь бачив їхнє майбутнє, і сльози були в Нього на очах. Він плакав про Єрусалим, кажучи: “Не зрозумів часу відвідин твоїх” (див. Лк. 19:44).

Ці слова для нас мають бути дуже важливими, бо відвідування Господнє приходить до кожної людини. До кожного з нас Він стукається. Як би таємно, як би непомітно в обставинах нашого життя, у глибині нашого серця ми чуємо заклик Господній: “Йди за Мною, слухай Мій голос”. І нерідко так буває, що ми не дізнаємося дня свого відвідування.

Я пам’ятаю, одного дня розмовляв з одним літнім чоловіком, життя якого було сірим, тьмяним, позбавленим усього духовного. І він розповів мені, що одного дня в юності, коли він йшов міською вулицею, його як би зсередини засліпило незвичайне світло, і він побачив увесь навколишній світ осяяний Божою присутністю. Для нього вже не було стіни, яка відділяла Небо від землі.

Це був заклик Божий і відвідування Господнє, а потім, він сказав, що все це було залишене, забуте. Пройшли роки.

Метушня, турботи захопили його, і він ніколи більше не звернувся до Того, Хто його покликав.

До кожного з нас лунає цей Голос. Кожен з нас, якщо добре пригадає, то знайде у своєму житті такі моменти, коли Господь був дуже близький, коли, здавалося, серце було переповнене силою, яку Він дав, а потім ми все забули, усе залишили, знову занурилися в сірість життя та її метушню. І світло згасло, і ми знову йшли життєвим шляхом, несучи на собі напис, що ми християни, православні, а в серці в нас був морок, темрява, смуток, побоювання, безнадійність. Ми не пізнали часу відвідування свого. Ми не розпалили того вогню, який Господь вніс до душ наших.

Ми повинні пам’ятати, що, уважно слухаючи, уважно спостерігаючи за знаками Божими, ми маємо бути готові в будь-який момент бути покликаними до відповіді. Коли нам доводиться вибирати, як поступити – низько, підступно чи за совістю – це означає, що нас відвідав Господь, це час нашого відвідування. І горе нам, якщо ми його не дізнаємося. Якщо нам доводиться вибирати, і нам важко здолати свою відсталість, свої лінощі, свою неміч, якщо нам треба відкрити Слово Боже, якщо нам треба стати на молитву, якщо нам потрібно себе спонукати, змусити, а нас як би каменем тягне на дно, це знак відвідування Божого.

Здолаємо себе, зробимо крок назустріч Господу, Котрий кличе нас, інакше Він відійде, і ми втратимо силу, яку Він дає нам. Пригадайте, коли будете йти з храму, про ті моменти нашого життя, можливо, важкі, можливо, радісні, але коли дійсно Господь дивився на нас і чекав, що ми далі робитимемо. Подумаємо про те, що нас чекає попереду. Відгукнемося на Його заклик.

Ви запитаєте: “Який же це заклик, де він?” Він звучить для нас завжди в Слові Божому. Якщо ми будемо поглиблюватися в нього, то звідти, зі сторінок Писання, зі сторінок Книги зазвучить для нас живий голос живого Христа.

Отже, дорогі мої, ми з вами не кинуті, не самотні, не відірвані від Бога. Він знаходиться поряд з нами і йде поряд з нами шляхом нашого життя. І час від часу, щоб зміцнити і підтримати нас, Він звертається до нас то з докором, то із закликом, то з очікуванням. Тому прагнутимемо відчути Його Голос, почути Його Голос, не пропустити дня відвідування свого. Амінь.

Автор: протоієрей Олександр Мень

Усе по темі: Вхід Господній в Єрусалим